Vinnie Rasmussen, kunderådgiver og Keld Nygaard, CISO i arbejde med computere uden CD'drev hos Aarhus Vand.

Foto: Aarhus Vand
04.06.24 DIB Nyheder

Virksomheder får cyberhjælp af 100 ledige akademikere

Aarhus Vand og en række andre aarhusianske virksomheder er gået sammen med Jobcenter Aarhus om at opkvalificere 100 ledige akademikere inden for cyber- og informationssikkerhed. Det er et supergodt program, mener DI.

Danske virksomheder og organisationer må ofte lede forgæves efter kompetencer, som kan hjælpe dem med at få styr på cybersikkerheden. For at hjælpe med den udfordring, så er Jobcenter Aarhus i et nyt projekt gået sammen med en række aarhusianske virksomheder om at opkvalificere 100 ledige akademikere inden for cyber- og informationssikkerhed.

Målet er, at kursisterne i løbet af to måneder skal opbygge kompetencer, så de kan løfte niveauet af cybersikkerhed og blive ansat i en stilling inden for cybersikkerhed. Forløbet starter med seks ugers kursusforløb, hvor kursisterne lærer om alt fra awareness-programmer til effektiv beredskabskommunikation og om EU’s cybersikkerhedsregler. Det bliver derefter fulgt op af to ugers praktik i en virksomhed.

En af dem, der har deltaget i forløbet, er 28-årige Emilie Lykkegaard, der er uddannet arkitekt, men som havde svært ved at finde job efter endt uddannelse. Hun begyndte derfor at interessere sig for at lære at kode for at udvide sine muligheder og faldt over kursusforløbet fra Jobcenter Aarhus.

Selv om det kan virke langt fra at sætte streger til en ny bygning og til at lave en beredskabsplan mod hackerangreb for en virksomhed, så har springet ikke været specielt stort for Emilie. Hun har altid interesseret sig for det tekniske og har også arbejdet med robotter på arkitektskolen.

- Jeg er nok meget åben af natur og har tænkt, at man skal tage de muligheder, der kommer ens vej forbi. Og så faldt uddannelsen godt ind i nogle af de her diskussioner, som jeg selv har været en del af, om hvor meget vi deler, og hvor usikkert nettet er. Der er mange virksomheder, som bliver ramt af angreb, så jeg synes, at det er en spændende mulighed for at hjælpe virksomhederne med at få en bedre sikkerhed, siger Emilie Lykkegaard.

Læs også: Trusselsniveauet for destruktive cyberangreb hævet

Grundforståelse af SMV’ers cyberudfordringer

I løbet af kursusforløbet er hun blevet undervist i risikostyring, risikovurderinger og i at identificere de forskellige angrebsvektorer, der kan være i en virksomhed. Samlet har det givet hende en grundforståelse af, hvad det er for nogle udfordringer, de står med ude i de små og mellemstore virksomheder.

- Jeg håber, at jeg kan hjælpe dem i gang med at stille de rigtige spørgsmål om, hvad der er vigtigt for dem, og hvor de er sårbare. Der er mange små virksomheder, der leverer services til nogle store infrastrukturer, som er kritiske, og her kan vi være facilitatorer og få sat gang i den her snak om, hvordan de starter en rejse mod en bedre sikkerhed, så de ikke bliver ramt, siger Emilie Lykkegaard.

Det kræver ikke nødvendigvis nogen teknisk baggrundsviden at følge undervisningen. 

- Der er mulighed for at være teknisk, hvis man drømmer om det, men meget af undervisningen har klart været meget spiselig for os, som kommer med en blødere baggrund. Men det er også, fordi meget af det her handler om at undervise medarbejdere og snakke med ledelsen om at forstå vigtigheden af cybersikkerhed, forklarer hun.

Læs også: Ny lov: Sløs med cybersikkerhed kan koste dig lederjobbet

Mere end ‘bits and bytes’

Netop derfor er forsyningsselskabet Aarhus Vand gået med i projektet og har haft en kursist i et praktikforløb, forklarer Keld Nygaard, der står for at koordinere cybersikkerheden i Aarhus Vand:

- Vi gik med, fordi vi kan se et behov for at få nogle nye kompetencer inden for det her cybersikkerheds-marked. Det er ikke bare ‘bits and bytes'. Der er i høj grad også brug for kommunikation og people skills. Vi vil gerne understøtte, at der kommer flere ind og dækker det behov og støtte op om initiativer, som sikrer uddannelse, siger Keld Nygaard.

Praktikanten skulle blandt andet hjælpe med at skabe awareness i Aarhus Vand.

- Hun gik til det med ildhu og kastede sig blandt over vores medarbejder håndbog og spurgte, hvorfor der stadig står noget om cd’er i den. Og der kunne vi jo godt se, at det måske ikke var det vigtigste at have med i den længere. Så hun kom med et friskt perspektiv uden at være sovset ind i teknikken bag og gav os en god brugbar opsummering bagefter forløbet. Og jeg tror også, vi kunne give hende et brugbart perspektiv på, hvorfor vi gør, som vi gør, siger Keld Nygaard.

Læs også: DI parat med massiv rådgivning om AI til erhvervslivet

Supergodt program

I Dansk Industri er digitaliseringspolitisk chef Andreas Holbak Espersen meget begejstret for programmet.

- Det er supergodt program der kan være en del af løsningen på den massive mangel på cybersikkerhedskompetencer, der er med til at gøre det svært for især SMV’er at få 100 procent styr på cybersikkerheden, siger Andreas Holbak Espersen.

Han hæfter sig især ved, at programmet har fire spor, der alle giver god mening.

- Sporet med de ledige akademikere er rigtig godt, men det er også supergodt med de øvrige spor, der dækker kvinder med migrant- og flygtningebaggrund, neurodivergente (folk med atypiske hjernekarakteristika red.) og medarbejdere i små og mellemstore virksomheder (SMV) som skal kunne håndtere cybersikkerheden i mindre virksomheder.

Center for Cybersikkerhed holder åbent webinar tirsdag den 11. juni kl. 14.30 om forhøjet trusselsniveau for destruktive cyberangreb med fokus på forebyggende tiltag. Det vil være muligt at stille spørgsmål. Tilmelding via dette link.

Fast Track til kompetencer i cyber-sikkerhed

Fast Track til kompetencer i cybersikkerhed

Jobcenter Aarhus er gået sammen med en række aarhusianske partnere om at opkvalificere 100 ledige akademikere inden for cyber- og informationssikkerhed.

At der er behov for flere medarbejdere med cyberkompetencer bliver bekræftet af tal fra Erhvervsstyrelsen, der viser, at kun 35 procent af danske SMV’er sidste år havde tilstrækkeligt sikkerhedsniveau i forhold til deres risikoprofil. 

Undervisningen varetages af virksomheder som Deloitte, Norlys, ITM8, Conscia, FDCA – Foreningen for Danske Cyber Alumner, D-mærket m.fl. Fælles for dem alle er, at de har fingeren på pulsen inden for cybersikkerhed. 

Indsatsen støttes af Industriens Fond, og er en del af et større projekt organiseret af IDA.

Denne indsats udføres i samarbejde med Aarhus Kommune, Security Tech Space, Aarhus Universitet, Happy 42 og Jobcenter Aarhus. Læs mere om projektet på www.bonuscyberknowhow.dk/smv

 

Brug DI

DI hjælper din virksomhed i gang med skærpede krav til cybersikkerhed:

1) Få vejledning til ny EU-direktiv, NIS2

Hvordan skal du og din virksomhed forholde sig til NIS2? DI Digital er klar med information og hjælp:

2) D-mærket gør dig klar til NIS2

Med D-mærket kan din virksomhed leve op til minimumskravene i NIS2. Sådan kommer du i gang:

  • Besøg D-mærkets hjemmeside
  • Book gratis opstartsmøde på 20 minutter
  • Foretag en hurtig selvevaluering af din virksomhed
  • Kom i gang via D-mærkets hjemmeside
  • Hør mere om D-mærket og NIS2 på vores kommende informationsmøde. Det er gratis.

3) Nyt projekt giver dig værktøj til NIS2

  • Arbejder du i en SMV og ønsker du, at være med at udvikle værtøjer til, hvordan i styrker jeres cybersikkerhed i forsyningskæden, så er der en ny mulighed her:
  • DI Digital tilbyder sammen med Copenhagen Business School (CBS) at virksomheder kan deltage i forskningsprojekt, som hjælper med, at NIS2-direktivets skærpede krav til virksomhedernes håndtering af cybersikkerhed.
  • Kontakt digitaliseringspolitisk konsulent Helene Jakobe Bom på hebo@di.dk, hvis du vil høre mere.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Jeppe Engell

Jeppe Engell

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 4768
  • Mobil +45 4072 8990
  • E-mail jepe@di.dk

Relateret indhold