28.04.23 DI Pressemeddelelse

DI: Regeringen skal sætte ambitiøst mål om flere iværksættere med vækst

Regeringen er på vej med en ny iværksætterstrategi, og Danmarks iværksættere fortjener en ambitiøs målsætning og klare handlingsplaner. Derfor foreslår DI, at regeringen som noget nyt sætter et ambitiøst mål om 1.000 vækstiværksættere i 2030 i den kommende strategi. DI kommer desuden med 14 konkrete forslag til at få flere vækstiværksættere.

DI’s forslag ligger inden for rammen af de 300 mio. kr., som regeringen har sat af til iværksætterstrategien og kan levere et afgørende bidrag til at indfri målet.

- Danmark er ikke noget dårligt land at starte virksomhed i, men vi har hårdt brug for højere ambitioner om at skabe stærke, nye vækstiværksættere. Det er desværre gået den forkerte vej i de senere år, og vi mangler stadig at indhente det fald i iværksætteriet, som skete under finanskrisen. Vores seneste undersøgelse viser, at vi halter efter mange andre europæiske lande med at skabe nye virksomheder med vækst, siger chef for SMV og Iværksætteri i DI, Sine Linderstrøm.

Iværksættere skaber værdi, men få vokser sig store

En ny analyse fra DI viser, at iværksætteri spiller en stor rolle for det danske samfund og at nye iværksættervirksomheder stiftet de seneste 20 år står for en femtedel af den samlede værdi, der i dag bliver skabt i den private sektor. Men analysen viser også, at kun få iværksættere formår at vokse sig store og efter ti år er det under 1 pct. af virksomhederne, der har mere end 50 ansatte.

- Alt for mange iværksættere oplever, at det er svært at skaffe den kapital, der er nødvendig for at kunne foretage investeringer og vækste i Danmark. Derfor bør bedre adgang til risikovillig kapital være øverst på prioriteringslisten i regeringens kommende iværksætterstrategi. Og så møder mange iværksættere en række benspænd inden for skatteområdet, som er helt unødvendige, siger Sine Linderstrøm.

Et mål skal sikre resultater

For at sikre et større fokus på at skabe vækstiværksættere og for at iværksætterindsatsen i Danmark reelt fører til noget, præsenterer DI nu et udspil med et mål om, at der i 2030 skal være mindst 1.000 vækstiværksættere.

- Enhver strategi skal have et mål. At sætte et mål i en strategi er afgørende, fordi det giver retning og fokus og sikrer, at der sker reelle forandringer. Det skal være en ledestjerne for indsatsen om at blive verdens førende startup-nation, siger Sine Linderstrøm.

Thorborg: sigt efter stjernerne

Landets måske mest erfarne iværksætter, Martin Thorborg, der i dag er CEO for virksomheden Visma Dinero, bakker om behovet for et mål.

– Som nation bør vi sigte efter stjernerne, for vi har så meget potentiale med dygtige, kreative mennesker med tårnhøje ambitioner. Men lige nu falder antallet af nystiftede virksomheder og antallet af vækstiværksættere. Derfor bifalder jeg bestemt, at regeringen kommer med en ny iværksætterstrategi, men mener også, det kun giver mening, hvis der kommer konkrete mål på. For kun med konkrete mål ved vi, om slutresultatet er en succes eller en fiasko, siger Martin Thorborg.

Fem spor i udspillet

I udspillet har DI samlet de 14 vigtigste forslag, der skal til for at opfylde målet. De 14 politiske forslag fordeler sig inden for fem spor, som bør indgå i en kommende strategi fra regeringen:

  • Det skal være mere attraktivt at investere i iværksættervirksomheder
  • Vækstvirksomheder skal skalere internationalt
  • De danske skatteregler skal være mere iværksættervenlige
  • Mere viden og innovation skal blive til forretning
  • Vi skal have alle talenter i spil og mere diversitet

- Særligt centralt er det at skabe bedre adgang til risikovillig kapital. Derfor bør det gøres mere attraktivt at investere i iværksættere- og vækstvirksomheder, først og fremmest ved at indføre en simplere og lavere kapital- og aktiebeskatning, siger Sine Linderstrøm.

Samarbejde med iværksættermiljøet

Den prioriterede liste over politiske forslag er udarbejdet med udgangspunkt i DI’s iværksætterpolitik, som rummer 25 forslag, udarbejdet med input fra medlemmer af DI’s Iværksætter Advisory Board. Derudover holdt DI et kickoff-event for iværksætterstrategien den 1. februar, hvor deltagerne havde mulighed for at give deres mening til kende gennem afstemninger, en workshop-øvelse, og et opfølgende spørgeskema. Endeligt har DI nedsat et nyt advisory board, DI Startup & Growth, der ligeledes har bidraget med input løbende i processen.

DI's analyse om nye vækstvirksomheder vedhæftet her 

Følg os på:

    

Relateret indhold