27.07.23 DI Pressemeddelelse

DI: Fantastisk at optaget på ingeniøruddannelserne stiger

Der er stor mangel på ingeniører i Danmark, og derfor er det sommerens gode nyhed, at optaget på ingeniøruddannelserne er steget, mener DI’s underdirektør og chef for forskning og videregående uddannelser, Mikkel Haarder.

61.382 ansøgere er blevet tilbudt en plads på en videregående uddannelse. Det er stigning på 2 procent i forhold til 2022. Særligt stigningen i optaget på ingeniøruddannelserne vækker stor glæde i erhvervslivet.

- Det er sommerens gode nyhed, at optaget på ingeniøruddannelserne stiger med 6 procent. Danske virksomheder mangler i høj grad ingeniører, og det ser ikke ud til at blive mindre i fremtiden, siger Mikkel Haarder, underdirektør i DI.

- Vi står overfor massive udfordringer i forhold til nå i mål med den grønne omstilling og være i front på den digitale udvikling, og der er de teknisk-naturvidenskabelige fag som fx ingeniøruddannelserne fuldstændig afgørende, siger Mikkel Haarder.

Fra DI’s side lyder der en kraftig opfordring til regeringen om at fjerne loftet over uddannelsespladser i de store byer, der hvor der er lav ledighed, og afsætte midler til, at alle kvalificerede ansøgere kan optages.

- Vi gør et stort arbejde for at vise børn og unge, hvilke spændende jobs, der findes indenfor naturvidenskab og teknik, så jeg håber meget, at det stigende optag betyder, at alle kvalificerede ansøgere bliver optaget på de uddannelser, som erhvervslivet efterspørger, siger underdirektør i DI, Mikkel Haarder.

Optaget af udenlandske studerende på engelsksprogede bacheloruddannelser er steget med 43 procent. En analyse fra DI viser, at særligt internationale STEM-studerende bliver i Danmark efter endt uddannelse. Internationale STEM-dimittender bidrager i gennemsnit med ca. 2,5 mio. kr. til samfundshusholdningen.

- Det er virkelig positivt og det giver mig en stærk tro på fremtiden. Vi er en lille nation, som er stærkt afhængige af at kunne tiltrække talentfulde unge fra andre lande. Det glæder mig rigtig meget, at optaget af internationale studerende også er steget, siger underdirektør i DI, Mikkel Haarder.

Trods den store optimisme er der også bekymring i erhvervslivet. Særligt optaget på pædagoguddannelsen og læreruddannelsen samt antallet af kvalificerede ansøgere, der igen i år afvises, giver anledning til panderynker.

- Vi glæder os over det flotte optag på uddannelser, som erhvervslivet særligt efterspørger. Men vi er også lidt nervøse over, at optaget på bl.a. pædagoguddannelsen og læreruddannelsen falder. Vi ved, at gode skoler og dagtilbud er alfa og omega for børns fremtid, så der er hårdt brug for kvalificerede lærere og pædagoger, siger Mikkel Haarder.

- Jeg håber, at de unge, håbefulde mennesker, der har fået afslag på ønskestudiet, vil se sig om på de uddannelser, der stadig har ledige pladser. Der er mange beslægtede uddannelser, der kan føre til spændende jobs. Vi har brug for, at flere uddanner sig, for uddannelse betyder, at man står sikrere på arbejdsmarkedet i fremtiden, siger Mikkel Haarder.

Relateret indhold