24-årige Freja Lind Hermansen mangler et år i at være færdig med sin uddannelse som bygningsstruktør hos Aarsleff. I læretiden har hun nydt at været udstationeret og bo i campingvogn på byggepladser i Nakskov, Rønne, Vordingborg og Jyllinge fra søndag til torsdag.

Foto: Thomas Arnbo
10.09.21 DIB Nyheder

Kvinder kan sikre Aarsleffs lærlingemål

Adm. direktør Jesper Kristian Jakobsen drømmer om flere lærlinge og flere kvindelige lærlinge i Aarsleff. Han har store projekter i hele landet.

Lige nu bygger entreprenørvirksomheden Per Aarsleff A/S (Aarsleff) Danmarks højeste beboelsesejendom ’Lighthouse 2.0’ i Aarhus og deltager i et af Europas største infrastrukturprojekter ’Femern’.

- Det er meget store og meget spændende projekter. De kan virkelig noget, ingen tvivl om det, siger adm. direktør i Aarsleff Jesper Kristian Jacobsen.  

Faktisk arbejder Aarsleff over hele landet, fra Skagen til Rønne. Men udfordringen i forhold til at tiltrække unge er den samme. Og samtidig den adm. direktørs bedste bud på, hvorfor han på landsplan ikke har flere kvindelige lærlinge. 

- Det kan være en udfordring for unge mennesker, og måske særligt for unge kvinder, at arbejdet hos os nogle gange forudsætter, at man er mobil og fleksibel i forhold til skiftende arbejdstider og skiftende arbejdssteder, siger Jesper Kristian Jacobsen.

Læs også: Hver fjerde lærling skal være en kvinde

Jeg vil læse til bygningskonstruktør. Jeg tror, vi håndværkere med vores praktiske tilgang, har en del af byde ind med, fordi vi ved, hvad der kræves på et byggeri modsat for eksempel ingeniører, der er mere teoretiske. Freja Lind Hermansen, bygningsstruktørlærling, Aarsleff A/Sg

Ikke så luksus

Aarsleffs adm. direktør forklarer, at på store projekter bor medarbejderne typisk på værelser eller i campingvogne i den periode, projektet står på. Og rykker derefter videre til næste projekt – som sagtens kan ligge i den anden ende af landet.

- Det er typisk sådan udstationeringen foregår i vores branche. Det giver et stort sammenhold på projektet, men det er måske ikke så luksuriøst, siger han

Lokalt går det bedre. For eksempel har det Aarsleff-ejede selskab Dan Jord A/S i Aarhus flere end 10 procent lærlinge. Virksomheden arbejder primært i Østjylland, og det gør det ifølge Jesper Kristian Jacobsen nemmere at tiltrække lærlinge i det hele taget - og dermed også nemmere at få kvinder.

Læs også: LEGO Koncernen får kvinder ombord i mandefag

Vi kommer til at mangle arme og ben

Både han og resten af Aarsleff vil ellers meget gerne både flere lærlinge i det hele taget og flere kvindelige.
- Manglen på unge, der vil tage en erhvervsuddannelse, er en udfordring for alle fag og dermed for hele samfundet. Med tiden kommer vi i den grad til at mangle både arme og ben, siger Aarsleffs adm. direktør.  

Jesper Kristian Jacobsens holdning er, at andelen af lærlinge skal højere op, end i dag. Og at mangfoldighed altid er godt. Uanset om det er i ledelsen, på kontorerne eller på byggepladsen, fordi det giver en bedre dynamik og et bedre miljø.  

Aarsleffs eget mål er 10 procent lærlinge. Kønsfordelingen er der pt ikke sat tal på. Men flere unge kvinder er mere end velkomne.  

- Det er jo decideret dumt ikke at kigge på 50 procent af en ungdomsårgang – og derved få dobbelt så mange at rekruttere fra, siger den adm. direktør.

Læs også: Flere kvinder som lærlinge i 2021 end mænd

Fakta

BOKSE 

Per Aarsleff A/S (Aarsleff) 

5.500 i Danmark 

Hovedkontor i Aarhus, derudover kontorer i København og Odense
Opgaver indenfor: Byggeri og anlæg, fundering samt rørteknik.  

Omsætning: Ca. 14 mia. kr. pr. år.

Lærlinge hos Aarsleff 

I alt ca. 7,5 pct. af medarbejderstaben 

Lærlingeuddannelser: Struktører, kontor, tømrer, murer samt installationsfagene – el, vvs og ventilation, brolæggere og gartnere  

Louise Pihl

Louise Pihl

Underdirektør

  • Direkte +45 7216 0177
  • Mobil +45 2566 6312
  • E-mail lop@di.dk

Relateret indhold