Skattestyrelsen har lavet et overblik, som hjælper virksomheder med at afklare, om de er omfattet af reglerne for kantinemoms. Og hvordan den i givet fald skal beregnes.

Foto: Getty
17.11.22 DIB Nyheder

Skattestyrelsen vejleder: Sådan betaler du moms af medarbejderfrokosten

Mange virksomheder er i tvivl om, hvorvidt deres frokost kan trækkes fra. Skattestyrelsen har udsendt en vejledning, der kan hjælpe virksomheder med reglerne, som ”er en smule komplicerede.”

Det er fuldt forståeligt, at virksomheder kommer i tvivl om, hvorvidt deres udgifter til medarbejderfrokost kan trækkes fra. Reglerne om frokostordninger og moms er en smule komplicerede. Ofte er virksomheder slet ikke klar over, at den frokostordning, de tilbyder deres medarbejdere, er omfattet af reglerne for kantinemoms.

Sådan lyder det indledende budskab i en meddelelse fra Skattestyrelsen om, at styrelsen har lavet et overblik på skat.dk/kantinemoms, som hjælper virksomheder med at afklare, om de er omfattet af reglerne for kantinemoms og som samler den viden, virksomhederne i så fald skal bruge, i forhold til hvordan de beregner momsen.

- Det er rigtig fint, at Skattestyrelsen har udarbejdet en ny vejledning. Det kan i første omgang gøre beregningen af kantinemoms lettere for virksomhederne, siger skattepolitisk chef Jacob Bræstrup, Dansk Industri.

Læs også: Gør befordringsfradrag 100 procent automatisk

Får du penge af medarbejderne?

Som udgangspunkt gælder det, at virksomheder har ret til fuldt momsfradrag for de udgifter, de har haft til medarbejdernes frokostordning. Til gengæld skal virksomhederne beregne kantinemoms ved at lave en faktisk opgørelse af udgifterne til den samlede kantineleverance. Denne kostpris anvendes som momsgrundlag for salgsmomsen.

Da det kan være vanskeligt at opgøre nøjagtigt, hvad virksomheden skal beregne salgsmomsen af, findes der to forenklede ordninger at beregne momsen efter.

”Forenklet ordning 1” er for virksomheder, der selv varetager driften af virksomhedskantinen, mens ”Forenklet ordning 2” er for virksomheder, der ikke selv varetager driften af virksomhedskantinen, men får kantineydelsen fra en ekstern leverandør.

Skattestyrelsens nye vejledning beskriver, hvordan virksomheden skal regne sig frem til det beløb, den skal beregne kantinemomsen af. Det er dog fortsat kompliceret at beregne kantinemomsen, og Skattestyrelsen anbefaler da også, at virksomhederne taler med en revisor om, hvordan det skal gøres.

- Selv med den nye vejledning er det faktisk helt unødvendigt kompliceret at beregne kantinemomsen. Derfor har vi i DI gennem længere tid haft fokus på beregningsreglerne. I vores katalog med over 60 forslag til simplificering af skattesystemet har vi derfor et forslag om, at den fastsatte egenbetaling for kantinemaden i niveauet 15-20 kr. bør kunne anvendes som udgangspunkt for fastsættelse af momsgrundlaget, ligegyldigt om man selv laver maden eller får den udefra, siger Jacob Bræstrup.

Læs også: ESG-direktiv vedtaget – selv de store frygter omfanget

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Lene Nielsen

Lene Nielsen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3563
  • Mobil +45 2949 4402
  • E-mail lni@di.dk

Relateret indhold