Casper Hansen, adm. direktør for robotvirksomheden Technicon, vil gerne  gøre det let, billigt og enkelt for andre SMV'er at komme  i gang med at  bruge teknologien.

Foto: Technicon
01.10.21 DIB Nyheder

Lån din første robot på biblioteket

Mindre virksomheder skal have gratis adgang til at teste robotter. Et bibliotek kan bane vejen, mener virksomheden Technicon, der fremhæver forslaget blandt input fra regeringens Digitaliseringspartnerskab.

Børnebøger, krimier, musik. Biblioteker har gennem generationer giver os alle gratis adgang til kultur, viden og underholdning. I fremtiden skal det også være muligt for mindre virksomheder at låne en robot. Det er i hvert fald en af anbefalingerne fra regeringens Digitaliseringspartnerskab.

En anbefaling som adm. direktør Casper Hansen fra robotvirksomheden Technicon A/S er ekstra glad for. Han har deltaget i partnerskabet og har især fokuseret på SMV’ernes automation og digitalisering.

- Vi mener der bør oprettes fem robotbiblioteker rundt i Danmark, hvor virksomheder kan låne en robot en måned og prøve teknologien af. Det vil kunne nedbryde barrieren til at komme i gang, at man gratis kan teste, om en robot er en gevinst, siger Casper Hansen og uddyber:

- For mange SMV’ers ejerleder er frygten for en fejlinvestering i noget nyt og uprøvet stor. Ved at fjerne den risiko  tror jeg på, at vi kan få endnu flere til at prøve teknologien af. Alle analyser viser, at den første robot er den sværeste at få ind i virksomheden. De næste robotter følger nemmere efter.

Forslaget om robot-biblioteker er et af 46 forslag fra Digitaliseringspartnerskabet.

Læs partnerskabets forslag her

Barrierer skal fjernes

En måned gør hurtigt, så derfor skal virksomhederne have en idé til, hvad robotten kan hjælpe med fra dag ét. Det stiller også krav til rådgivningen.

-  Alle barriererne for at komme i gang skal så vidt muligt væk. Derfor skal SMV’erne heller ikke bindes op på et længere kursusforløb. Det skal være hurtigt, effektivt og let tilgængeligt, siger Casper Hansen.

Robotterne vinder frem i virksomhederne, viser nye tal fra Danmarks Statistik for 2021. Men de mekaniske arme bruges mest i store industrivirksomheder, hvor 64 procent af virksomheder med over 250 ansatte bruger robotter, mens blot 28 procent af virksomhederne med 50-99 medarbejdere har en robot på fabriksgulvet.

Læs også: Wammen: Digitalisering bliver del af finanslov

Alle barriererne for at komme i gang skal så vidt muligt væk. Casper Hansen, adm. direktør, Technicon og medlem af Digitaliseringspartnerskabet

Digital bremse på byrder

Som medlem af Digitaliseringspartnerskabet har Casper Hansen været glad for at repræsentere SMV’er og iværksættervirksomheder, og Technicon bidrager gerne fremadrettet til at flere SMV-virksomheder – både i industrien og i bygge- og anlægsbranchen får mulighed for at drage fordele af fleksibel automation.

- For den gruppe er det ekstra vigtigt at få lettet de administrative byrder, blandt andet når der skal tiltrækkes flere kloge hoveder fra andre lande. Her har vi selv haft udfordringer som en mindre virksomhed. De byrder skal fjernes med digitale løsninger, hvor forslaget om ”MinVirksomhed” kan være en stor hjælp, siger Casper Hansen.

Han startede selv sin virksomhed fra grunden for syv år siden. I dag har Technicon med hovedsæde i Hobro over 60 medarbejdere og er blevet kåret som gazelle-virksomheden af Børsen to gange.

Virksomheden lagde i øvrigt hus til, da erhvervsminister Simon Kollerup mandag præsenterede sin analyse af gevinsten ved at bruge ny teknologi – herunder robotter.

Nu skal de videre politiske forhandlinger vise om det blandt andet bliver muligt at gå på biblioteket og låne den første robot.   

DI: Et window of opportunity

Dansk Industris adm. direktør Lars Sandahl Sørensen ser Digitaliseringspartnerskabets anbefalinger som et godt afsæt til at øge brugen af ny teknologi. 

- Digitale værktøjer lige fra apps, Teams og robotter er en af de vigtigste forklaringer på, at vi klarede pandemien bedre end de fleste, og på at vores virksomheder er kommet styrket ud af krisen. Det er et window of opportunity. De kommende generationer vil bebrejde os, hvis ikke vi griber de muligheder, vi har nu – både når det gælder teknologi og digitalisering. Vi må ikke lade den mulighed gå forbi os. Vi skal bruge teknologien bedre og i større omfang, siger Lars Sandahl Sørensen.

Læs også: DI: Anbefalinger om digitalisering kan skabe et stærkere Danmark

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Rikke Hougaard Zeberg

Rikke Hougaard Zeberg

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 3173
  • Mobil +45 2084 0194
  • E-mail riz@di.dk

Relateret indhold