Ifølge GS1, der står bag stregkoder i Danmark og globalt, er der internationale perspektiver i den nye platform, der også forberedes til fremtidens EU-bestemte digitale produktpas.

18.04.23 DIB Nyheder

Stregkoder kan hjælpe 42.000 virksomheder med at håndtere affaldsansvar

Når op mod 42.000 danske virksomheder om mindre end et år skal til at registrere deres emballagemængder, skal stregkoder hjælpe dem med indberetning.

Stregkoder er allerede en del af hverdagen for de knap 42.000 danske produktions- og handelsvirksomheder, der om mindre end et år skal til at registrere deres emballagemængder. Derfor er

VANA – Dansk Emballageansvar og GS1 Denmark, der står bag stregkoderne i Danmark og globalt, gået sammen om at udvikle en IT-platform til at håndtere det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Skåret ind til kernen er VANA og GS1 Denmark blevet enige om at udvikle en IT-platform til registrering af emballagedata. Den kommer til at hænge sammen med GS1’s i forvejen udbredte system for udveksling af produktdata, og målet er, at emballagedata så automatisk og simpelt som muligt kan blive indberettet til kollektivordningen VANA.

Dermed kan de op mod 42.000 danske produktions- og handelsvirksomheder, der, klare en stor del af arbejdet med et system og en arbejdsgang, de i forvejen kender og bruger.

- For os er det helt afgørende, at vi som kollektivordning kan hjælpe virksomhederne med at leve op til producentansvaret så enkelt som muligt. Vi skal tilpasse os til erhvervslivet – ikke omvendt. Vores medlemmer skal kunne koncentrere sig om kerneforretningen og overlade bureaukratiet til os, siger VANAs adm. direktør Marianne Roed Jakobsen.

Læs også: FAQ: Udvidet producentansvar for emballage

Internationale perspektiver

Platformen skal bl.a. danne grundlag for, at VANA kan opkræve korrekt betaling for producentansvaret, og den skal kunne rumme alle, der er omfattet af producentansvaret – små såvel som store virksomheder. Derfor bliver den indrettet, så både medlemmer af GS1 Denmark og virksomheder, der ikke er medlemmer, kan bruge den gnidningsfrit.

- Stregkoden og det bagvedliggende system er i forvejen dybt integreret i dansk handel og sikrer, at varedata – lagerstatus, oprindelse, miljømærker m.m. – flyder effektivt. Derfor er det både naturligt og en stor fordel for erhvervslivet, at emballagedata til producentansvaret bliver inkluderet i samme system, siger Per Ahlmann Andersen, adm. direktør i GS1 Denmark

Han tilføjer, at GS1 er global og findes i 116 lande. Dermed er der internationale perspektiver i platformen, der også forberedes til fremtidens EU-bestemte digitale produktpas.

Læs også: Udvidet producentansvar

Fakta

8 gode råd til affaldssortering fra Miljøstyrelsen

Fra slutningen af 2022 skal danske virksomheder affaldssortere på samme vis som husholdninger. Her er otte gode råd fra Miljøstyrelsen.

Udpeg en affaldsansvarlig på jeres arbejdsplads, som kan tage sig nedenstående punktertjeklisten. Måske er det en servicemedarbejder, en vicevært, en miljøspecialist, facility management eller en helt femte.

Fortæl din arbejdsplads, hvorfor sortering er vigtigt. Måske har din leder, afdelingsledere eller andre kollegaer glæde af at få et par argumenter for de nye sorteringstiltag. På www.affaldssorteringnytter.dk har vi givet et par gode grunde, du kan dele med dem.

Find ud af, hvilke typer husholdningsaffald, I har mest af på jeres arbejdsplads. Hvilke affaldsspande har I brug for?

Tag en snak med jeres affaldsindsamler. De kan hjælpe jer med skræddersyede løsninger, vejledning, give jer data om jeres affald og meget mere. På www.affaldssorteringnytter.dk kan du finde fem punkter, du kan tale med din affaldsindsamler om.

Sæt jer ind i, hvordan de enkelte affaldstyper sorteres. Du kan finde en samlet guide på www.affaldssorteringnytter.dk .

Find ud af, hvor affaldsspandene bedst placeres i jeres lokaler. Spørg dine kollegaer: Hvor skal de fx stå, så det giver bedst mening for dem at bruge dem?

Gør det synligt hvilke typer affald, der skal i de enkelte spande. Der findes skilte, som kan printes og hænges op ved den enkelte spand i kontoret, køkkenet og/eller kantinen. I finder dem på www.affaldssorteringnytter.dk

Lad jer inspirere af andre arbejdspladser, der er lykkedes godt med sortering af husholdningslignende affald. Find et par tips i en håndbog på www.affaldssorteringnytter.dk

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Karin Klitgaard

Karin Klitgaard

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3695
  • Mobil +45 2565 0241
  • E-mail kakl@di.dk

Relateret indhold