13.04.23 OPS Nyheder

Nyt katalog skal inspirere kommunerne: Lad virksomhederne give en hjælpende hånd

Et tæt offentlig-privat samarbejde kan løse mange af de udfordringer, som kommunerne står overfor. Nu har DI samlet 13 gode eksempler på innovative og bæredygtige løsninger i et katalog, der skal tjene som inspiration rundt i landets kommuner.

Foto: Getty Images

Kommunerne står overfor mange udfordringer i disse år, som kræver kloge løsninger. Den demografiske udvikling betyder, at vi bliver flere ældre og børn, der kræver omsorg og pleje. Samtidig er det svært at tiltrække og fastholde medarbejdere i den borgernære velfærd. Og så har energikrisen gjort det meget klart, at der er stærkt behov for investeringer og nytænkning i den grønne omstilling.

Derfor har DI nu lanceret et helt nyt katalog med gode eksempler på, hvordan et tæt offentlig-privat samarbejde kan bidrage til at løse udfordringerne indenfor både grøn omstilling, effektiv opgaveløsning, fastholdelse af medarbejdere og mere selvbestemmelse til borgerne i kommunerne.

Virksomhederne kan levere løsningerne - hvis de får lov 

En intelligent ble, der sender besked direkte til plejehjemspersonalet, når den er våd. Et forbedret indeklima og nedbragt energiforbrug på skolerne. Et innovativt rengøringsudbud, der hjælper mennesker på kanten af arbejdsmarkedet i jobs. Det er blot nogle af eksemplerne på de gevinster, som et tæt offentlig-privat samspil allerede har skabt rundt i danske kommuner.

Branchedirektør i DI, Jakob Scharff, håber derfor at det nye inspirationskatalog kan være en påmindelse til kommunerne om de gevinster, der er at hente i et styrket samarbejde mellem den offentlige og den private sektor:

- Danske virksomheder står klar til at levere konkrete bud på innovative og bæredygtige løsninger til gavn for borgerne. De vil nemlig rigtig gerne bidrage til at løse de udfordringer, som vores velfærdssamfund står overfor - det kræver blot, at kommunerne rækker hånden ud, siger Jakob Scharff.

Samarbejde muliggør fleksible løsninger

I kataloget kan man bl.a. læse om det prisvindende samarbejde mellem Næstved Kommune og health tech-virksomheden Teton.ai. Dette samarbejde har resulteret i en digital ”kollega” på et af kommunens ældrecentre, som ikke alene frigiver tid og ressourcer til plejepersonalet, men også forebygger indlæggelser og uheld blandt beboerne. Man kan også læse om Favrskov Kommune, der på én og samme tid har forbedret indeklimaet og nedbragt energiforbruget med 21 pct. på 12 af kommunens skoler, gennem et samarbejde med energivirksomheden Siemens.

- Det er klart, at kommunerne har meget forskellige behov og dermed også brug for forskellige løsninger. Og det er netop her, at den private sektor kan levere. Ved at indgå i et samarbejde med virksomhederne kan den enkelte kommune nå frem til den helt rette løsning, der passer til lige netop deres behov, siger Jakob Scharff og fortsætter:

-  De mange gode historier i vores nye katalog illustrerer med al tydelighed virksomhedernes fleksibilitet, og derfor håber jeg at flere kommuner vil tage imod en hjælpende hånd fra den private sektor.

 

Læs DI's nye katalog her

Se mange andre gode eksempler på innovative løsninger i DI’s casebibliotek her

Jakob Scharff

Jakob Scharff

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 3996
  • Mobil +45 2112 9423
  • E-mail jasc@di.dk

Relateret indhold