04.06.24 Malersektionen Nyheder

Nye klimakrav kan også påvirke malermestre

Regeringen har med et bredt politisk flertal fastsat nye CO2-krav for byggeriet i Danmark. Aftalen sætter en ambitiøs retning for nybyggeriet, og den vil også medføre skærpede krav til malermestre

Alle nye bygninger omfattes, men der vil være forskellige grænseværdier for forskellige bygningstyper. Kort sagt betyder det, at ferieboliger og enfamiliehuse, som er lettest at bygge mere bæredygtigt, vil møde de skrappeste krav. Grænseværdien for ferieboliger bliver således 4,0 kg kg CO2e/m2/år, mens den tilsvarende grænseværdi for enfamiliehuse bliver 6,7 kg CO2e/m2/år. 

Etageboliger, kontorbygninger, institutioner, butikker, lagerbygninger mv. får højere grænseværdier, mens uopvarmede bygninger under 50 m2 og særlige samfundskritiske bygninger helt undtages for grænseværdier.

Malermestre kan rammes af skærperede krav i forhold til transport og energiforbrug på byggepladsen
Som noget nyt fastsættes en generel grænseværdi på 1,5 kg CO2e/m2/år for den klimapåvirkning, der opstår fra transport til, fra og på byggepladsen samt fra energi- og brændselsforbrug og materialespild på byggepladsen. Det indebærer, at man som malermester kan vil blive mødt med skærpede dokumentationskrav i forhold til bilers CO2-udledning og det energiforbrug, man har på selve byggepladsen.

De nye klimakrav vil blive en del af bygningsreglementet fra juli 2025.  

Kravene skærpes yderligere i 2027 og i 2029
I den politiske aftale ligger der en plan for at skærpe klimakravene yderligere i 2027 og 2029.

DI byggeri bakker op om aftalen
DI Byggeri bakker op om de nye klimakrav, som næsten er identiske med det, en samlet byggebranche selv har peget på i Byggeriets Handletank for Bæredygtighed. Derudover er DI Byggeri tilfreds med, at det er aftalen baserer sig på et bredt politisk flertal, hvilket gør aftalen robust. 

Læs aftalen her

 

Skrevet af:

Søren Cajus

Relateret indhold