Toms Gruppen bruger certificeret kakao - her fra en kakaoplantage i Ghana.

Foto: Toms Gruppen PR.
24.06.24 DIB Nyheder

EU-bureaukrati tager en bid af chokoladebaren

Med ny EU-forordning skal Toms – og 46.000 andre danske virksomheder - dokumentere at deres råvarer er skovrydningsfri. Bureaukratiet, som følger med, er “helt vanvittigt”, lyder det fra virksomheden.

Man kan ikke se skoven for bare bureaukrati, kan man fristes til at sige, når talen falder på EU’s skovrydningsforordning (EUDR). Forordningen har ellers et ædelt formål: At beskytte skovarealer mod skovrydning af hensyn til klimaet og biodiversiteten. 

- Jeg kan ikke forestille mig nogen, som ikke vil dæmme op for afskovning, som jo er forbundet med vores klimaudfordringer, siger Ditte Haugaard Clausen, Head of Communication & Sustainability i Toms Gruppen

Toms Gruppen, der er Danmarks største producent af slik og chokolade, er en blandt tusindvis af danske virksomheder, som fra nytår skal efterleve forordningens krav om “skovrydningsfrie værdikæder”. 46.000 for at være helt nøjagtig.

De fleste af de danske virksomheder, der er omfattet af reglerne, er lodsejere, der skal sørge for at have styr på naturkonsekvenserne af produktionen på deres arealer. Men kravene gælder også for handel med bl.a. træ, kaffe, oksekød og gummi.

I Toms Gruppens tilfælde gælder reglerne virksomhedens handel med Kakao, idet Toms chokoladeprodukter herefter kun må omsættes på EU's indre marked eller eksporteres, hvis de er dokumenteret fri for skovrydning.

Virksomheder, der handler med ovennævnte produkter, skal udstede en såkaldt  "due diligence"-erklæring med præcise koordinater for de jordområder, hvor råvaren stammer fra.

Læs også: Danskere bag grønt oliemirakel: EU-regler truer millioner af småbønder

Det samme to gange

Toms køber i forvejen certificeret kakao. Men med EU-forordningen skal de dokumentere det hele igen. På en ny måde.

- Forordningen er konstrueret på en måde, som skaber helt vanvittigt meget bureaukrati og papirarbejde. Og det kommer den til at gøre for alle led i kæden. Også detailhandlen, som aftager vores produkter, siger Ditte Haugaard Clausen.

Hun så fx gerne, at Toms Gruppen slap for at skulle sende sin omfattende due diligence videre til kunderne. 

- Principielt synes vi, at forpligtelsen om due diligence kunne slutte hos os. Så kunne myndighederne nøjes med at kontrollere vores dokumentation; Altså spørge os om, hvilket jordlod et givent stykke chokolade stammer fra. Vi skal nu i praksis sende dokumentationen videre til kunderne, som også skal stå på mål for dokumentation, siger hun og tilføjer:

- Lovgivningen burde tage højde for, at fødevarebranchen i forvejen er omfattet af høje krav til fødevaresikkerhed og 100 procent sporbarhed. Hvorfor skal vi nu ind og modificere alle vores systemer blot for, at der kan komme et ekstra referencenummer på?, spørger hun.

Læs også: Biodiversitet: Sådan hjælper DI dig i gang

Omkostninger for dobbelt sporbarhed

Ifølge Ditte Haugaard Clausen er denne form for dobbelt sporbarhed ærgerlig at blive pålagt.

- Det giver os en meromkostning, fordi vi fx skal ændre på it-arbejdsgange og kundeservice - ja hele virksomheden skal involveres, siger Ditte Haugaard Clausen.

Hun har i øjeblikket ikke noget tal på disse merudgifter, men:

- Al bureaukrati har økonomiske konsekvenser. Og vores leverandører har meldt ud, at der kommer et due diligence-gebyr på de varer, der er omfattet af lovgivningen, siger hun.

Som forbrugere behøver vi ifølge Ditte Haugaard Clausen ikke frygte, at julekalenderen med chokolade er i fare. Virksomhedens leverandører kan stadig godt levere afskovningsfri kakao. Men man kan godt bekymre sig for, hvad der sker med de farmere, der ikke kan dokumentere, at deres kakao er afskovningsfri.

- Risikoen for snyd med varerne stiger givetvis også, når man sætter folk under pres på den her måde, siger hun.  

Læs også: Kaffe skal hjælpe sommerfugle, mens du tanker strøm

Mangler svar

Lige om lidt skal Toms Gruppen og alle de andre virksomheder være klar til at håndtere de nye krav fra EUDR. Men Ditte Haugaard Clausen mangler svar på, hvilke krav der skal stilles til samarbejdspartnere.

- Vi skal nok lykkes med at komme i mål med det. Men hele branchen og detailhandlen er presset af det her. Og vi venter svar på spørgsmål om detaljeringsgraden i forordningen. Hvad er fx en passende due diligence? Er det, at man åbner dokumentet og kigger på det, eller er det, at man sender en hær af auditører ud hver måned? Omkostningsmæssigt er der jo en gigantisk forskel på de to ting, påpeger hun.

Læs også: Virksomheder bøvler - forståeligt - med biodiversitet

DI: Bureaukrati redder ikke skovene 

I DI’s miljøpolitiske afdeling deler chefkonsulent Sven Pedersen til fulde bekymringen i Toms.

- Vi har støttet op om, at EU skal sikre skovrydningsfrie værdikæder. Men dokumentationskravene er blevet meget svære at håndtere i praksis. Det er afgørende, at EU-Kommissionen hurtigst muligt får publiceret konkrete svar på de mange udestående spørgsmål, og får færdiggjort deres IT-system og risikovurderinger, siger Sven Pedersen.

Han fortsætter:

- Hovedparten af vores medlemmer har komplekse, internationale værdikæder, hvor de placerer ordrer måneder før deres produkter placeres på markedet. Og konceptet med dobbelt due diligence med flere kontroller af samme råvare er altså kommet ud af proportioner administrativt. Det sikrer ikke mindre skovrydning, at supermarkederne skal håndtere stakkevis af GPS-lokationer på en pakke chokoladebarer, hvor kakaoen allerede er dokumenteret skovrydningsfri mindst to gange i forvejen i EU ved kakaoimportør og chokoladeproducent.

Læs også: 14 virksomheder viser veje til øget biodiversitet

DI råd til virksomheder om EUDR

Sven Pedersens råd til virksomheder

1. Tjek om dine råvarer og produkter er omfattet af reguleringen. Se den udtømmende liste af toldkoder, som sort/hvidt definerer, om varen er omfattet via de sidste fire sider i forordningsteksten.
 
2. Hvis man som virksomhed arbejder med omfattede produkter (import til EU, handel i EU og/eller eksport fra EU), kan man starte med at læse Miljøstyrelsens og EU-Kommissionens FAQ’s for at blive klogere på, hvilke informationer, man skal indsamle hos sine leverandører og kunder. 
 
3. Dernæst skal man, hvis man er mellemstor eller stor virksomhed, tage en dialog med leverandører og kunder om data og due diligence-dokumenter, som skal leveres i værdikæden, samt hvordan man fælles kan komme i mål inden 30. december 2024. Små virksomheder har et halvt år mere (præcise afgrænsninger er på Miljøstyrelsens FAQ ). Glem ikke at inddrage relevante kollegaer i processen fra start, så der kan blive udviklet et passende setup i regnskab, IT mv.
 
4. Endelig er man velkommen til at tage kontakt til DI, hvor vi er flere, der kan hjælpe med at afklare tvivlsspørgsmål og lægge pres for flere svar fra miljømyndighederne.

Kontakt Sven Pedersen på mail sghp@di.dk

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Rikke Bekker Henriksen

Rikke Bekker Henriksen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3462
  • Mobil +45 2490 0501
  • E-mail ribh@di.dk

Relateret indhold