– Jeg gider ikke rende rundt og begræde, hvad der er sket. For mig handler det om at omstille virksomheden, så vi kommer stærkere ud på den anden side, siger Anders Hertzberg, direktør i One Vision.

Foto: Anders Bach
30.09.21 DIB Nyheder

Dobbelt gazellevinder: ”For os er coronakrisen i den grad stadig i gang"

Mens økonomien buldrer afsted, er der stadig nogle virksomheder, der slås med coronakrisen. Messevirksomheden One Vision er en af dem. Nu spreder direktør og ejer Anders Hertzberg aktiviteterne, så virksomheden står stærkere og mere parat til næste krise.

Økonomisk fremgang. Boblende optimisme. Mangel på medarbejdere. Rekordoverskud og ordrefest. Fællestræk ved mediernes dækning af dansk og international økonomi netop nu. Men det er ikke alle virksomheder, der er inviteret med til festen – for nogle er coronakrisen nemlig langt fra et overstået kapitel.

En af de virksomheder, der stadig mærker følgerne af coronakrisen, er One Vision fra Ikast. De har specialiseret sig i at hjælpe virksomheder med at præsentere sig bedst muligt på messer rundt omkring i verden. One Vision står for alt det praktiske fra produktion til opstilling af stande, så de danske virksomheder kan hente ordrer hjem.

– For os er coronakrisen i den grad stadig i gang. Mange af vores største markeder, der blandt andet tæller Asien, USA og Mellemamerika, er fortsat lukket ned for messer. Vi kan gå lidt i gang i Danmark og Tyskland, men det er ikke som før corona ramte, siger direktør og ejer Anders Hertzberg.

Han fortæller, at messestande i Danmark og Tyskland generelt er mindre i 2021 og med væsentlig færre gæster på grund af restriktioner. Og at kravene til plads generelt er vokset for at beskytte mod smitte.

– Det er absolut ikke uden problemer. Omsætningen per messe er væsentlig under, hvad den var før corona, siger Anders Hertzberg.

DI vil have forlænget kompensationsordning

I Dansk Industri (DI) mener man også, at de hårdest ramte virksomheder skal kunne søge kompensation frem til årsskiftet.

Ifølge den politiske aftale, så er i dag, torsdag, den sidste dag, hvor danske virksomheder kan søge kompensation til faste omkostninger - vel at mærke, hvis de har oplevet en omsætningsnedgang på mindst 45 procent.

- Vi ved, at der er nogle virksomheder, som stadig er utroligt udfordret, siger Henriette Søltoft, der er vicedirektør i DI.  

Hun påpeger, at det udover virksomheder i messebranchen også gælder for store dele af turisme- og oplevelsesøkonomien. 

- Der har ikke været mange udenlandske turister hen over sommeren, siger Henriette Søltoft.

Fra gazellevinder til overlever

Det gik ellers glimrende for One Vision, indtil coronakrisen ramte.

To gange var virksomheden blevet kåret til gazellevirksomhed på grund af dens imponerede vækstrejse. Og i 2019 havde omsætningen rundet et tocifret millionbeløb og medarbejderantallet var vokset til 11.

I dag er 7 medarbejdere væk. Der var simpelthen ikke råd til at have dem ansat efter måneder med en nedlukket messeverden. Det får dog ikke direktør Anders Hertzberg til klynke. Det kommer der intet ud af.

– Jeg gider ikke rende rundt og begræde, hvad der er sket. For mig handler det om at omstille virksomheden, så vi kommer stærkere ud på den anden side, siger Anders Hertzberg.

Han indrømmer dog også, at han fra tid til anden godt kunne have tænkt sig at have en lille, lokal købmandsbutik på Ikastegnen: ”Så havde der da været lidt omsætning”.

Spred dine aktiviteter

Så hvad er læren for Anders Hertzberg og One Vision?

Det er ikke mindst, at virksomheden har behov for at stå på flere ben. At sætte alt på et bræt er risikabelt.

– Messer er dæleme for usikkert. Messebranchen bliver altid ramt, da salgs- og markedsføringsbudgetter tit er noget af det første, der skæres i, når krisen rammer, siger Anders Hertzberg.

Efter dialog med One Visions professionelle bestyrelse har Anders Hertzberg derfor igangsat investeringerne i en maskinpark og et snedkeri. Det gør det muligt for One Vision også at producere og levere butiksinventar, køkkener med videre.

– Det har vi fået rigtig godt gang i. Det er stadig ikke nok til at opveje omsætningstabet fra nedgangen i messebranchen, men det hjælper. Jeg må bare konstatere, at det er rigtig godt, at vi har fået flere ben at stå på, siger han.

En ny og grøn måde at tænke messer på

Samtidig gør One Vision sig klar til at gribe mulighederne, når messebranchen for alvor åbner igen. Det handler om at tænke grønt og digitalt.

– Vi er på vej med en hel masse nye tiltag, som skal gøre det både billigere og mere effektivt for danske virksomheder at komme ud på messer i hele verden, siger Anders Hertzberg.

Han fortæller, at One Vision har udviklet en app, der giver et bedre overblik over virksomhedernes messeaktiviteter, og så er han i gang med at iværksætte en helt nye metode til at være på messe.

Det handler helt konkret om, at det skal være slut med at sende messestande og montører rundt i verden. I fremtiden vil One Vision satse på lokal produktion, hvor messerne afholdes, så kunderne slipper for de enorme fragtregninger, montørrejser og hoteludgifter. Det er samtidig en grønnere og mere bæredygtig løsning.

– Krisen har tvunget os til at kigge vores forretning efter i sømmene. Hvad er godt, hvad er dårligt – og hvad kan vi gøre anderledes og bedre. Vi skal nok komme tilbage – og vi kommer tilbage stærkere, siger Anders Hertzberg. •

Fakta: One Vision

Grundlagt i 2009 i Ikast.

Udfører opgaver og leverer udstyr til messestande, udstillinger, show­rooms m.m.

Udvider forretningsgrundlag med produktion og levering af butiks­inventar, køkkener mv.

Havde 11 medarbejdere før coronakrisen – nu er der 6.

Anders Hertzberg er direktør og ejer af virksomheden.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

 

 

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Henriette Søltoft

Henriette Søltoft

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3654
  • Mobil +45 2088 3919
  • E-mail hes@di.dk

Relateret indhold