28.05.24 DI Pressemeddelelse

DI efter ny vismandsrapport: Sæt en prop i det offentlige forbrug

De Økonomiske Råd forventer fremgang i dansk økonomi, og Dansk Industri mener, det kalder på at begrænse den offentlige sektor og fokusere på at skaffe mere arbejdskraft og investere i fremtiden

De Økonomiske Råd venter i sin nye vismandsrapport en fremgang i dansk økonomi med fortsat høj beskæftigelse. I Dansk Industri (DI) er man meget enig i vismændenes vurdering af den økonomiske situation i Danmark, men i erhvervsorganisationen tror man ikke på, at beskæftigelsen vil falde i 2025.

- Vi forventer et endnu større pres på arbejdsmarkedet end vismændene, da vores prognose viser lidt højere vækst, og vi forudser, at beskæftigelsen vil fortsætte med at stige næste år, fortæller vicedirektør Morten Granzau, økonomisk-politisk chef i DI.

- Så der vil være et endnu større pres på politikerne for at løse udfordringen med at skaffe mere arbejdskraft, hvad enten de skal kigge mod de unge, de ældre eller udlandet.

Ifølge vismændene taler deres egen prognose for en opstramning af finanspolitikken, og i DI er man meget enige.

- Vi deler vismændenes anbefaling om en strammere finanspolitik. Lige nu skal finanspolitikken holdes helt i ro, så den ikke sætter yderligere gang i aktiviteterne, fortæller Morten Granzau.

- Regeringen lægger op til at bruge godt 4 mia. kr. ekstra allerede i 2025, men det vil være helt uansvarligt, hvis man begynder at bruge det nyfundne økonomiske råderum på at udvide den offentlige sektor og ansætte flere i det offentlige.

DI-vicedirektøren afviser dog ikke at bruge af råderummet på lidt længere sigt, for der er allerede afsat en reserve på 6-9 mia. kr., og derfor vil det ansvarligt.

- Vi skal give noget tilbage til de virksomheder og medarbejdere, som har knoklet og derfor været med til at skaffe råderummet, ved at lette skatten og fjerne unødvendige afgifter.

- Det vil også være oplagt at investere i fremtiden ved at øge incitamenterne til at øge den grønne omstilling, digitaliseringen af vores samfund og forskning i det, vi skal leve af i fremtiden, siger Morten Granzau.

Relateret indhold