22.11.23 OPS Nyheder

Rasmus Ødum og Jakob Scharff: Den offentlige sektors klimaindsats skal også dokumenteres

De største offentlige indkøbere bør også fastsætte grønne mål for offentlige indkøb og dokumentere deres indsatser – på lige fod med de store virksomheder.

Virksomhederne har for længst fået øjnene op for forretningsmulighederne i at gøre Danmark til global frontløber i den grønne omstilling og arbejder hårdt for at forandre måden, vi producerer og forbruger på.

Fremadrettet skal alle børsnoterede virksomheder såvel som virksomheder med mere end 250 ansatte rapportere deres arbejde med bæredygtighed i hele værdikæden. Det bliver ikke nogen nem opgave, men den er vigtig. Konkrete og ambitiøse mål påvirker hele værdikæden af underleverandører. Rapporteringskravene skaber gennemsigtighed og gør os bedre i stand til at monitorere og evaluere reelle fremskridt i forhold til de bæredygtigheds-målsætninger, vi sætter.

På lige fod

Den type af rapportering og gennemsigtighed i arbejdet med grøn omstilling bør vi også kunne forvente af de største kommuner, regioner og minister-områder, som forvalter vores skattekroner. Den offentlige sektor køber ind
for 415 mia. kr. om året, og de offentlige organisationer er nogle af landets største arbejdspladser. Kan det virkelig være rigtigt, at en virksomhed med 250 ansatte skal dokumentere sine indsatser for den grønne omstilling, mens Københavns Kommune, med sine knap 45.000 medarbejdere, ikke skal? Logikken er svær at finde.

Budskabet herfra er klart: De største offentlige indkøbere bør også fastsætte grønne mål for offentlige indkøb og dokumentere deres indsatser – på lige fod med de store virksomheder. Derfor foreslår DI, at de 30 største offentlige indkøbsorganisationer går forrest for at sikre transparens i deres mål og resultater for klima og biodiversitet. Nu skal der handling til.

En markant styrket indsats i det offentlige indkøb vil accelerere en positiv spiral, som går hånd i hånd med stigende krav til virksomhederne. Dermed kan vi skabe grobund for fremtidige styrkepositioner for Danmark og for virksomhederne inden for den grønne omstilling.

Indlægget er bragt i Børsen den 21. november 2023. 

Skrevet af:

Jakob Scharff, Group coo i Cowi A/S, Rasmus Ødum

Relateret indhold