01.07.24 DI Bilbranchen Nyheder

Fremover opkræves udligningsafgift af diesel plugin hybrider

Ejere eller brugere af plugin-hybridbiler med dieselmotor, indregistreret 1. juli 2021 eller senere, er ved en fejl ikke blevet opkrævet udligningsafgift.

I 2021 blev der indført en ny periodisk afgift, CO2-ejerafgift, der blandt andet skal opkræves for plugin-hybridbiler med dieselmotor, som er indregistreret første gang 1. juli 2021 eller senere. Der skal også opkræves udligningsafgift af disse biler.

Udligningsafgiften er ikke blevet opkrævet hidtil, fordi Motorregistret ved en fejl ikke er blevet tilpasset. 

Fra 25. juni 2024 er Motorregistret blevet tilpasset, så udligningsafgiften kan blive opkrævet sammen med CO2-ejerafgiften. 

Ændringen bliver gennemført ad flere omgange. 

Biler indregistreret fra og med 25. juni 2024

Der bliver fremover opkrævet udligningsafgift af plugin-hybridbiler med dieselmotor, som bliver indregistreret første gang i Danmark fra og med 25. juni 2024 eller senere.

Biler indregistreret fra og med 1. juli 2021 til og med 24. juni 2024

Motorstyrelsen vil efteropkræve udligningsafgift af de plugin-hybridbiler med dieselmotor, der er indregistreret første gang i perioden fra og med 1. juli 2021 til og med 24. juni 2024, og hvor der endnu ikke er opkrævet udligningsafgift.

Motorstyrelsen skal ændre oplysninger om disse køretøjer i Motorregistret, før der fremover kan sendes en samlet opkrævning af udligningsafgift og CO2-ejerafgift.  

Motorstyrelsen vil skrive til ejere og brugere af de berørte køretøjer. Løbende udgifter påhviler IKKE den, som har afgiftsberigtiget køretøjet, men derimod ejer eller bruger.

Hvis der bliver ændret oplysninger om køretøjet

Hvis der bliver ændret oplysninger om køretøjet i Motorregistret (f.eks. ejer- eller brugerskifte eller montering af anhængertræk), vil der fremover blive sendt en samlet opkrævning af udligningsafgift og CO2-ejerafgift.

Er der opkrævet udligningsafgift for køretøjet?

Det er muligt at se, om der er opkrævet udligningsafgift af et køretøj.

  1. Log på Motorregistret øverst til højre med MitID eller MitID Erhverv
  2. Vælg Køretøjsdetaljer og Vis køretøj i menuen til venstre
  3. Køretøj skal være indregistreret første gang fra og med den 1. juli 2021 og til og med 24. juni 2024. Det skal være registreret med drivkraft ”diesel” og med et ”Ja” ud for ”plugin hybrid”.
  4. Under fanen ”Afgifter” ses, om der ikke tidligere er opkrævet udligningsafgift for køretøjet.

Hvad er udligningsafgift?

Hvis en bil er en dieselbil, skal der betales udligningsafgift.

Udligningsafgiften bliver opkrævet sammen med den periodiske afgift (vægtafgift, grøn ejerafgift eller CO2-ejerafgift).

Udligningsafgiften afhænger af, hvor mange gram CO2 bilen udleder pr. kilometer.

Udligningsafgift opkræves, fordi diesel er lavere beskattet end benzin, og afgiften skal kompensere for denne forskel, så den samlede afgiftsbetaling for hhv. benzin- og dieselbiler er nogenlunde den samme.

Der er ikke nogen sammenhæng mellem udligningsafgiften og markedspriserne på diesel og benzin, og derfor ændrer udligningsafgiften sig ikke, selvom markedspriserne ændrer sig.

Karoline H. Thomsen

Karoline H. Thomsen

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3567
  • Mobil +45 2949 4413
  • E-mail kart@di.dk

Relateret indhold