09.02.22 OPS Gode eksempler

Københavns Jobcenter samarbejder med privat virksomhed for at få flere langtidsledige i job

I et samarbejde med en privat udbyder af transportuddannelser imødekommer Københavns Jobcenter både manglen på vognmænd og får flere langtidsledige i job – det er en ægte win-win-situation.

Foto: COLOURBOX

Landets jobcentre har ofte en vanskelig opgave foran sig med at hjælpe ledige i job og uddannelse. Samtidig skriger det private erhvervsliv efter kvalificeret arbejdskraft og ser i flere brancher dystre fremtidsudsigter. I transportbranchen ser det særligt vanskeligt ud, hvor ni ud af ti vognmænd mangler chauffører. Derfor har Københavns Jobcenter indledt et samarbejde med DEKRA, som udbyder transportuddannelser, for at afhjælpe udfordringerne omhandlende arbejdskraft.

For de langtidsledige kandidater kan både jobsøgnings- og opkvalificeringsprocessen være uoverskuelig, og det kan være svært at se sig selv i det job, man uddanner sig til. I dette offentlig-private samarbejde konkretiseres proceduren ved at DEKRA indgår som bindeled mellem jobcenter og den potentielle arbejdsgiver, i dette tilfælde vognmanden.

”I Københavns Jobcenter er vi glade for at være med til at udvikle dette samarbejde mellem Danske Fragtmænd, DEKRA og ledige borgere. Det viser, at når alle gode kræfter går sammen om opgaven, så kommer alle i mål, og vi lykkes. Når der er jobgaranti, så understøtter Jobcenter København med en rekrutteringspartner, et matchteam og sikrer, at der kan ske den nødvendige opkvalificering i samarbejde med uddannelsesstederne,” siger centerchef Jens Sibbersen fra Arbejdsmarkedscentret i København.

Match making-arrangementer giver synergieffekter

De tre parter - jobcenter, DEKRA og vognmand – samarbejder ved, at DEKRA beskriver over for jobcentret, hvilke grundlæggende krav, der er til kandidaterne. Herefter foretager jobcentret en udsøgning og finder kandidater til et matchmaking-arrangement. Til arrangementet fortæller arbejdsgiveren om jobbet og DEKRA om uddannelsesmuligheder. Interesserede kandidater påbegynder herefter relevant opkvalificering og uddannelse hos DEKRA, hvorefter de er klar til at begynde i arbejde.

Match making-arrangementerne er en vedkommende og konkret måde for jobcentrene at få nogle nye kandidater i spil, som måske havde brug for mere viden om job og uddannelsesmuligheder. Desuden vil det for nogle kandidater være en måde at overkomme den traditionelle rekrutteringsproces, som for nogle kan være en barriere. 

Jobgaranti skal tiltrække ledige

Et samarbejde er en gevinst for vognmændene, da de oplever udfordringer med at rekruttere tilstrækkelig kvalificeret arbejdskraft gennem de normale rekrutteringskanaler. Flere af de største danske vognmænd, tilbyder jobgaranti, så snart de ledige har uddannelsesbeviset fra DEKRA i hånden. Det skal motivere de langtidsledige til at tage erhvervskørekortet, da de herved hverken risikerer yderligere arbejdsløshed samt slipper for den sædvanlige ansøgningsproces. Jobgarantien er et fordelagtigt værktøj, da der lige nu er en meget stor naturlig udskiftning hos landets chauffører, fordi gennemsnitsalderen er meget høj.

Udbredelse til flere jobcentre

Tilgangen er meget enkel at udbrede til jobcentre i flere kommuner, og lignende samarbejdsprojekter har også set dagens lys i blandt kommunerne i trekantsområdet, Fredericia, Kolding og Vejle. Der er endvidere et projekt i gang med Næstved og Aarhus Kommune.

”Vi investerer afgjort mere tid og ressourcer i modellen for rekrutteringshjælp, da vi kan se det giver mening for både virksomheder og jobcentre,” udtaler Troels Lund, Kommerciel Direktør i DEKRA.

Læs mere om samarbejdet her: Danske Fragtmænd: Jobgaranti skal skaffe chauffører

Anker Søby Poulsen
Skrevet af:

Anker Søby Poulsen

Relateret indhold