24.03.22 DIB Nyheder

Rekordhøje friværdier værner boligejere i stigende modvind

DI vurderer, at boligmarkedet går en sværere tid i møde. Stigende renter og stigende energipriser spiser en stor andel af danskernes disponible indkomst.

- Fra flere år med kraftig medvind er boligmarkedet nu på vej ind i en periode med modvind eller i bedste fald en drilsk sidevind. Derfor er det også en god nyhed, at boligejerne i gennemsnit polstrede sig i 2021 via stigende friværdier i hele landet, siger DI´s boligøkonom Bo Sandberg.

Boligmarkedet var under coronanedlukningerne en solstrålehistorie og en stabiliserende faktor i økonomien. Men nu er der ifølge DI fire fremtrædende årsager til, at boligmarkedet går en sværere tid i møde i 2022:

- For det første er boligrenterne steget, hvilket gør det dyrere både for eksisterende boligejere og for nye købere. For det andet er energipriserne steget kraftigt, hvilket også øger boligudgifternes andel af den disponible indkomst. For det tredje blev en række bolighandler fremrykket i corona-årene 2020 og 2021, hvilket dæmper aktiviteten nu. Endelig sender Ruslands brutale invasion af Ukraine, for det fjerde, dønninger af generel usikkerhed gennem hele samfundsøkonomien – senest med al ubehagelig tydelighed demonstreret ved forbrugerforventningerne, siger Bo Sandberg.

 

Gennemsnitlig stigning i friværdi på 165.000 kr. i 2021

Ifølge Danmarks Statistik steg husholdningernes formue i fast ejendom med 239 mia. kr. i 2021, og udgjorde svimlende 4.399 mia. kr. ultimo 2021.

- I snit har hver boligejerfamilie haft en stigning i formuen i fast ejendom på 165.000 kr. i 2021, svarende til en forøgelse i friværdien på 452 kr. om dagen sidste år. Det er godt og vel en fordobling af den årlige vækst i friværdi i forhold til 2020, hvor den gennemsnitlige formue steg med ca. 80.000 kr. og en firedobling i forhold til 2019, hvor boligformuerne i snit steg med ca. 43.000 kr., siger DI-boligøkonomen.

Som bonusinfo tilføjer boligøkonomen, at man faktisk endnu ikke er helt tilbage på niveauet fra før finanskrisen i 2007, hvis boligformuen opgøres i faste priser – en skelnen, som bliver tiltagende vigtig fra 2022 og frem, hvor inflationen igen har vist sit ansigt i dansk og international økonomi.

Især Hovedstaden og Sjælland fik polstret friværdierne

Ifølge Danmarks Statistik steg formuerne i fast ejendom i 2021 især i Region Hovedstaden og som en ny tendens også i Region Sjælland med ca. 200.000 kr. i snit, mens en gennemsnitlig midtjysk boligejer fik polstret formuen med ca. 180.000 kr. De to andre regioner trækker det samlede landsgennemsnit ned på de ca. 165.000 kr., hvilket dog også er en historisk høj stigning på et enkelt år.

- Det er især i parcelhuse i omegnskommunerne til København, i vækstområderne i Region Sjælland og i Nordsjælland samt ejerlejligheder i Hovedstaden, at friværdierne steg i 2021. Det var med til at presse priserne på netop disse boliger i vejret, men også til at sætte fx en række energirenoveringsprojekter i gang, siger DI-boligøkonom Bo Sandberg.

Læs også: DI: Danskernes lyst til at bruge penge styrtdykker

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Bo Sandberg

Bo Sandberg

Skatteøkonom

  • Direkte +45 7216 0142
  • Mobil +45 2850 3819
  • E-mail bsa@di.dk

Relateret indhold