08.03.24 DFL Nyheder

Producentansvaret for emballage: Indberetning af mængder mm.

Lige om lidt begynder perioden, hvor virksomhederne skal lade sig registrere og rapportere deres forbrug af emballage til myndighederne. Registreringsperioden er 1. april til 31. august 2024.

Producentansvaret for emballage betyder grundlæggende, at virksomheder skal sikre, at deres emballage bliver indsamlet og leveret til et sorterings- og genanvendelsesanlæg. Da de færreste virksomheder selv ønsker at indsamle, sortere og levere deres solgte emballage til genanvendelse, påtager de sig ansvaret bedst ved at melde sig i en kollektivordning som f.eks. VANA (se andre kollektivordninger under Dansk Producentansvar – DPA).

Det betaler man naturligvis for og det afregnes efter vægtmæssig forbrug af emballage, og princippet er, at jo mere emballage, der er forbrugt, jo højere gebyrer skal virksomheden betale.

Hvad kommer det til at koste?

Der er stadig meget usikkerhed om de konkrete priser på forbrug af emballagetyperne. Til gengæld ved vi, at mængde, materialetyper, emballagedesign og muligheden for genanvendelse kommer til at spille en væsentlig rolle.

I dialogen med myndigheder og andre interessenter gør DFL løbende opmærksom på, at vi savner forståelse for og konkret stillingtagen til emballageaffald fra farve- og limindustrien. Der er for nuværende risiko for, at vores medlemmer pr automatik vil blive omfattet af højeste miljøgraduerede gebyrer, uanset indsatsen for at gøre selve emballagen egnet til en cirkulær proces, fordi rester af maling og lim vurderes at hindre emballagegenanvendelse. Det skal vi have en afklaring på før producentansvaret træder i kraft og de miljøgraduerede gebyrer fastsættes.

Uanset hvad, venter der de danske virksomheder mange vigtige overvejelser frem mod 1. juli 2025 – og ikke mindst efterfølgende. Allerede et par år efter producentansvarets ikrafttrædelse kommer nye udfordringer med EU’s nye emballageforordning, hvor der mandag den 4. marts landede en foreløbig aftale.

EU’s nye emballageforordning

De nye tiltag i emballageforordningen vil have til formål overordnet beskrevet at gøre emballage, der bruges i EU, sikrere og mere bæredygtig ved at kræve, at al emballage skal være genanvendelig, minimere tilstedeværelsen af skadelige stoffer, reducere unødvendig emballage, samt sætte mål for at øge optagelsen af genbrugsindhold og forbedre indsamling og genanvendelse.

Næste skridt for den foreløbige aftale vil bl.a. være at den forelægges Parlamentets miljøudvalg og sendes til Rådet til godkendelse. Forudsat at aftale godkendes her, vil også det nyvalgte parlament efter EU-valget i juni skulle "berigtige" teksten. Forordningen forventes dermed formelt blive vedtaget ved udgangen af 2024 og finde anvendelse fra 18 måneder herefter.

Interesserede kan se mere i pressemeddelelsen fra Parlamentet her

Indledende registering af emballage

Bekendtgørelse om registrering og indberetning af emballage er offentliggjort.

Bekendtgørelse fastslår, at I ved registreringen skal angive forventede markedsførte mængder i Danmark i 2024.

Mængderne skal være fordelt på 8 materialekategorier (Pap, papir, jernholdige metaller, aluminium, glas, plast, mad- og drikkevarekartoner og træ), på om emballagen ender som husholdnings- eller erhvervsaffald, og endelig om det skal sorteres som farligt affald eller restaffald.

For registrering i producentregistret,  betales et engangsgebyr på 1.000 kr. pr. producent til Dansk Producentansvar.

Se bekendtgørelsen her

Relateret indhold