Ny stor analyse viser, hvor danskerne med fordel kan skifte til fjernvarme

Danskernes interesse for at skifte til fjernvarme er stor ovenpå de stigende gaspriser og ønske om at blive uafhængig af russisk gas samt bidrage til den grønne omstilling. En ny stor analyse fra Sweco af samtlige boliger og bygninger i Danmark viser, at der er et stort potentiale for at udbygge fjernvarmenettet.

I analysen har en række energieksperter og it-specialister hos Sweco foretaget en omfattende kortlægning af offentlige bygningsdata fra samtlige boliger og bygninger i Danmark.

Foto: COLOURBOX

Tirsdag den 19. april 2022 præsenterede regeringen deres nye udspil til, hvordan der kommer mere fart på den grønne omstilling. Blandt andet skal vi udfase naturgas i Danmark, sætte turbo på udrulningen af fjernvarme og høste det fulde potentiale i vind- og solenergi.

Stor interesse hos danskerne

Særligt danskernes interesse for at skifte til fjernvarme er vokset markant med de stigende gaspriser og ønsket om at blive uafhængig af russisk gas samt bidrage til den grønne omstilling.

Kommuner og fjernvarmeselskaber bliver kimet ned af gaskunder, der vil have svar på, hvornår de kan skifte til fjernvarme, men planlægningsprocessen er lang og varer op til flere måneder og år.

Netop den problemstilling har arkitekt- og ingeniørvirksomheden Sweco forsøgt at løse med en ny analyse af alle landets husstande, der viser mulighederne for at udbygge fjernvarmenettet.

88 pct. vil få økonomisk fordel med fjernvarme

I analysen har en række energieksperter og it-specialister hos Sweco foretaget en omfattende kortlægning af offentlige bygningsdata fra samtlige boliger og bygninger i Danmark.

Resultaterne viser, at flere end 300.000 af de ca. 400.000 husstande, der i dag benytter sig af olie, gas eller biomasse til opvarmning, vil få en økonomisk fordel af at skifte til fjernvarme samtidig med, at det er teknisk muligt for fjernvarmeselskaberne at tilbyde det.

”Vi har udviklet et stærkt digitalt værktøj, som gør os i stand til helt ned på bygningsniveau at vise, hvor i Danmark det kan betale sig at skifte til fjernvarme og samtidig er muligt rent praktisk at blive koblet til fjernvarmenettet. Dermed kan vi hjælpe kommunerne med at give borgerne et klart svar på, om de skal forvente fjernvarmeudbygning i deres område,” siger Kasper Qvist, energiekspert hos Sweco.

Store muligheder i Region Hovedstaden

Særligt omkring de større byer og ikke mindst i Region Hovedstaden, hvor 10 af de kommuner med størst potentiale ligger, er der store muligheder i at skifte til fjernvarme. F.eks. viser analysen, at i Rødovre Kommune vil ca. 95 pct. af de ejendomme, der i dag ikke er på fjernvarme, have en økonomisk fordel af at skifte.

Formålet med Swecos Fjernvarmeanalyse er at kvalificere og sætte skub i kommuners og fjernvarmeselskabers beslutningsproces for, hvor fjernvarmenettet bør udvides. Ved at automatisere dataindsamling og -behandling vurderer Sweco, at fjernevarmeselskabernes planlægningsproces potentielt kan mindskes fra måneder og år til blot nogle få uger.

”Vi håber, vores analyse kan bidrage til at accelerere fjernvarmeselskabernes indsats, men i høj grad også kommunernes, der jo alle har som mål at understøtte en renere varmeforsyning og Danmarks ambitiøse reduktionsmål,” siger Kasper Qvist.

Casen kort fortalt

Arkitekt- og ingeniørvirksomheden Sweco har foretaget en omfattende kortlægning af alle landets husstande for at vurdere mulighederne i at udbygge fjernvarmenettet. Analysen viser, at 88 pct. af de boliger og bygninger, der i dag opvarmes med gas og olie, vil have økonomisk fordel af at skifte til fjernvarme samtidig med at det er teknisk muligt for fjernvarmeselskaberne at tilbyde det. Særligt i Region Hovedstaden er potentialet stort.

Relateret indhold