- Energikrisen har sat to streger, at der er et enormt behov for at få sat turbo på den grønne energi. Vi skal arbejde for, at vi aldrig igen kommer i en situation, som de vi oplevede sidste år, siger vicedirektør i DI Troels Ranis.

26.04.23 DIB Nyheder

Eurostat dokumenter: Danske elpriser højest i EU

En ny undersøgelse af elprisernes udvikling i EU viser, at danske husholdninger betalte den højeste pris for el i anden halvdel af 2022.

De elpriser, som danske husholdninger betalte i kriseåret 2022, var de højeste i Europa. Det viser en ny opgørelse fra EU’s statistiske kontor Eurostat.

I Danmark kostede en kilowatt-time i gennemsnit 4,37 kroner for de private forbrugere i andet halvår af 2022. Det var den højeste elpris i Europa. De næsthøjeste elpriser fandt du i Belgien, efterfulgt af Irland.

I Dansk Industri (DI) ser man Eurostats tal som endnu et bevis for, at vi i Danmark har været ganske hårdt ramt af den eksplosive stigning i energipriserne, som fandt sted sidste år.

- Det er klart, at det presser husholdningerne, når energipriserne skyder i vejret, som de gjorde sidste år, siger vicedirektør i Dansk Industri Troels Ranis.

De høje elpriser har samtidig også ramt de danske virksomheder. DI har beregnet, at de stigende elpriser har kostet dansk erhvervsliv ekstra 30 mia. kr. alene i 2022, sammenlignet med det seneste normalår, som var i 2019. Anderledes stod det til i Tyskland, hvor virksomhedernes elpris faldt med 3,7 pct. i anden halvdel af 2022.

- Der er behov for at sikre virksomhederne lige konkurrencevilkår, som er blevet udfordret af betydelige forskelle i den elpris, som virksomhederne betaler, siger DI’s vicedirektør og fortsætter:

- Energikrisen har sat to streger, at der er et enormt behov for at få sat turbo på den grønne energi. Vi skal arbejde for, at vi aldrig igen kommer i en situation, som de vi oplevede sidste år.

Ifølge Eurostat var Ungarn, Bulgarien og Malta de tre lande, hvor el var billigst i 2022. I alle de tre lande kostede en kilowatt-time under 1 krone for de private husholdninger.

Faktaboks: Eurostats kategorisering

I Eurostats opgørelse defineres ’households’ med et elforbrug mellem 2.500 – 5.000 kWh, mens ’non-households’ defineres ud fra et elforbrug mellem 500 MWh og 2.000 MWh.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Troels Ranis

Troels Ranis

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3683
  • Mobil +45 2328 5056
  • E-mail trra@di.dk

Relateret indhold