To nye sorteringsanlæg  vil iføle en ny rapport kunne reparere næsten 60.000 hårde hvidevarer årligt.

Foto: Elretur
20.08.21 DIB Nyheder

Europas største sorteringsanlæg for elektronik kommer til Danmark

Fra 2022 skal to spritnye sorteringsanlæg håndtere danskernes mange tons elektronikskrot. Det er en virkelig god nyhed, at El-Retur sammen med Stena og HJ Hansen nu vil sikre genbrug og genanvendelse i stor skala, mener DI.

I samarbejde med virksomhederne Stena Recycling og H.J. Hansen Genvinding investerer elektronikproducenternes sammenslutning Elretur nu i to spritnye sorteringsanlæg. De to sorteringsanlæg bliver Europas største. ”Danmarks mest ambitiøse anlæg til sortering, genbrug og genanvendelse af elektronikprodukter”, som det hedder i en pressemeddelelse fra parterne.

Anlæggene har - ifølge en helt ny rapport fra Elretur – potentiale til at øge genbruget markant, når anlæggene er i gang i 2022. Baseret på faktiske undersøgelser af kasserede hårde hvidevarer kan anlæggene ifølge rapporten indfri et potentiale for direkte genbrug, der er syv gange større end i dag. Svarende til ca. 3.500 tons – eller næsten 60.000 reparerede hårde hvidevarer - årligt.

- Det skyldes, at vi indsamler alle produkterne til ét samlingspunkt og har kyndige øjne på i sortering, vurdering, reparation og genbrug af hele apparater eller komponenter, siger direktør Morten Harboe-Jepsen, Elretur.

Han vurderer på baggrund af den nylige rapport, at det realistiske potentiale er mellem 7 og 10 procent af de indsamlede produkter. I dag genbruges kun cirka en procent.

- Det her er ikke et ansvar, vi er blevet pålagt. Det er en opgave, vi påtager os, fordi det er det rigtige at gøre. Og fordi vi kan se, at vi kan komme et skridt nærmere den cirkulære økonomis kerne ved at levetidsforlænge produkterne, siger Morten Harboe-Jepsen.

Han tilføjer, at Elretur er ved at få udarbejdet nøjagtige beregninger af de CO2-besparelser, som det nye anlæg vil give anledning til. Som tommelfingerregel giver det i snit en CO2e-besparelse på 70 procent, når man undgår at købe et nyt produkt ved at genbruge et eksisterende produkt.

Læs også: Fra 17. august kan du søge årets sidste millioner til energiprojekter

Anlæg i øst og vest

De to nye anlæg vil blive placeret i både Øst- og Vestdanmark. Miljøbehandler og operatør H.J. Hansen Genvinding A/S skal stå for at drive first treatment-anlægget i Vestdanmark, mens Stena Recycling A/S skal stå for driften i Østdanmark.

De to direktører ser begge lyst på fremtiden for anlæggene. Adm. direktør Henrik Grand Petersen, Stena Recycling siger:

- First treatment-anlægget kan øge genbruget, fordi indsatsen bliver samlet, så vi får lettere adgang til at sikre de rigtige flows med den rigtige sortering, vurdering og logistik, der kan få langt flere produkter i brug igen. Det er en win-win-win for branchen, samfundet og forbrugerne.

Han suppleres af Mogens Bach Christensen, adm. direktør i H.J. Hansen:

- Med first treatment-anlæggene kan vi genvinde vigtige ressourcer for samfundet, når de materialer, som ellers ville blive skrottet, bliver udsorteret og kommer tilbage i omløb. Recycling er fint, men vi skal mere i retning af reuse af produkter og bevæge os højere op i affaldshierarkiet”, siger Mogens Bach Christensen.

Læs også: Emballagepionerer tror på en fremtid med meget mere genbrug

Nye markedsmuligheder i og udenfor Danmark

I Dansk Industri (DI) er miljøpolitisk chef Karin Klitgaard også begejstret for anlæggene, der både øger genbruget af hele apparater og sikrer en markant øget adgang til reservedele.

- Initiativet viser, at private virksomheder er klar til at investere mange penge i fremtidens affaldssystem. De to sorteringsanlæg til elektronik, der nu skal bygges, bliver de største i Europa. Mange tusinde computere, telefoner, vaskemaskiner  og anden elektronik vil blive løftet ud af affaldsstrømmen og genbrugt til glæde for miljøet og klimaet, siger hun.

Hun mener, det er afgørende, at genbrug og reparationer af elektronik foregår professionelt.

- Hvis vi formår at genbruge mere, sparer vi klimaet for store mængder CO2, og vi bruger færre af de dyrebare metaller og andre råvarer, som indgår i elektronik. Med de nye anlæg kommer vi væk fra de små kommunale genbrugsinitiativer og op i stor skala, hvor vi kan sikre kvaliteten af produkterne og en beskyttelse af forbrugerne. Det er virkelig en god nyhed, siger Karin Klitgaard.

Læs også: Mængden af affald skal ned mener DI og DN

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Iben Kinch Sohn

Iben Kinch Sohn

Fagleder for cirkulær økonomi

  • Direkte +45 3377 3713
  • Mobil +45 2625 0910
  • E-mail ibso@di.dk

Relateret indhold