Nanolab Phase 4 skal sikre DTU’s førerposition indenfor højteknologisk eliteforskning.

Foto: DTU/ERIK Arkitekter/Tegnestuen Kontekst
20.04.23 DIB Nyheder

DTU-byggeri kan give Danmark nøglerolle i global chipsindustri

Nu udvides nanolab på DTU. Nanolab er et vigtig fundament for den danske chips-industri. Her trænes de kommende ingeniører og her kan virksomheder teste og lave prototyper.

Danmarks Tekniske Universitet – DTU har valgt det internationale rådgiverfirma Jacobs til at designe og projektere et nyt renrum til nano- og mikrofabrikation i en ny bygning, Nanolab Phase 4. Det skal sikre DTU’s førerposition inden for højteknologisk eliteforskning, der er essentiel for Danmarks fremtid, skriver universitetet i en pressemeddelelse.

Nanoteknologi er nøglen til at udvikle produkter som for eksempel bio/kemiske mikrochips, kvantecomputere og nye avancerede sensorer.

- Både akademiske miljøer indenfor og udenfor DTU, industrivirksomheder og forskere på DTU Nanolab selv efterspørger mere plads, end vi kan tilbyde i dag. Samtidig forventer vi, at efterspørgslen stiger, da nanoteknologi er en afgørende teknologi i udviklingen af kvantecomputere og sensorer, ligesom faciliteterne er en del af DTU’s bidrag til NATO-samarbejdet, siger Jörg Hübner, direktør for DTU Nanolab.

Helt afgørende byggeri

I Dansk Industri vækker udvidelsen af Nanolab  stor glæde hos Andreas Holbak Espersen, digitaliseringspolitisk chef i DI.

- Vi har en lidt overset men faktisk ret imponerende chipsindustri i Danmark. Navnlig på design, forskning og udvikling, og vi er decideret førende ikke mindst  på kvante, fotonik og audio-området. Nanolab er det centrale center i denne industri. Uden centret vil det svært at sikre et levende og aktivt økosystem omkring mikrochips i Danmark, siger Andreas.

Nanolab kan også være med til at kvalificere danske ansøgninger til den netop vedtagne Chips Act og dermed være med til at fremme at den europæiske chipsudvikling også placeres i Danmark, afslutter Andreas.

Nanolab Phase 4

Den nye bygning bliver ca. 5.600 m2 i 2 etager plus kælder. Renrum under filter bliver ca. 700 m2.

Den samlede økonomi for byggeprojektet er budgetteret til 345 mio. DKK (2021). Dertil kommer forskningsudstyr til brug i renrummet. DTU finansierer opførelsen af B346A.

Det er målet, at Campus Service overdrager bygningen til DTU Nanolab medio 2026. Der er dog ikke fastlagt en dato endnu. Efter overdragelsen vil DTU Nanolab stå for installering af maskiner og udstyr inden bygningen tages i brug.

Morten Kristiansen

Morten Kristiansen

Fagleder, Telepolitik

  • Direkte +45 3377 4808
  • Mobil +45 2437 0173
  • E-mail mokr@di.dk

Relateret indhold