For HR Manager Peter Nowack Kornerup, BASF, har det været afgørende, at registreringen skal opleves let af medarbejderne. Men det har ikke været nogen let opgave at få systemet gjort klar.

Foto: Jesper Sunesen
28.06.24 DIB Nyheder

Arbejdstidsregistrering giver sved på panden hos BASF

Fra 1. juli skal godt halvdelen af BASF’s 300 medarbejdere i Danmark for første gang registrere deres daglige arbejdstid. Det skaber ikke værdi for BASF, men giver mening i et større perspektiv.

Hos BASF i Ballerup har HR Manager Peter Nowack Kornerup sved på panden. Ikke så meget på grund af høje sommertemperaturer, men mere fordi han fra 1. juli - sammen med HR-kolleger over hele landet - skal stå på mål for implementeringen af den nye lov om arbejdstidsregistrering, som betyder, at arbejdsgiveren skal kunne “måle længden af hver enkelt arbejdstagers daglige arbejdstid”.

På fabrikken i Ballerup producerer BASF pulver til vitaminpiller, og for de 150 ansatte, der primært er timelønnede produktionsmedarbejdere og smede under Industriens Overenskomst, er der ikke meget nyt under solen. Her registreres i forvejen alt, fra når man møder om morgenen over pauser til man går hjem.

Men for virksomhedens funktionærer og dem på Industriens Funktionæroverenskomst er det nye tider. De fleste af dem befinder sig på Kalvebod Brygge i København, og de skal nu en gang om ugen på mobilen eller computeren registrere deres daglige arbejdstid. 

- Vi har forberedt os til implementeringen af loven ved fx at lytte med på seminarer og webinarer, afholdt af advokatfirmaer, Center for Ledelse og Dansk Industri. Vi har været bredt omkring for at finde ud af, hvilke præcise udfordringer, der ventede os, fortæller Peter Nowack Kornerup.

Han fortsætter:

- Vi har også talt med leverandøren bag vores løn- og fraværssystem, så vi kunne få den nye registrering af arbejdstid integreret i de eksisterende systemer; Lidt på linje med fx at lægge et nyt løntillæg ind i systemet. 

Læs også: DI’s hjælp til arbejdstidsregistrering bestormet

Meget forberedelse til lidt forandring

Den enkelte medarbejder kommer ikke til at opleve nogen stor forandring, fortæller Peter Nowack Kornerup. Det vil være lidt, som når man registrerer ferie og fravær. Man får en ugentlig påmindelse, og så registrerer man sin arbejdstid for alle fem dage på en gang. 

- Vi har en 37-timers arbejdsuge. I løn- og fraværssystemet vil det fremgå, at man har 7 ½ time dagligt fra mandag-torsdag og 7 timer om fredagen. Og så kan man ud fra det trykke plus og minus for dagens timer, siger han.

For Peter Nowack Kornerup har det været afgørende, at registreringen skal opleves let af medarbejderne. Men det har ikke været nogen let opgave at få systemet gjort klar. Langtfra.

- Vi har brugt rigtig meget tid og mange ressourcer på det her; På at samle data og forberede slutdokumenter. Og så er alle lederne blevet informeret om systemet og om, hvilke udfordringer, som kan opstå, så de kan hjælpe medarbejderne. Fx har vi lavet en omfattende FAQ til lederne om, hvorfor vi gør det her, og hvordan de besvarer spørgsmål om, hvad man gør, når man er på kursus, på forretningsrejse og massevis af andre forhold, siger han.

Læs også: Skal alle medarbejdere registrere arbejdstid fra 1. juli?

Undgå overkomplicering

Peter Nowack Kornerup har oplevet, at fx udbydere af lønsystemer, advokatfirmaer og andre naturligt nok har haft travlt med at fortælle virksomheden om, hvor kompleks loven er. 

- Så skal man holde tungen lige i munden, så man ikke selv begynder at overkomplicere tingene. Selv har jeg brugt meget tid på at holde mig ajour gennem DI, for de får mange input fra medlemmer og har lavet noget godt materiale, som vi har taget udgangspunkt i, fx ansættelsesskabeloner. Vi har fx såkaldte selvtilrettelæggere, som kan være sælgere, der ikke skal møde ind på et specifikt tidspunkt, og hvor man opfylder reglerne ved blot at lave et tillæg til ansættelseskontrakten. DI har stået parat med skabeloner og sparring, og DI´s konsulenter har været dygtige til at holde det enkelt og forståeligt, siger han.

Læs også: Få styr på registrering af arbejdstid (her er links til al DI's hjælp)

Giver mening i et større perspektiv

Selvom der går noget tid, inden funktionærerne har vænnet sig til at registrere deres arbejdstid, så forventer HR Manageren, at nogle især i starten finder det irriterende at skulle bruge de 45 ugentlige sekunder på opgaven, som det vil tage. Den nye arbejdstidsregistrering skaber ifølge Peter Nowack Kornerup ingen værdi for hverken medarbejdere eller virksomhed. Han trøster sig med at se det i et større perspektiv.   

- Det er vigtigt, at vi har styr på vores arbejdstid - hvilket vi har - men vi skal også agere som en god og ansvarlig virksomhed, der kan hjælpe til med at skabe ordnede forhold i andre EU-lande. Derfor tager vi opgaven seriøst - også selvom den ikke skaber værdi for os i Danmark, siger han.

I skrivende stund, 28. juni, arbejdes der stadig med at gøre systemet hos BASF klar til at kunne gå i luften 1. juli 2024.

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Relateret indhold