Danmarks otte lokale erhvervsfyrtårne er klar til at tage konkret form.

04.02.22 DIB Nyheder

Nu ruller millionerne til fremtidens lokale erhvervsfyrtårne

Otte konsortier bliver tildelt 595 mio. kr. til udvikling af lokale erhvervsfyrtårne i international klasse. DI glæder sig over, at fyrtårnene hviler på et stærkt fundament af virksomhedsinvolvering.

I Nordjylland skal CO2 blive til fremtidens brændstoffer. Hovedstadsområdet skal være global sundhedsmetropol, og Midtjylland vil være centrum for verdens bedste vandteknologiske løsninger.

Sådan lyder visionerne bag nogle af Danmarks otte lokale erhvervsfyrtårne, som nu er klar til at tage konkret form.

Bag erhvervsfyrtårnene står stærke konsortier, som Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse netop har besluttet at støtte med i alt 595 mio. kr.

- Jeg har ærlig talt svært ved at beskrive, hvor vigtig en milepæl vi runder i dag. Da jeg blev minister, havde jeg et mål om at skabe erhvervsudvikling i hele landet. Men det skulle gøres på en ny måde. Vi skulle inddrage og samarbejde med dem, der kender lokalområderne allerbedst. Derfor bragte vi dygtige virksomheder og kompetente lokalfolk sammen i regionale vækstteams, der skulle anbefale fremtidens lokale erhvervsfyrtårne, siger erhvervsminister Simon Kollerup i en pressemeddelelse fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.  

Læs også: Ti års stagnation skal brydes – flere virksomheder skal eksportere

Danmark skal føre an

De 500 mio. kr. er fra REACT-EU, mens de 95 mio. kr. er midler, som Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har afsat til udvikling af de lokale erhvervsfyrtårne som opfølgning på anbefalingerne fra de regionale vækstteams.

- Verden går i en mere bæredygtig retning, og i Danmark skal vi føre an og ikke bare følge med. Med erhvervsfyrtårnene får vi otte konkrete muligheder for, at Danmark kan føre an og udnytte dem til at udvikle nye styrkepositioner og erhvervsområder, der kan gavne samfundsøkonomien, siger formand for Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse Jakob Riis.

Han møder opbakning fra Dansk Industris (DI) medlemsdirektør Anders Søndergaard Larsen:

- De nye erhvervsfyrtårne åbner for helt nye vækstmuligheder og ny udvikling i alle dele af landet. Og så glæder jeg mig særligt over, at erhvervsfyrtårnene hviler på et stærkt fundament af virksomhedsinvolvering. Det er afgørende, hvis vi skal udnytte det fulde potentiale inden for styrkepositioner som eksempelvis vandteknologi, CO2-lagring, robotteknologi og life science, siger Anders Søndergaard Larsen.   

Læs også: Ny fond skal få klimatilpasningen op i tempo

Fakta

Sådan vil konsortierne bygge erhvervsfyrtårne i Danmark

Bornholm vil et stort offentlig-privat konsortium skabe et erhvervsfyrtårn inden for grøn energi, og første konkrete mål er grundlæggelsen af et center for grøn energi.

Fyn skal der skabes et internationalt epicenter for fremtidens digitale, robotteknologiske og autonome løsninger. Første mål er at indlede etableringen af et kæmpestort test- og udviklingscenter på Odense Havn.

Hovedstadsområdet skal være verdens førende sundhedsmetropol. I første omgang fokuseres der på en indsats mod overvægt, hvor målet er at levere løsninger mod verdens fedmeepidemi.

I Midtjylland vil et stort og bredt offentlig-privat konsortium arbejde for at skabe en bæredygtig og klimarobust vandforsyning med vandteknologiske løsninger i verdensklasse. Et af de første konkrete mål er at indlede etableringen af forsknings- og uddannelsescentret Water Valley Lab.

I Nordjylland skal fangst, lagring og anvendelse af CO2, der kan bruges til produktion af fremtidens grønne brændstoffer, blive til en ny styrkeposition med internationalt format. Blandt de konkrete mål er at indlede etableringen af de første af ni test- og demonstrations-sites.

Sjælland og øerne vil et stort offentligt-privat konsortium løfte Sjælland og øerne til en international førerposition inden for biosolutions. En række virksomheder er med i konsortiet, bl.a. FermHub Zealand, som er ved at bygge en åben demonstrationsfacilitet navnlig målrettet mod opstartsvirksomheder inden for bæredygtige fermenteringsbaserede biosolutions.

Femern-forbindelsen er drivkraften i Sjælland og øernes andet fyrtårn. Her vil et bredt konsortium blandt andet bygge Europas førende videnscenter.

I Sydjylland vil et stort offentlig-privat konsortium gøre landsdelen til en international, grøn energimetropol. Blandt de første konkrete mål er etableringen af et nationalt center, der skal udvikle, teste og demonstrere fremtidens grønne teknologier og sektorkoblingsløsninger.

Kilde: Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse

Fakta

FAKTA OM LOKALE ERHVERVSFYRTÅRNE

  • I foråret 2021 kom de regionale vækstteams med anbefalinger til regeringen om, hvordan man med udgangspunkt i lokale styrker og potentialer kan udvikle otte lokale erhvervsfyrtårne, der fremtidssikrer danske styrkepositioner, skaber vækst og sikrer arbejdspladser.
  • I september 2021 indgik Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse en aftale med erhvervsministeren om at følge op på anbefalingerne fra de regionale vækstteams og udmønte midlerne fra REACT-EU til de lokale erhvervsfyrtårne.
  • Med aftalen af 6. december 2020 om Stimuli og grøn genopretning er der afsat 500 mio. kr. fra REACT-EU til opfølgning på anbefalingerne fra de regionale vækstteams. Endvidere har Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse afsat 95 mio. kr. til udvikling af de otte lokale erhvervsfyrtårne. Disse midler blev 1. oktober 2021 udbudt i åben konkurrence på tværs af landsdele med et overordnet krav om geografisk balance i fordelingen af midler.


De 595 mio. kr. fordeles til de otte erhvervsfyrtårne på følgende måde:

Fyrtårn Nordjylland Fangst, lagring og anvendelse af CO2   92,4 mio. kr.

Fyrtårn Sjælland Udvikling af biosolutions    60,4 mio. kr.

Fyrtårn Sjælland Femern som vækstdriver   43,2 mio. kr.

Fyrtårn Hovedstaden Global sundhedshovedstad med fokus på overvægt                            82,4 mio. kr.

Fyrtårn Fyn Udvikling af fremtidens industri 108,5 mio. kr.

Fyrtårn Sydjylland International, grøn energimetropol 105,3 mio. kr.

Fyrtårn Midtjylland Vandteknologiske løsninger 75,7 mio. kr.

Fyrtårn Bornholm Udnyttelse af grøn energi fra havvindmøller 27,2 mio. kr.

Kilde: Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Jes Lerche Ratzer

Jes Lerche Ratzer

Chef for erhvervsfremme & regional udvikling

  • Direkte +45 3377 4518
  • Mobil +45 2674 2891
  • E-mail jelr@di.dk

Relateret indhold