Opsigelse, bortvisning og fratrædelse

Her kan du læse om de særlige regler, der gør sig gældende på arkitektvirksomheder, når en medarbejder omfattet af en af arkitektoverenskomsterne, skal fratræde sin stilling. Derudover kan du finde nyttige links til generel viden og skabeloner på området.

Opsigelse

Almindelige regler

Du kan læse mere om generelle regler for opsigelse, herunder saglighed, godtgørelseskrav, 120-dages reglen samt skabelon til brug for opsigelsessager på Dansk Industris hjemmeside: 

Gravide og fædre

Arkitektoverenskomsternes § 9, stk. 1, indeholder en regel om, at virksomheden skal orientere overenskomstparterne (fx. Dansk Industri, FAOD, KF, mv.), når de påtænker at opsige en medarbejder, som er gravid/skal adoptere, er på barsel eller som har varslet orlov. Det gælder både for mænd og kvinder.

I denne situation skal virksomheden altid starte med at kontakt Dansk Industri, der herefter vil stå for at orientere det relevante forbund i overensstemmelse med reglerne i den relevante overenskomst.

Virksomheden skal endvidere kunne dokumentere, at opsigelsen af medarbejderen ikke er begrundet i graviditet og orlov efter barselsloven.

Opsigelse kan først ske, når forbundet er orienteret.

Kontakt Dansk Industri så tidligt som muligt i løbet af den måned, hvor I påtænker at opsige en kommende forælder.

Manglende iagttagelse af orienteringspligten er et brud på arkitektoverenskomsterne, og forbundet kan rejse krav om betaling af bod.

Tillidsrepræsentanter, arbejdsmiljørepræsentanter mv.

Opsigelse af en tillidsrepræsentant, arbejdsmiljørepræsentant eller et medarbejdervalgt bestyrelsesmedlem skal begrundes i såkaldte tvingende årsager. Du kan læse mere om kravet om tvingende årsager på Tillidsrepræsentanter - DI (danskindustri.dk).

Hvis der er tvingende årsager til opsigelse, skal sagen forhandles med tillidsrepræsentantens forbund senest 8 dage før opsigelsen meddeles tillidsrepræsentanten. Det er vigtigt, at tillidsrepræsentanten ikke opsiges, før forhandling er gennemført. 

Det er DI, der i samarbejde med virksomheden, gennemfører forhandlingerne. Kontakt Dansk Industri i god tid, inden I påtænker at opsige en tillidsrepræsentant, arbejdsmiljørepræsentant, medarbejdervalgt bestyrelsesmedlem e.l.

Manglene forhandling med tillidsrepræsentantens forbund forud for en påtænkt opsigelse, vil udgøre et bodsudløsende overenskomstbrud. 

Bortvisning

På Dansk Industris hjemmeside, kan du læse om reglerne for bortvisning og hente en skabelon: 

Bortvisning af medarbejder - Dansk Industri - DI

DI DOCS - Skabelon til bortvisning - DI (danskindustri.dk)

Fratrædelsesaftale

Relateret indhold