21.08.23 DI Pressemeddelelse

DI: Nyt CCS-udspil skaber grobund for et marked uden statsstøtte

Regeringens CCS-udspil får stor ros for at tage vigtige skridt mod at gøre branchen uafhængig af statsstøtte. Den nye puljeordning gør det muligt at igangsætte langt større og mere ambitiøse CCS-projekter langs hele værdikæden, lyder det fra Dansk Industri.

Det er tydeligt at regeringen har lyttet til CCS-industrien. Så enkelt er budskabet fra Anne Højer Simonsen, der er vicedirektør i Dansk Industri, der roser regeringen for at samle de forskellige puljeordninger i én pulje.

- Den tætte dialog er afgørende for at styrke vejen til et CCS-marked, der er uafhængigt af staten. Det har vores fulde opbakning, siger Anne Højer Simonsen og fortsætter:

- Vi har tidligere peget på behovet for én samlet CCS-pulje, og det får vi heldigvis nu. Det er afgørende for at Danmark når sine klimamål samtidig med, at vi etablerer en konkurrencedygtig CCS-industri langs hele værdikæden, siger hun.

Ved at etablere én samlet pulje, kan pengene målrettes langt større og mere ambitiøse CCS-projekter, der er nødvendige for, at Danmark kan positionere sig blandt de største spillere indenfor CO2-fangst og -lagring.

- Nu gælder det om at holde tempoet for hurtigst muligt at skubbe flere storskala projekter ud over rampen. For at gøre det, har vi behov for udbud med stor volumen, der sikrer en hurtigere udrulning af teknologien, bedre konkurrencevilkår og en mere effektiv fordeling af midlerne, siger Anne Højer Simonsen.

- Hvis vi ikke lykkes med CCS i Danmark, sætter vi ikke kun vores klimamål på spil. Landet går også glip af et stort erhvervseventyr, som kan etablere en hel ny industri i Danmark og skabe massevis af arbejdspladser, siger hun.

Hun peger dog på, at puljerne ikke kan stå alene. Der er brug for at resten af værdikæden også tilpasses til at kunne levere til langt større projekter.

- For at sikre et robust marked skal industrien langs hele værdikæden skaleres op. Der er brug for flere lagringslicenser – både offshore og onshore samt flere internationale aftaler for import af CO2 og etableringen af en solid CO2-infrastrukturrygrad, siger hun.

CCS er helt afgørende for at nå klimamålene, men kan ikke stå alene.

- CCS er et centralt virkemiddel for at nå Danmarks, EUs og de globale klimamål, men det er altafgørende, at vi samtidig sætter fart på andre klimatiltag, vi har til rådighed både nu og fremover for at lykkes med den grønne omstilling, siger Anne Højer Simonsen.

Relateret indhold