Projektet Wastelife skal hjælpe mindre virksomheder i gang med at  skabe nye råvarer og anvendelige materialer ud af deres affald.

23.02.22 DIB Nyheder

Nyt projekt: Sådan bliver dit affald til nye råvarer

Der er guld og grøn omstilling i at gøre restprodukter til nye råvarer. Nyt projekt vil give 35 mindre virksomheder værktøjet til at komme i gang.

Der er guld og konkurrencekraft at hente, hvis affald og spild bliver til nye råvarer. Men hvordan får man hul på gevinsten, hvis den daglige drift fylder hele hverdagen?

Den udfordring tilbyder Industriens Fond og Teknologisk Institut nu en løsning på. I et nyt to-årigt projekt ”Wastelife” skal mindst 35 mindre og mellemstore produktionsvirksomheder være med i et forløb, hvor potentialet kortlægges. Det kan eksempelvis ske ved at evaluere en helt konkret spildstrøm, for at få et indblik i de muligheder, der er for at restmaterialer bliver til nye råvarer.

Læs mere om Wastlife og muligheden for at være med her  

Mindre virksomheder har brug for hjælp

Sune Dowler Nygaard, divisionsdirektør for Miljøteknologi på Teknologisk Institut, ser et stort overset potentiale.

– Men da virksomhederne helt naturligt har fokus på kerneforretningen, sker det ikke af sig selv. Det kræver viden, der typisk ligger i yderkanten af deres primære kompetencer, så der har de brug for hjælp til at se mulighederne og handle på dem. Samtidig skal de dog overvinde de interne barrierer, der som oftest handler om økonomi, usikkerhed om effekten og manglende overblik over processen, siger han.

Adm. direktør Thomas Hofman-Bang fra Industriens Fond, påpeger, at de mindre virksomheder ofte ikke har de samme muligheder som de store, når det gælder grøn omstilling.

- De fleste ved godt det er vigtigt, men for mange handler om det om, at der simpelthen er mange andre fokusområder, der fylder mere i den daglige drift. Og så er det i høj grad også et spørgsmål om kompetencer. Derfor ser vi dette som et nødvendigt projekt, der i sidste ende vil styrke SMV’ernes grønne handlekraft og dermed løfte deres konkurrenceevne, siger Thomas Hofman-Bang.

Projektet skal give virksomhedsledelsen og nøglepersoner værktøjer til at løbe processen i gang, der også kan styrke virksomhedernes økonomi. Målet er, at virksomhederne selv kan drive processer og skabe de rette samarbejder i nye værdikæder og partnerskaber. 

Læs også: Fokus på plast

DI: Der er meget at komme efter

Dansk Industri hilser projektet velkomment og ser betydelige muligheder i at affald bliver til nye ressourcer.

- At hjælpe virksomheder på vej i forhold til at udnytte affaldsstrømme eller restmaterialer er oplagt. Restmaterialer fra en produktion kan ofte oparbejdes til nye materialer og bruges igen. Det kan der være god forretning i. Både for virksomhederne, der kommer af med affaldet til genanvendelse, og for de virksomheder, der går fra at bruge jomfruelige materialer til at bruge genanvendte materialer. Det, som kan være affald for én virksomhed, kan være en uvurderlig og bæredygtig ressource for en anden virksomhed, siger Iben Kinch Sohn, fagleder for cirkulær økonomi. Og hun tilføjer:

- Hvis de virksomheder, som aftager restmaterialer fra andre ser en god forretning i det, kan de jo importere mere lignende fra andre og også udlands, og udbygge forretningen med det.

Vær med: Netværk for cirkulær økonomi

Iben Kinch Sohn

Iben Kinch Sohn

Fagleder for cirkulær økonomi

  • Direkte +45 3377 3713
  • Mobil +45 2625 0910
  • E-mail ibso@di.dk

Relateret indhold