I et innovativt samarbejde mellem Næstved Kommune og health tech-virksomheden Teton.ai oversætter en digital assistent via AI- og sensorteknologi kamerabilleder fra plejeboliger til tekst og animationer på personalets forskellige devices.

Foto: Teton.ai
13.04.23 DIB Nyheder

13 eksempler viser kommuner vej til bedre løsninger

Intelligente bleer, rengøring med jobindsats og lavere energiforbrug er blandt 13 konkrete eksempler, der skal tjene som inspiration til bedre private løsninger i Danmarks kommuner.

En intelligent ble, der sender besked direkte til plejehjemspersonalet, når den er våd. Et forbedret indeklima og nedbragt energiforbrug på skolerne. Et innovativt rengøringsudbud, der hjælper mennesker på kanten af arbejdsmarkedet i jobs.

Det er blot nogle af eksemplerne på de gevinster, som et tæt offentlig-privat samspil allerede har skabt rundt i danske kommuner. DI har samlet disse og en række andre i et nyt katalog, der giver gode eksempler på, hvordan et tæt offentlig-privat samarbejde kan bidrage til at løse udfordringerne indenfor både grøn omstilling, effektiv opgaveløsning, fastholdelse af medarbejdere og mere selvbestemmelse til borgerne i kommunerne.

- Kommunerne står overfor mange udfordringer i disse år, som kræver kloge løsninger. Den demografiske udvikling betyder, at vi bliver flere ældre og børn, der kræver omsorg og pleje. Samtidig er det svært at tiltrække og fastholde medarbejdere i den borgernære velfærd. Og så har energikrisen gjort det meget klart, at der er stærkt behov for investeringer og nytænkning i den grønne omstilling, siger branchedirektør i DI, Jakob Scharff.

Se flere gode eksempler på offentlig-privat innovation

Virksomhederne kan levere tilpassede løsninger

Jakob Scharff håber, at det nye inspirationskatalog kan være en påmindelse til kommunerne om de gevinster, der er at hente i et styrket samarbejde mellem den offentlige og den private sektor:

- Danske virksomheder står klar til at levere konkrete bud på innovative og bæredygtige løsninger til gavn for borgerne. De vil nemlig rigtig gerne bidrage til at løse de udfordringer, som vores velfærdssamfund står overfor - det kræver blot, at kommunerne rækker hånden ud, siger Jakob Scharff.

Udover de nævnte eksempler kan man i kataloget også læse om det prisvindende samarbejde mellem Næstved Kommune og health tech-virksomheden Teton.ai. Et samarbejde, der har resulteret i en digital ”kollega” på et af kommunens ældrecentre, som ikke alene frigiver tid og ressourcer til plejepersonalet, men også forebygger indlæggelser og uheld blandt beboerne.

- Kommunerne har meget forskellige behov og dermed også brug for forskellige løsninger. Det er netop her, den private sektor kan levere. Ved at indgå i et samarbejde med virksomhederne kan den enkelte kommune nå frem til den helt rette løsning, der passer til lige netop deres behov, siger Jakob Scharff og fortsætter:

- De mange gode historier i vores nye katalog illustrerer med al tydelighed virksomhedernes fleksibilitet. Derfor håber jeg, at flere kommuner vil tage imod en hjælpende hånd fra den private sektor.

Se hele kataloget med de 13 eksempler

Læs også: Mød Tunstall og frigiv sundhedspersonalets tid til kerneomsorg

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Christian Broholm Andersen

Christian Broholm Andersen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3516
  • Mobil +45 5218 5959
  • E-mail chra@di.dk

Relateret indhold