03.05.24 DI Pressemeddelelse

25 af Østjyllands sejeste lærlinge blev fejret

”Julius har været meget lærenem og flittig i sin uddannelse, hvilket har bevirket, at han afsluttede med sølvmedalje samtidig med, at han fik en flot EUX studentereksamen. Det er en ekstra flot præstation, idet EUX elever har mindre praktik end EUD elever. I 2023 deltog han i DM i Skills for murerlærlinge, og igen i år sikrede han sig en plads til deltagelse i DM i Skills.”

Sådan var ordene om murer Julius Mondrup Brøgger fra murerfirmaet Morten Brøgger i Hadsten, der indstillede ham til Medaljefonden. Og siden hen vandt han rent faktisk i DM i Skills inden for murerfaget. Nu bliver han så også belønnet med en medalje blandt 24 andre af de dygtigste lærlinge, Østjylland kan byde på.

Og hos en anden virksomhed, SVM Automatik A/S i Silkeborg, med en anden dygtig lærling lyder følgende:

”Ole er meget vellidt på arbejdspladsen blandt kollegaerne og de andre lærlinge. Han har selv været meget opsøgende på at prøve forskellige ting af i virksomheden. Ole har en positiv indstilling til at indgå i en arbejdsplads og deltager lige entusiastisk uanset opgavens karakter. Han har hele vejen igennem været lyttende og taget godt imod feedback hvilket har resulteret i den store udvikling han har opnået som lærling. Ole afsluttede svendeprøven med et flot 12 tal og er efterfølgende blevet ansat i virksomheden.”

Her drejer det sig om en uddannelse som automatiktekniker. Lærlingen hedder Ole Møller Lauritzen, og også han modtager en medalje.

Alle de 25 medaljer til lærlingene blandt topklassen i Østjylland blev uddelt torsdag den 2. maj kl. 17 på Aarhus Rådhus. Det er Aarhus Haandværkerforening og Dansk Industri, der i regi af Medaljefonden hylder regionens bedste unge håndværkere.

Årets lærling
Der blev også uddelt en særlig pris til Årets Lærling 2024, der særligt har markeret sig blandt de 25 dygtige lærlinge. I år gik den pris til lager- og logistikmedarbejder Marlene Sander Andersen fra distributionsvirksomheden Saint Gobain Distribution Danmark i Randers. Hun tildeltes prisen ikke blot for sit høje faglige niveau og menneskelige overskud på sin arbejdsplads, men også for at påtage sig ansvar overfor nye typer af opgaver. Samtidig har hun engageret sig som mentor for ukrainske flygtninge og gjort virksomhedens mål til sit eget for at integrere disse i virksomheden, hvilket om noget viser hendes dedikation til egen faglig og personlig udvikling.

Årets æreshåndværker
Og en anden særlig pris til Årets Æreshåndværker 2024 gik i år til Karin Salling på baggrund af, at Salling Group gennem årtier har skabt vækst og arbejdspladser i hele Østjylland.

Gennem Salling Fondene har hun bidraget med store donationer til velgørende formål, til kunst, kultur, kirke, uddannelse og sport – ikke mindst Aarhus’ kommende stadion i Kongelunden. Få erhvervskvinder i dette århundrede har sat et så markant aftryk på Østjylland som Karin Salling, og hun bakkede gerne op om fejringen af de unge lærlinge.

For Medaljefondens formand er overrækkelserne altid en stor dag.

- Det er altid en stor fornøjelse at uddele priser til regionens bedste lærlinge. Ifølge Dansk Industri's seneste analyse oplever mere end 40 pct. af virksomhederne i Danmark problemer med at rekruttere faglært arbejdskraft. Det tal er steget markant de seneste år og indikerer en omfattende mangel på faglærte inden for flere sektorer, siger formand for Medaljefonden, direktør Henrik Hoffmann fra Anlægsgartnerne H. Hoffmann A/S i Trige. Han håber, at medaljeprisen kan være med til at trække flere unge ind i håndværksfagene.

- Manglen på faglærte kan tilskrives flere faktorer. En af de primære årsager er den demografiske udvikling, hvor mange ældre med faglige kompetencer går på pension, samtidig med at der er færre unge, der vælger en erhvervsfaglig uddannelse, siger formanden.

Medaljerne gik til de 25 bedste lærlinge, som har afsluttet en erhvervsfaglig uddannelse inden for industri, byggeri eller håndværk på en virksomhed i en af følgende kommuner: Aarhus, Skanderborg, Silkeborg, Favrskov, Randers, Syddjurs og Norddjurs. Ved den afsluttende tekniske skoleuddannelse skal medaljemodtageren desuden have opnået en karakter på mindst 10 i gennemsnit.

Pressen er meget velkommen til at kontakte os, hvis der er interesse for at lave portrætter af de enkelte udlærte unge fagfolk på de respektive virksomheder. Ikke mindst om vedkommende, der blev hædret som Årets Lærling 2024. Og der er taget billeder fra begivenheden. Fotograf: Flemming Jeppesen.



Medaljefonden:

Medaljefonden arbejder for at tiltrække interesserede og kvalificerede unge til erhvervsfaglige, tekniske og håndværksmæssige uddannelser samt for at højne det faglige uddannelsesniveau blandt lærlinge inden for industri og håndværk.

Til det formål belønner Medaljefonden hvert år særligt veludførte svendeprøver og afsluttede skoleopgaver med medaljer og i helt særlige tilfælde legater. Mere på www.medaljefonden.dk

Aarhus Haandværkerforening og Dansk Industri står bag Medaljefonden. Fondens bestyrelse består af seks personer, der repræsenterer henholdsvis Aarhus Haandværkerforening og Dansk Industris regionale foreninger i Østjylland.