DI Mener

Ørsted: Energiudbygning i balance med naturen

Ørsted deltager i en massiv udbygning af havvind i en verden, der står over for betydelige biodiversitetsudfordringer. Derfor arbejder de målrettet med at finde måder, hvorpå den grønne energi kan udbygges i balance med naturen og de store antal af økosystemer, havvindmøllerne interagerer med.

I Ørsted prioriterer de bæredygtighed som kernen i deres forretningstilgang. Deres biodiversitetsstrategi og dennes udførelse foregår derfor med stor opmærksomhed fra virksomhedens højeste niveau.

Som en del af Ørsteds nye 2030-strategi har virksomheden konkret sat en ambition om at levere en nettopositiv biodiversitetspåvirkning i alle vedvarende energiprojekter, som de igangsætter fra 2030. Dermed er målet, at den grønne energiudbygning skal styrkes i balance med naturen.

Grøn omstilling i balance med naturen

På baggrund af deres 2030-ambition har Ørsted taget en programmatisk tilgang til biodiversitet på tværs af forskellige nøgletemaer. Ørsted er en ledende virksomhed i den grønne omstilling og tror på, at den grønne omstilling skal ske i balance med naturen. Derfor er de i gang med at udvikle et katalog af biodiversitets projekter, der skal fremme biodiversitet og øge forståelsen for, hvordan dette kan gøres ved grøn energi projekter. Nogle af disse projekter er innovative og nytænkende, da Ørsted er bevidst om, at de ikke har alle svarene og løsningerne her og nu, men hellere vil gå i gang og handle sammen med ledende eksperter inden for biodiversitet, og dermed bidrage til at samle mere viden om emnet.

Ørsteds biodiversitetsprogram har solide rødder i videnskab, hvorfor de også er i gang med at udvikle et rammeværk til at måle og rapportere på biodiversitet på tværs af deres portefølje, hvilket vil bidrage til accelerationen af de bedste løsninger herfor. Dette vil også være med til at sikre, at Ørsted kan levere på deres globale biodiversitet og klimamål, hvilket kræver radikalt samarbejde på tværs af industrien, lokale og nationale institutioner og civilsamfundet.

Et framework for måling og rapportering af biodiversitet

På den korte bane er ambitionen for Ørsted at bygge og teste et målingsværktøj for biodiversiteten, der har fokus på to komponenter: 1) omfanget, tilstanden og betydningen af økosystemet og 2) populationsstørrelsen af en specifik prioriteret art.

Rammen for værktøjet vil tilpasse sig nye standarder og retningslinjer såsom Science Based Targets Network (SBTN) og Taskforce on Nature-related Financial Disclosures (TNFD). Det vil blive testet i 2023 ved hjælp af data fra fem operationelle Ørsted-aktiver for at forstå dets anvendelighed på forskellige projekttyper og eventuelle krav til yderligere baseline dataindsamling.

På den lange bane vil Ørsted arbejde for at positionere sig således, at de kan hjælpe med at opbygge en globaliseret biodiversitetsstandard. Ambitionen er at bidrage til udarbejdelsen af et Global Biodiversity Framework, som skal sætte klare målbare mål, der omhandler nettogevinster i nærområder, positive relationer til økosystemer samt en reduktion af risikoen for udryddelse af arter.

Arbejde med biodiversitet i et værdikædeperspektiv

Ørsted har for nylig afsluttet en vurdering af deres opstrøms værdikædepåvirkninger, som de udførte ved hjælp af Global Biodiversity Score i samarbejde med The Biodiversity Consultancy.

Formålet med undersøgelsen var at give Ørsted indsigt i, hvilke områder der har de største biodiversitetspåvirkninger i deres forsyningskæde, så de kan blive i stand til at prioritere deres påvirkninger. Derudover skal denne indsats ses som første skridt i retning af at tilpasse deres samlede indsats til Science Based Targets Network (SBTN) rammeværket, som snart forventes færdigudviklet.

Ørsted har et godkendt SBTi mål, og ved at sætte videnskabsbaserede mål for både natur og klima er deres ambition at skabe omkostningseffektivitet og øget innovation på en måde, der er win-win for virksomheden, naturen og klimaet.

Løsninger i partnerskaber

Udover de initiativer, Ørsted selv har sat i gang, har de indgået et partnerskab med WWF Verdensnaturfonden, for at kunne sammenkoble Ørsteds ekspertise inden for offshore vind med WWF Verdensnaturfondens ekspertise inden for naturbeskyttelse. Partnerskabet skal bane vejen for at bringe dem, som bruger havet i deres forretning, sammen med dem, som arbejder på at beskytte det.

Derudover er et af partnerskabets formål at påbegynde samarbejder med regeringer om, hvordan man kan finde plads til både havvindudvidelse og naturbeskyttelse, for eksempel gennem udbudskrav, der fremmer positiv biodiversitetspåvirkning.

Anholts 3D-printede rev

Inden det globale partnerskab mellem Ørsted og WWF Verdensnaturfonden blev lanceret i 2022, indgik Ørsted og WWF Verdensnaturfonden Danmark et partnerskab om et innovativt projekt, der skal undersøge, hvordan 3D-printede rev med deres mange hulrum og store overflader kan gavne biodiversiteten i Kattegat. Torskebestanden i Kattegat er historisk lav, hvilket udgør en trussel mod hele økosystemet, da torsk spiller en nøglerolle i det marine økosystem. Som en udbredt rovfisk i toppen af fødekæden fastholder torsken nemlig balancen i bestande af f.eks. strandkrabber og er et værn mod nye, invasive arter, som vandrer ind i vores farvande pga. klimaforandringer. Ved at udvikle nye typer af kunstige levesteder for torsk håber Ørsted og WWF, at projekterne kan understøtte torsken omkring Grenaa og i Kattegat og dermed styrke biodiversiteten i området.

De forventede resultater af projektet er at opnå en forståelse for, hvad potentialet af sådanne 3D-printede kunstige revstrukturer er i forhold til at hjælpe vigtige fiskearter og den øvrige marine biodiversitet. Derudover skal projektet give en indsigt i muligheden for implementering af disse rev på andre geografiske steder og potentialet for lignende skalerbare initiativer.

Yderligere Information

Læs mere om Ørsted's arbejde med biodiversitet:

Ørsteds samarbejde med WWF 3D-printede rev

Relateret indhold