DI's rundspørger viser blandt andet, at 45 pct. af virksomhederne oplever, at de offentlige indkøbere mangler kompetencerne til at tænke grønne krav ind i processen.

19.10.23 DIB Nyheder

Virksomheder efterlyser grønne indkøb fra offentlige kunder

Det offentlige bør være mere ambitiøse på klimaområdet, når de køber løsninger hos private leverandører, mener DI. Virksomhederne er klar til at levere den grønne vare.

Med indkøb for mere end 400 milliarder kroner årligt er den offentlige sektor en storkunde hos mange virksomheder. Det giver et afsæt til at skubbe hårdt til den grønne omstilling, hvis leverandører til skal leve op til bæredygtige produkter og løsninger. Men den mulighed udnyttes alt for dårligt. Det mener DI på baggrund af en rundspørge blandt 78 virksomheder, der erklærer sig klar til klimaet som konkurrenceparameter om de betydelige ordrer.

- Det offentlige køber ind for over 400 mia. kr. om året. Det er helt oplagt, at vi i fællesskab udnytter den muskel til at få sat skub i udviklingen af grønne løsninger, som også kan blive til nye eksporteventyr for danske virksomheder, siger branchedirektør i DI Service, Jakob Scharff.

Læs hele DI's rundspørge her

Virksomheder står på spring

To ud af tre virksomhederne i rundspørgen opfordrer således de offentlige kunder til at skrue op for de grønne krav i tilbudsmaterialet.

- Tallene viser, at virksomhederne står på spring for at levere bæredygtige løsninger til hele den offentlige sektor. Men de peger samtidig på, at der skal skrues op for de grønne ambitioner – helt nede i de konkrete udbud og indkøb, siger Jakob Scharff.

Han opfordrer derfor til et endnu tættere samarbejde og dialog mellem virksomhederne og de offentlige indkøbere. Det vil øge omstillingen, hvis parterne i fællesskab bidrager til at løse klima- og biodiversitetskrisen.

Rundspørgen viser også, at 45 pct. af virksomhederne oplever, at de offentlige indkøbere mangler kompetencerne til at tænke grønne krav ind i processen. Desuden mener 40 procent, at der mangler viden og data om forskellige løsningers klimabelastninger.  

Læs også: DI's udspil om grønne offentlige indkøb 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Jakob Scharff

Jakob Scharff

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 3996
  • Mobil +45 2112 9423
  • E-mail jasc@di.dk

Relateret indhold