29.12.22 DIB Nyheder

Svensk krone er lige så svag som under finanskrisen

100 svenske kroner koster her ved årets udgang lidt under 67 danske kroner. Det gør det vanskeligere for danske virksomheder i Sverige.

Med et fald til under 67 øre for en svensk krone er livet gjort vanskeligere for danske virksomheder i Sverige – selv om det samtidig bliver billigere at handle ind i landet.

Det konstaterer cheføkonom i Dansk Industri, Allan Sørensen, efter at den svenske krone nu er lige så svag som i 2008 og 2009, hvor finanskrisen dikterede global økonomi. Dansk eksport til nabolandet kan blive bremset af, at det dermed er dyrere for svenskerne at købe danske varer og tjenester.

- Svensk økonomi vil rende ind i negativ vækst i 2023 og sammen med den lave svenske krone, giver det sværere betingelser for de danske virksomheder på det svenske marked, siger Allan Sørensen.

 

Dyr dollar løfter inflationen

Valutakursudsving ser dog ikke kun i Sverige. Dollaren har igennem 2022 været igennem massive udsving. I 2021 kostede en dollar i gennemsnit 6,3 kroner, mens en dollar har kostet 7,1 krone i gennemsnit hen over 2022.

- Dollarkursen nåede i slutningen af september op på det højeste niveau i lidt mere end 20 år. Sidst i september kostede én dollar næsten 7,80 kroner, siger Allan Sørensen.

Den stærke dollar og høje fragtrater har været med til at øge eksporten til USA. Men her sidst på året er medvinden vendt.

- Én dollar koster nu meget tæt på syv kroner, hvilket svarer til at den er faldet 10 procent i værdi siden slutningen af september, siger Allan Sørensen.

Dollarkursen påvirker også inflationen, da priserne på mange råvarer fastsættes i dollars. Den stærke dollarkurs midt på året var med til at løfte priserne. De seneste måneders fald i dollarkursen vil være med til at tage presset på inflationen.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold