Mens statslige udflytninger har skabt knap 8.000 arbejdspladser, har det private erhvervsliv i de samme kommuner, som udflytningen er sket til, skabt 130.000 ekstra arbejdspladser

12.06.23 DIB Nyheder

Privat jobskabelse overskygger langt statens udflytninger

Private virksomheder har skabt 16 gange flere arbejdspladser end statens udflytninger. Særligt i én region er forskellen markant, viser ny analyse

”Hvis man vil skabe arbejdspladser og aktiviteter i hele landet, virker det langt bedre at give erhvervslivet gode vilkår end at udflytte statslige arbejdspladser.”

Sådan konkluderer Morten Granzau Nielsen, vicedirektør i Dansk Industri (DI) på baggrund af en dugfrisk analyse. Den viser, at private virksomheder har øget beskæftigelsen mere end 16 gange mere end antallet af de 7.800 udflyttede arbejdspladser, som blev skabt på baggrund af politiske aftaler fra henholdsvis 2015 og 2018.

- Der er blevet udflyttet statslige arbejdspladser til 47 kommuner rundt omkring i Danmark. Men mens disse udflytninger altså har givet arbejde til 8.000 medarbejdere rundt i landet, har det private erhvervsliv i de samme kommuner skabt 130.000 ekstra arbejdspladser, siger Morten Granzau Nielsen.

Læs også: 2030-Danmark bliver 335 milliarder rigere på grund af 17 års reformer

Gode vilkår for virksomheder virker

Han mener, at tallene beviser, at gode vilkår for erhvervslivet giver langt bedre beskæftigelseseffekt i hele Danmark end at flytte rundt på nogle offentlige arbejdspladser. 

- Det kræver en vedvarende indsats at skabe de gode forhold for erhvervslivet, der giver det bedste udgangspunkt for jobskabelse i alle landets kommuner. Men vi kan i analysen se, at de private virksomheder i Midtjylland har skabt 30 gange flere arbejdspladser i regionen end den statslige udflytning har. Og kommunerne i denne region har gang på gang ligget i toppen af DI’s årlige måling af lokal erhvervsvenlighed, så meget tyder på, at det virker, når kommunerne gør en indsats for at skabe attraktive vilkår for erhvervslivet, siger Morten Granzau Nielsen.

Han mener derfor, at mange kommuner blandt andet skal  blive bedre til at samarbejde med private virksomheder.

- De vil kunne løse mange opgaver hurtigere og mere effektivt. Og hvis vi ser på det helt lavpraktiske, så har kommunen også en stor opgave med at sikre, at alle, der kan arbejde, rent faktisk gør det. Her kan nogle kommuner helt klart blive bedre til at få kontanthjælpsmodtagerne i arbejde, siger Morten Granzau Nielsen.  

Han påpeger, at virksomhederne fortsat har store udfordringer med at få medarbejdere nok.

- Derfor  skal vi sikre, at forhindringer for udenlandsk arbejdskraft fjernes, herunder at det bliver lettere at tiltrække medarbejdere uden for EU, siger Morten Granzau Nielsen.

Læs også: Danmark ser ind i to årtier uden flere hænder til den private sektor

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Andreas Fernstrøm

Andreas Fernstrøm

Chefanalytiker

  • Direkte +45 7216 0144
  • Mobil +45 2126 6634
  • E-mail afe@di.dk

Relateret indhold