Jeg er helt overbevist om, at Insatech bliver en sjovere – og dermed bedre arbejdsplads, hvis vi er mere mangfoldige, siger Jacob Møller, adm. direktør, Insatech.

Foto: Thomas Arnbo
01.06.22 DIB Nyheder

Diversitet er at gøre sig ”blind” – og hyre den bedste

For 30 år siden ansatte Insatechs adm. direktør helst nogle, der lignede ham selv. Nu har Jacob Møller skrevet under på DI’s Gender Diversity Pledge for at sikre sig mest muligt talent – og gøre arbejdspladsen sjovere.

Adm. direktør Jacob Møller, Insatech A/S, har netop skrevet under på Dansk Industris Gender Diversity Pledge (GDP).

Med sin signatur forpligter han sig til at arbejde aktivt for større kønsdiversitet – altså mere ligelig fordeling af mænd og kvinder – på den måleinstrumentvirksomhed ved Præstø, han er boss for.

Gender Diversity Pledge er baseret på 16 principper til gavn for en bedre balance mellem køn for ledelse og medarbejdere. Målet med pledget er at give især mindre virksomheder et værktøj til at omsætte målsætning til konkret handling.

Jacob Møller forklarer her om baggrunden for sin beslutning om at arbejde mere målrettet med diversitet:

– Både for mig, for Insatech som virksomhed og vores ejere giver underskriften rigtig god mening. Jeg har arbejdet med ledelse i tekniske virksomheder de seneste 30 år. Da jeg startede, søgte jeg efter nogle, der lignede mig. Nu ser jeg forskellighed mere som en styrke for virksomheden. Jeg har arbejdet en del år i udlandet – blandt andet i Storbritannien, hvor de har diversitet i form af etnicitet og social baggrund inde på livet på en hel anden måde, end vi har her i det danske ekkokammer. Jeg er også blevet far til en pige, der spurgte – hvad kan jeg blive, når jeg bliver stor? Og det har gjort mig mere bevidst om, hvad diversitet er og kan, siger han. 

Læs også: DI-værktøj hjælper dig med at sætte turbo på diversitet

Hvad er diversitet for dig?

– Grundlæggende at gøre sig selv ”blind” for etnicitet, køn, alder, hårfarve og så videre og hyre den bedste til jobbet. Det er selvfølgelig nemmere sagt end gjort, for der er rigtig mange følelser og holdninger på det her området, men man må holde hovedet koldt og fokusere på talent.

Hvordan går det med det?

– I den rigtige retning vil jeg sige. Siden jeg startede som adm. direktør for Insatech i 2016, er der kommet to kvinder i vores syv personer store lederkollegie.

22 af dine 73 medarbejdere er kvinder. Det er ”kun” 30 procent, hvad fortæller det?

– At vi stadig helt overvejende er en ”hvid mand-organisation”, og det skal flyttes. Lige nu har vi ikke udfordringer med at rekruttere, men det er lederteamets ansvar, at kvinder kan se sig selv i organisationen, ellers bliver vi mindre attraktive som arbejdsplads og får sværere ved at rekruttere.

Jeg ved ikke, hvor længe det vil tage, og jeg er heller ikke så optaget af imagedelen af en mere ligelig kønssammensætning, mere af processen – af at styrke virksomhedens diversitet.

Arrangement 23. juni: LEDER:BOX – Bliv klogere på diversitet

Din underskrift forpligter dig til at arbejde for 40 procent kvinder inden 2030. Har du en plan?

– Via vores svenske ejere Addtech har vi allerede seks fokuspunkter i forhold til at sikre, at blandt andet alle har lige muligheder for uddannelse, promovering af forældreorlov og at ingens lønninger stikker af. Vi rapporterer også kønnet statistik for ledelse og salg, men vi bliver ikke målt på det endnu. Jeg har præsenteret for lederkollegiet, at vi har skrevet under på DI’s GDP, og at vi skal i gang med at planlægge udrulningen i huset – sætte ord på, hvordan lederne kan arbejde med diversitet i praksis i hverdagen.

Forventer du modstand?

– Ja og nej. For at få mere diversitet er det nødvendigt at flytte holdninger. Men det er ikke et svært salg, så jeg forventer mere modvind end decideret modstand. Jeg tror på, at hvis vi fra toppen af fokuserer på at gøre tingene anderledes, taler om det, har politikker på området og konstant beder om, at der bliver tænkt anderledes og måske taget nogle chancer i forhold til, at vi nok skal løse udfordringer med for eksempel barsel, sygedage og hjemmearbejdsplads, så skal det nok komme.

Læs også: Diversitet er centralt for Lundbecks forretning

Du siger, det skal komme fra toppen?

– Min erfaring fra tidligere, ved at have været leder i store virksomheder, der blev tvunget til at se på arbejdsmiljø og sikkerhed, er, at da vi fokuserede på området – talte om det til alle ledermøder, havde direkte ejerrapportering og budget, hvis det var nødvendigt – så faldt antallet af arbejdsulykker med 90 procent. Fordi vores holdning og fokus flyttede sig, flyttede resultatet sig også. Men ja, det skal mest komme fra oven.

Hvad håber du på, at din tilslutning til de 16 principper, DI’s GDP bygger på, kan give Insatech?

– En mere divers virksomhed, fri for kønsstereotyper og bias. Derudover er jeg helt overbevist om, at Insatech bliver en sjovere og dermed bedre arbejdsplads, hvis vi er mere mangfoldige, siger Jacob Møller.

Læs også: DI hædrer diversitetens rollemodeller

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Skrevet af:

Karen Witt Olsen

Mikkel Haarder

Mikkel Haarder

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3574
  • Mobil +45 2577 9161
  • E-mail miha@di.dk

Relateret indhold