Helt grundlæggende vidner det om, at vi i 2023 fortsat har et arbejdsmarked, hvor der er mange ledige job og en høj efterspørgsel på medarbejdere, forklarer Kim Graugaard, viceadm. direktør i DI.

06.07.23 DIB Nyheder

DI: Nærmest rekordmange ledige i job hver måned

Trods en svagt stigende ledighed er det i øjeblikket næsten hver fjerde ledighedsforløb, der afsluttes hver måned, viser en ny analyse fra Dansk Industri

Der blev spået om stigende ledighed og faldende beskæftigelse i stor stil, og man kunne frygte, at det ville få arbejdsløse til at gå ledige i længere tid. Men det er på ingen måde tilfældet.

En ny analyse fra Dansk Industri (DI) viser, at en ledighedsperiode kun varer 4,3 måneder i gennemsnit, og bortset fra en kort periode sidste år er det historisk lavt.

- Det er nærmest rekordmange ledige, som kommer i job hver måned. Beskæftigelsen har holdt sig på overraskende højt niveau gennem rentestigninger og inflation, og det sikrer, at den gennemsnitlige ledighedsperiode er meget kort, fortæller Kim Graugaard, viceadm. direktør i DI.

I perioden fra 2014 til 2019 var den gennemsnitlige ledighedsperiode seks måneder, men efter corona har den holdt sig på et meget lavt niveau.

- Der er altså ingen grund til at tale om en ledighedskø. Tværtimod. De ledige kommer meget hurtigt i arbejde igen. Helt grundlæggende vidner det om, at vi i 2023 fortsat har et arbejdsmarked, hvor der er mange ledige job og en høj efterspørgsel på medarbejdere, forklarer Kim Graugaard.

Læs hele DI-analysen her.

20.600 i job i løbet af marts

Primo marts 2023 var der i alt 86.900 igangværende ledighedsforløb. I løbet af måneden blev der afsluttet 20.600 ledighedsforløb. Det svarer til 24 pct. eller næsten hver fjerde af de ledige. I perioden fra 2014 til 2020 var andelen i gennemsnit blot 17 pct. eller hver sjette ledige.

- Det er en markant fremgang, og selvom vi måtte se en lidt højere ledighed senere på året, vil der stadig være meget gode jobmuligheder og en stor afgang fra ledighed, siger Kim Graugaard.

- Der er faktisk så godt gang i arbejdsmarkedet, at vi snarere vil se, at tendensen med mangel på medarbejdere fortsætter, og det største behov er da også at skaffe endnu flere medarbejdere  til de virksomheder, der fortsat mangler dem.

DI’s analyse er lavet på baggrund af tal fra Beskæftigelsesministeriet (jobindsats.dk).

Læs også: Stabilt arbejdsmarked trods flere ledige i maj

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Relateret indhold