Kina klarer sig bedst på økonomisk performance men dårligt på demokrati, pressefrihed, udenlandsk arbejdskraft, forurening, internet, produktivitet og turistindtægter.

18.06.24 DIB Nyheder

Kina spurter frem på konkurrenceevne

Mens Danmarks har mistet førstepladsen, rykker Kina 7 pladser frem og er nu verdens 14.-mest konkurrencedygtige nation. Det er landets højeste placering nogensinde.

Danmark er ikke længere verdensmester i global konkurrenceevne. Det viser den årlige IMD World Competitiveness Ranking, som netop er udkommet.

Danmark har ligget på førstepladsen de seneste to år, men bliver i år overhalet af både Singapore og Schweiz som indtager de to øverste pladser på listen over de mest konkurrencedygtige nationer.

- Efter et par år med absolutte topplaceringer er det ærgerligt at vi ikke klarer det lige så godt i år. IMD’s rapport viser hvor vi gør det godt og skidt. Vi har nogle svaghedspunkter som vi skal gøre op med, hvis til skal tilbage helt i top, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

Læs også: Her er dansk erhvervslivs ønskeliste til det nye Europa-Parlament

Sænk skatten og hæv forskningsfradraget

I internationale sammenligninger får Danmark altid bundplaceringer på prisniveau, skattetryk, omkostninger, størrelsen på den offentlige sektor og evnen til at tiltrække investeringer fra udlandet.

- Vi skal have fokus på at gøre noget ved vores svagheder.  Vi foreslår at sænke selskabsskatten og indføre et permanent forskningsfradrag på 130 procent, siger Allan Sørensen.

Han påpeger desuden, at der er mere end 100.000 administrative medarbejdere i det offentlige.

- Lavere skatter, mindre administration og flere medarbejdere til det private erhvervsliv vil styrke Danmarks økonomiske performance, som er der, hvor Danmark klarer sig dårligst ifølge IMD, siger Allan Sørensen.

Læs også: EP-debat: Europa er blevet sted virksomheder flygter fra

Danske virksomheder har stærkt brand

Når det er sagt, ligger Danmark helt i top inden for eksempelvis samfundsmæssige rammer, lige muligheder, offentlige finanser, infrastruktur og åbenhed. Danmark scorer en 1.-plads på 28 af de 256 indikatorer i IMD’s rapport.

- Vores samfund er utrolig velfungerende, og det er en klar styrke for virksomhederne. Vi har eksempelvis en effektiv lovgivning, styr på de offentlige finanser, lige muligheder og god infrastruktur. Desuden har danske virksomheder et stærkt brand i udlandet og viser veje til, hvordan man kan få et rigt og dynamisk samfund, hvor der samtidig tages stort hensyn til samfundet, medarbejderne og miljøet siger Allan Sørensen.

Læs også: Iværksætter: Her er EU’s glemte barn

Kina stormer frem

Blandt de lande, der er rykket markant frem på listen er Kina, som rykker 7 pladser frem og nu er nu verdens 14.-mest konkurrencedygtige nation.

- Det er landets højeste placering nogensinde, og de klarer sig bedst på økonomisk performance og også godt på teknologisk og videnskabelig infrastruktur, siger Allan Sørensen.

Han fremhæver kinesiske styrker som investeringer, vareeksport, social sammenhængskraft, arbejdstid, energiteknologi og uddannelse.

- Til gengæld klarer de sig dårligt på demokrati, pressefrihed, udenlandsk arbejdskraft, forurening, internet, produktivitet og turistindtægter. Men der er ingen tvivl om, at Kina er og bliver en endnu større faktor i den globale konkurrence, og det er vi i Danmark og Europa nødt til at tage alvorligt, siger Allan Sørensen.   

Læs også: DI kalder EU told på Kinas elbiler uomgængelig

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold