- Vi kommer til at række ud til virksomhederne i hele landet og vil hjælpe med at skabe kontakt mellem virksomhederne og ukrainerne, siger adm. dir. i Dansk Industri Lars Sandahl Sørensen.

Foto: DI
16.03.22 DIB Nyheder

To ud af tre virksomheder er klar med job til ukrainske flygtninge

Et stort flertal af DI’s medlemsvirksomheder angiver i en ny undersøgelse, at de har job, som med kort oplæring vil kunne varetages af ukrainske flygtninge. Det sker netop som Folketinget har vedtaget særlov, der giver ukrainske flygtninge mulighed for job eller uddannelse i Danmark.

De flygtende ukrainere har meget andet at bekymre sig om at komme i arbejde i Danmark. Men når og hvis de bliver klar til det, så er der gode muligheder for at finde et job på en dansk virksomhed. Det fremgår af en ny spørgeskemaundersøgelse til mere end 1.000 af DI’s medlemsvirksomheder.

I undersøgelsen svarer to ud af tre virksomheder, at de har job, som med kort oplæring vil kunne varetages af ukrainske flygtninge, der kommer til Danmark. Det er kun omkring en tredjedel af virksomhederne, som angiver, at det ikke er muligt eller at de ikke ved det.

DI’s topchef Lars Sandahl Sørensen er glad for resultaterne af undersøgelsen, der kommer netop som Folketinget har vedtaget særlov, der giver ukrainske flygtninge mulighed for job og uddannelse i Danmark. 

- Først og fremmest skal Danmark som samfund tage hjerteligt imod de ukrainere, der kommer hertil for at søge et sikkert fristed for krigens rædsler.  Men hvis ukrainerne kan og vil arbejde, så er det godt at vide, at der er en masse virksomheder, der står klar med åbne arme, siger han og tilføjer:

- Erhvervslivet på tværs af landet vil deltage aktivt i at hjælpe de ukrainske flygtninge med at få et så meningsfuldt ophold i Danmark som muligt. Og det kan i høj grad også handle om at få et job, der kan give mening og fællesskab i dagligdagen.

Læs også: Ruslands krig kan koste Danmark 66 milliarder kroner

Sprogkundskaber er vigtige

Ifølge DI’s undersøgelse er det reelt meget svært at vurdere jobmulighederne for de ukrainske flygtninge. I høj grad handler det nemlig også om, hvilke kompetencer, som flygtningene har, herunder hvilket sprogkendskab, som de besidder.

I undersøgelsen svarer 27 procent af de virksomheder, som har job, at der kræves et vist kendskab til dansk, engelsk eller tysk. 16 procent af virksomhederne svarer, at der kræves visse faglige kompetencer, og 27 procent af virksomhederne, kræver både visse sprogkundskaber og relevante faglige kompetencer.

En ud af ti virksomhederne svarer, at de kan tilbyde et job uagtet sprogkundskaber og faglige kompetencer.

DI’s topchef Lars Sandahl Sørensen fortæller, at DI vil gøre en stor indsats for at hjælpe de ukrainske flygtninge med at komme i job, hvis de ønsker at arbejde.

- Vi kommer til at række ud til virksomhederne i hele landet og vil hjælpe med at skabe kontakt mellem virksomhederne og ukrainerne. Og vi kommer også til at gå i dialog med kommunerne om jobsamarbejde, bolig og børnepasning, siger han.

Læs også: Overblik: Her er de nyeste sanktioner mod Rusland

Tæt dialog med ukrainske ambassade

Lars Sandahl Sørensen fortæller, at DI allerede er i tæt dialog med den ukrainske ambassade og naturligt også drøfter, hvordan man bedst kan hjælpe de ukrainske flygtninge, der gerne vil have et arbejde.

Samtidig er det vigtigt for Lars Sandahl Sørensen at understrege, at indsatsen først og fremmest skal ses som en indsats, der skal være en hjælp til de ukrainske flygtninge, da et arbejde kan bidrage til en god dagligdag og et fællesskab, der kan også hjælpe til en bedre integration i Danmark i den tid, som de er her. 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Steen Nielsen

Steen Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3318
  • Mobil +45 2949 4557
  • E-mail snn@di.dk

Relateret indhold