Anlæggelse af nye energiparker må ikke skrues sådan sammen, at lønsomheden forsvinder for investorerne, mener Dansk Industri.

Foto: Getty Images
09.10.23 DIB Nyheder

DI: Afgørende med turbo på udbygning af grøn energi til lands

Regeringen udpeger 32 områder til energiparker i Danmark, der skal speede produktion af grøn strøm op. DI roser udspillet, men efterlyser klarhed om, hvordan hastigheden bliver omsat til praksis.

Regeringen fremlægger nu sin plan for grøn strøm til lands, der skal firedoble produktionen fra solceller og vindmøller i 2030. For at nå målet skal der etableres energiparker til lands, hvor 32 områder er i kikkerten. De vil i givet fald kunne dække 70 procent af den ønskede merproduktion.

Og det skal gå stærkt med udbygningen. Derfor lover regeringen mindre bureaukrati, dialog med kommunerne og ikke mindst øget kompensation til naboerne til de nye energiparker. Til dette afsættes nu 4,5 mia. kr. mod tidligere 2 mia. kr.

Hos Dansk Industri roser politisk direktør, Emil Fannikke Kiær udspillet, fordi der er brug for at skrue massivt op for tempoet i udbygningen efter års stilstand. Der er dog enkelte faktorer, der spænder ben for en hurtigere udbygning, som regeringen har ambitioner om.

- Danmarks grønne omstilling starter lokalt, og alle kommuner og lokalsamfund skal bidrage, hvis vi skal lykkes. Når kommuner skal lægge jord til flere vindmøller og solceller, skal det selvfølgelig også komme lokalsamfundene, borgere og natur til gavn. Det er helt afgørende med attraktive vilkår lokalt og regeringens udspil, med blandt andet nye energiparker, vil gøre det nemmere for mange kommuner at planlægge mere vedvarende energi, siger DI-direktøren.

Der er brug for grøn strøm til både at dække forbruget, men også til at udvikle grønne brændsler.

- Energibranchen er i den grad utålmodig, og vi savner klarhed i udspillet om godkendelsesprocesser, som vi ved er en væsentlig barriere for, at virksomhederne kan komme hurtigt i gang. Også uden for de 32 udpegede arealer. Det håber vi, at regeringen vil have in mente, når aftalen skal forhandles, siger Emil Fannikke Kiær.

Lønsomhed skal sikres

Kun 0,5 procent af Danmarks samlede arealer bruges i dag til produktion af grøn energi. For at nå målet om firedobling, skal der bruges omkring 2,5 gange mere. Derfor øger regeringen kompensationen til naboerne. Det vækker bekymring hos DI, der slår fast, at kompensationen ikke må skade det økonomiske potentiale i de kommende energiparker.

- Vi vil alle den grønne omstilling, og i Danmark har vi mange virksomheder, der faktisk kan levere teknologien og løsninger, der sikrer, at vi kommer i mål. Men det er helt afgørende, at det også skal kunne betale sig for investorerne, der kaster betydelige summer i vindmøller og solceller. Derfor skal regeringen sikre, at lønsomheden ikke bliver taget ud af projekterne. Og det kan vi godt være bekymrede for sker, hvis kompensationen bliver for høj, siger Emil Fannikke Kiær.

Regeringens udspil blev præsenteret af minister for landdistrikter Louise Schack Elholm, miljøminister Magnus Heunicke og klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.  

Læs hele udspillet her.

Emil Fannikke Kiær

Emil Fannikke Kiær

Erhvervs- og Medlemsdirektør

  • Direkte +45 3377 3032
  • Mobil +45 2476 7713
  • E-mail efk@di.dk

Relateret indhold