- Der bør lanceres en EU-Arktis Industri Dialog, som drives fra det fremtidige EU-kontor i Nuuk. Forummet skal samle både lokale virksomheder, der kan dele deres ekspertise, og europæiske virksomheder med relevante kompetencer for regionenerne. Et sådant forum kunne også udvikle anbefalinger til projekter i Arktis, siger Niels Henrik Bundsgaard fra Terma.

07.11.22 DIB Nyheder

Terma og Pernille Weiss: Arktis kræver europæisk samarbejde og investeringer

I de senere år har de arktiske regioner kun fået mere opmærksomhed både politisk og kommercielt. Det skyldes ikke mindst de hastige klimaforandringer og geopolitiske spændinger. Derfor er det vigtigere end nogensinde med investeringer, lokal tilstedeværelse og europæisk samarbejde om Arktis, mener både Terma og medlem af Europa-Parlamentet, Pernille Weiss (K).

EU står overfor mange udfordringer, som har udsigt til at blive større – mangel på råstoffer, klimaforandringer, Ruslands invasion af Ukraine og stigende geopolitiske spændinger mellem USA og Kina.

Her kan Arktis blive en del af løsningen. Arktis har et stort uudnyttet potentiale. Det gælder blandt andet regionens mange sjældne mineraler, der eksempelvis anvendes i batterier til elbiler og permanente magneter til vindturbiner, og dermed er essentielle for den grønne omstilling. Derfor viser ikke kun EU, men også USA, Rusland og Kina stadig større interesse for Arktis.

I de kommende år står de nordiske lande og EU derfor med en vigtig opgave i at fastholde Arktis som en fredelig region og sikre de bedst mulige vilkår for bæredygtig økonomisk udvikling. Her står erhvervslivet klar til at indgå som strategisk partner og levere de løsninger, der skal til for at indfri potentialet i Arktis. 

På den baggrund holdte DI et event i Bruxelles om EU’s politik for Arktis. Eventet fandt sted den 25. oktober 2022 og blev arrangeret i samarbejde med DI’s nordiske søsterorganisationer og medlem af Europa-Parlamentet, Pernille Weiss.    

Læs også:  Grønlands Erhverv og Dansk Industri indgår nyt samarbejde - DI

Udvikling i de arktiske regioner kræver offentlig-privat samarbejde

Afsættet for eventet var EU’s opdaterede politik for Arktis, fremlagt i oktober 2021. Deri fremhæver EU en bred målsætning om at støtte en bæredygtig, fredelig og stabil udvikling i de arktiske regioner. Det skal blandt andet ske via et tættere europæiske samarbejde og investeringer. Et yderligere bevis på den øgede interesse for Arktis kan ses i Kommissionens beslutning om at etablere et kontor i Nuuk i Grønland i 2023.

På eventet kom Pernille Weiss med en opfordring til, at EU styrker samarbejdet med den private sektor om Arktis:

- De arktiske regioner besidder et stort uudnyttet potentiale, hvor man i EU skal bidrage til at skabe de bedste forudsætninger for forskning og innovation - både for offentlige og private aktører. Der er behov for private aktører i en tid, hvor grøn omstilling og geopolitik er vigtigere og tættere forbundne end nogensinde før, siger Pernille Weiss, medlem af Europa Parlamentet.

Det tilslutter den særlige udsending for arktiske anliggender Clara Ganslandt sig.

- EU støtter blandt andet udvikling i de arktiske regioner via regionale programmer og Horizon Europe. Særlig uddannelse, forskning og innovation er yderst vigtigt på denne dagsorden, siger Clara Ganslandt, EU’s Særlige Udsending for Arktiske Anliggender.  

Læs også: EU vil investere i rumforskning for klimaets skyld - DI (danskindustri.dk)

Fysisk tilstedeværelse er essentielt

Hos Terma er man glade for denne udmelding. EU’s rolle i Arktis er vigtig, og man ser positivt på den nye politik og åbningen af et EU-kontor i Nuuk. Kontoret kan være med til at skabe basis for dialog mellem EU, lokalsamfund og erhvervsliv.

Overvågning af Arktis stiller krav om et robust netværk af sensorer, som tilsammen kan give et billede af situationen. Terma har specialiseret sig i at analysere de store mængder af data via kunstig intelligens og derved skabe overblik og information til beslutningstagere.

Terma er én af mange virksomheder, der ønsker større fokus på udvikling og sikkerhed i de arktiske regioner. Derfor opfordrer Terma til at starte en tættere dialog med den private sektor og øge investeringer i Arktis:

- EU kan blandt andet bruge den europæiske forsvarsfond til at øremærke midler til projekter, som har til formål at styrke etableringen af et situationsbillede, der også vil være til gavn for de mange civile interesser i området, siger Niels Henrik Bundsgaard, Chief Military Advisor i Terma.

Derudover opfordrer Terma også til et etableret forum for dialog:

- Der bør lanceres en EU-Arktis Industri Dialog, som drives fra det fremtidige EU-kontor i Nuuk. Forummet skal samle både lokale virksomheder, der kan dele deres ekspertise, og europæiske virksomheder med relevante kompetencer for regionerne. Et sådant forum kunne også udvikle anbefalinger til projekter i Arktis, siger Niels Henrik Bundsgaard.

Se eller gense seminaret

Kontakt

Vi hører meget gerne fra dig og din virksomhed, hvis I har spørgsmål, kommentarer og forslag til DI’s arbejde med Arktis. I kan kontakte følgende:

DI’s Afdeling for Global Handel og Investeringer

Jens Hauberg Nielsen

Chefkonsulent

E-mail: jehn@di.dk

Tlf.: +45 3377 3258

 

DI Forsvar og sikkerhed

Henrik Navntoft Sønderskov

Chefkonsulent

E-mail: hnas@di.dk

Tlf.: +45 3377 4634

 

DI’s Europapolitiske Afdeling i Bruxelles

Bertil Egger Beck

Chefkonsulent

E-mail: beeb@di.dk

Tlf.: +45 3377 4695

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Bertil Egger Beck
Skrevet af:

Bertil Egger Beck

Bertil Egger Beck

Bertil Egger Beck

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 4695
  • Mobil +32476172748
  • E-mail beeb@di.dk

Relateret indhold