15.06.23 DI Pressemeddelelse

Ingen elsker danske produkter som nordmændene

I dag besøger det norske kongepar Danmark med en erhvervsdelegation. Målet er øget samhandel og erhvervssamarbejde og udgangspunktet er solidt, fortæller en ny DI-analyse. For frataget helt små lande under 0,5 mio. indbyggere, så er Norge målt efter indbyggertal Danmarks største eksportland.

Når Deres Majestæter Kong Harald og Dronning Sonja i Industriens Hus hilser på det danske kronprinspar, en række ministre og fremtrædende erhvervsfolk fra begge lande, så er det på baggrund af en flot udvikling i eksporten til vor nordlige nabo. Hver nordmand bruger i gennemsnit næsten 18.000 kroner om året på danske varer, og det er langt mere end alle andre lande over 0,5 millioner indbyggere. Eksporten til Norge har aldrig været større og er snublende tæt på at runde 100 milliarder kroner om året.

- Danmarks eksport til Norge er ganske imponerende, siger adm. direktør i DI Lars Sandahl Sørensen.

- Danmark og Norge har fælles fortid og beslægtede sprog og kultur. Det gør samhandel lettere. Så selv om norsk økonomi kun går langsomt frem i øjeblikket, så er nordmændene blandt de allermest velhavende i verden, og jeg tror på fortsat fremgang i eksporten i de kommende år. Især inden for energi, klima og sundhed, siger Lars Sandahl Sørensen.

Norge er altså vores største eksportland målt i forhold til indbyggertal, kun undtaget Island, hvor der er under 0,5 millioner indbyggere.

Målet er at blive verdensførende

Målet med det royale erhvervsbesøg i dag i København og i morgen i Aarhus er fælles ambitioner om at øge samhandlen endnu mere og sammen at blive verdensførende på grøn omstilling og bæredygtighed. Lægger de to lande forudsætninger og ekspertise sammen, så er der store muligheder for erhvervseventyr i begge lande eksempelvis på områder som Power-to-X, CO2-lagring og havvind.

Og netop de tre emner er genstand for sessioner i eftermiddag blandt over 200 norske og danske erhvervsfolk efter det royale besøg. Det fjerde emne er sundhedsteknologi og life science.

- Norge og Danmark har rigtig gode forudsætninger for at bidrage til hinanden med grønne fremadrettede løsninger. Samme ambitioner, lignende geografiske forhold og tætte relationer. Sammen kan vi opfylde visionerne om mere samhandel, at blive verdens mest bæredygtige region og gøre Nordsøen til verdens grønne kraftværk, siger Lars Sandahl Sørensen.

Han lægger også vægt på, at i en turbulent tid med uro i verdenshandlen, krig i Europa, inflation og klimakrise er nordisk sammenhold af øget vigtighed.

- Den internationale uro kræver et tættere samarbejde mellem vore lande for at lykkes med den grønne omstilling, løse klimaudfordringerne og samtidig bevare de fælles nordiske værdier. Norsk og dansk erhvervsliv er førende i udviklingen af bæredygtige løsninger, og strategisk samarbejde mellem Danmark og Norge vil åbne nye muligheder for vores virksomheder inden for flere sektorer, siger Lars Sandahl Sørensen.

På det royale besøg i dag deltager i øvrigt Norges udenrigsminister Anniken Huitfeldt, olie- og energiminister Terje Aasland og næringsminister Jan Christian Vestre, samt den danske klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard, erhvervsminister Morten Bødskov og minister for nordisk samarbejde Louise Schack Elholm. 

Relateret indhold