- Det er en meget dårlig situation i landet. Jeg håber af hele mit hjerte, at den skrækkelige krig snart er slut, siger Iryna Materyna, der er ansat i den danske servicevirskomhed Coor.

Foto: Buro Jantzen
23.02.23 DIB Nyheder

Midt i en krigstid: Gode kolleger er kilden til glæde for ukrainske Iryna

Ukrainske Iryna Materyna kæmper med at holde humøret oppe, når de dårlige nyheder om hendes hjemland fylder mediefladen. Gode kolleger i den danske servicevirksomhed Coor hjælper til en bedre hverdag.

Et år er gået siden Rusland invaderede Iryna Materynas hjemland, Ukraine. Et år fyldt med død, ødelæggelser og tårer. Et år fyldt med afsavn og bekymring. Men også et år, der har bevist for Iryna Materna, at arbejde og gode kolleger kan være guld værd i en svær tid.

- Jeg er simpelthen så glad for mine kolleger. De støtter mig og giver mig et pusterum fra alle bekymringerne, siger Iryna Materna, der til daglig arbejder som serviceassistent i Coor og blandt andet tager sig af rengøring og kantinedrift.

Læs også: KL og DI præsenterer 10 gode erfaringer om job til ukrainere

Den skrækkelige krig skal slutte

I modsætning til mange andre ukrainere kom Iryna allerede til Danmark et par år før krigen. Bekymringerne om hjemlandet er dog lige så store som hos alle andre. Irynas søn opholder sig i landet og hendes datter er på vej tilbage til Ukraine efter en periode i Danmark.

- Det er en meget dårlig situation i landet. Jeg håber af hele mit hjerte, at den skrækkelige krig snart er slut, siger hun.

Iryna Materynas glæde ved sit arbejde er gengældt af hendes arbejdsgiver, Coor.

- Vi er meget glade for at have Iryna ansat, siger Coors kommunikationschef Helle Wallentin, der fortæller, at servicevirksomheden har mange nationaliteter ansat – også en del andre ukrainere.

Mange ukrainere er kommet i job

Ifølge en opgørelse foretaget af Beskæftigelsesministeriet er 7055 ukrainere er kommet i arbejde. Det svarer til 56 procent af de ukrainere, der er kommet til Danmark, og som er i den arbejdsdygtige alder og står til rådighed for arbejdsmarkedet. Det er brancher som rengøring, hotel og restauration samt landbrug, der har hovedparten af ukrainerne beskæftiget.

I Dansk Industri er der stor tilfredshed med at mange virksomheder og ukrainere finder hinanden.

- Det er superflot, at så mange ukrainere nu er kommet i arbejde. Det viser stor vilje fra både ukrainere, der gerne vil i gang, virksomheder, der gerne vil hjælpe og ansætte i en svær situation, og kommuner, der har hjulpet med bolig, børnepasning og integration, siger underdirektør Annette Christensen, der er chef for erhvervsudvikling i Dansk Industri (DI).

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Annette Christensen

Annette Christensen

Chef for Erhvervsudvikling & DI i Aarhus

  • Direkte +45 3377 4838
  • Mobil +45 2829 8384
  • E-mail anch@di.dk

Relateret indhold