Det går ikke længere, at dygtige unge bliver afvist på it-uddannelserne, fordi der ikke er plads til alle kvalificerede ansøgere, når erhvervslivet samtidig har hårdt brug for kandidater, siger branchedirektør i DI Digital, Rikke Hougaard Zeeberg.

02.05.23 DIB Nyheder

DI: Det haster vildt meget med at skaffe it-specialister

Danmark har mistet sin digitale førsteplads i EU – og det bekymrer DI, der ser et stærkt stigende behov for flere it-kyndige.

Danmark har mistet en særdeles relevant førsteplads i EU. Det fremgår af en ny rapport fra Digitaliseringsminister Marie Bjerre. Udviklingen går så stærkt i det øvrige EU, at Finland overtager pladsen som fællesskabets nummer èt, når det kommer til at implementere og udnytte digitale teknologier.

Den udvikling bekymrer i DI, hvor branchedirektør i DI Digital, Rikke Hougaard Zeberg, slår fast, at selv om Danmark stadig er et foregangsland, kan vi bestemt ikke tage den position for givet.

- Den rolle skal vi, bl.a. politikere og erhvervsliv, kæmpe for hver dag. Og her er jeg nødt til at sige, at det haster vildt meget med at skaffe mange flere it-specialister. Det går ikke længere, at dygtige unge bliver afvist på it-uddannelserne, fordi der ikke er plads til alle kvalificerede ansøgere, når erhvervslivet samtidig har hårdt brug for kandidater, siger hun.

Læs rapporten: Danmarks Digitale Vækst

Alle kvalificerede skal optages

DI har derfor i et udspil om arbejdskraft foreslået, at universiteterne skal optage alle kvalificerede ansøgere, samtidig med, at det skal være lettere at få it-specialister fra udlandet til landet.

Digitaliseringsminister Marie Bjerre er enig i, at Danmark har brug for flere it-specialister.

- Det har stor betydning for vores virksomheders konkurrenceevne og vores samfunds vækst og velstand, at vi er digitalt foregangsland. Derfor har vi nogle udfordringer, som vi skal tage fat på, hvis vi fortsat skal være i front. Vi skal have flere it-specialister, vi skal fokusere på digitalisering i de små og mellemstore virksomheder, og vi skal bruge digitalisering til at skubbe på den grønne omstilling, siger hun i en pressemeddelelse.

Cybersikkerhed hos SMV'er

Rikke Hougaard Zeberg er samtidig enig med Digitaliseringsministeriet i, at vi skal have SMV’erne meget mere med når det gælder indsatsen for cybersikkerhed.

- Det er jo ikke et nyt problem, og vi har i øvrigt længe foreslået en SMV:CERT, et videns- og overvågningscenter, som har til formål løbende at informere og guide danske SMV’er i arbejdet med cybersikkerhed, og som kan give hurtigt råd og vejledning, hvis uheldet er ude. Det er en lavthængende frugter, som politikerne lige så godt kan plukke nu – bedre sent end aldrig, siger DI Digitals branchedirektør.

Læs også: Mangel på it-specialister når nye højder

Fakta

  • Redegørelse om Danmarks Digitale Vækst giver en status på digitaliseringen i et erhvervsrettet perspektiv.
  • Redegørelsen udkommer én gang årligt og er blevet udgivet i mere end 20 år.
  • Rapporten redegør for forskellige emner som virksomhedernes digitalisering, herunder digital sikkerhed, den digitale infrastruktur i form af adgang til hurtige internetforbindelser og befolkningens digitale kompetencer.
  • Rapporten undersøger også betydningen af digitale platforme, danske virksomheders position i forhold til at anvende nye teknologier, samt hvordan den digitale og grønne omstilling går hånd i hånd.
Rikke Hougaard Zeberg

Rikke Hougaard Zeberg

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 3173
  • Mobil +45 2084 0194
  • E-mail riz@di.dk

Relateret indhold