20.12.22 Miljø, energi og klima Nyheder

Blog: Gode miljøpolitiske ambitioner i regeringsgrundlaget, men hvor er cirkulær økonomi?

Regeringsgrundlaget byder på flere positive miljøpolitiske tiltag. Navnlig med en national klimatilpasningsplan og en råstofplan rammer SVM hovedet på sømmet. De sætter også skarpt på de akutte kriser, vi står midt i, men glemmer, at en plan for cirkulær økonomi er et centralt værktøj til at få greb om dem.

Regeringsgrundlaget for den nye SVM-regering er landet, og vi har fået en ny miljøminister – stort tillykke og velkommen til Magnus Heunicke. De miljøpolitiske sigtelinjer og ambitioner for regeringens arbejde er lagt frem, og her i DI ser vi frem til, at ministeriet kommer tilbage i arbejdstøjet.

Vi står i en virkelighed, hvor klimakrisen, biodiversitetskrisen og ressourcekrisen sætter store spor i vores hverdag, i samfundet og i erhvervslivet. Kriserne står i kø, og udfordringen er kompleks, men den gode nyhed er, at løsningerne ofte hænger sammen, og danske virksomheder er med helt fremme, når netop de svære problemer skal løses.

Overordnet er regeringsgrundlaget et skridt i den rigtige retning. Der er kommet fokus på råstoffer, og behovet for en klimatilpasningsplan bliver endnu engang understreget. Et skår i glæden er dog den manglende erkendelse af behovet for en langsigtet strategi for cirkulær økonomi.

Herunder vil jeg komme ind på nogle af de vigtigste miljøpolitiske nedslag i regeringsgrundlaget.

Klimarobust samfund som et konkurrenceparameter

Klimaet er i hastig ændring med mere og kraftigere nedbør, stigende grundvand samt havvandstigning og hyppigere stormfloder. Derfor støtter DI op om ambitionen om at lave en national klimatilpasningsplan. De eksisterende regler er ikke tidssvarende og skal moderniseres, så vi kan løse både nutidens og fremtidens miljø- og klimaudfordringer.

Et klimarobust samfund er et vigtigt konkurrenceparameter for at tiltrække og fastholde virksomheder, men planen bør også understøtte Danmark som udstillingsland for klimatilpasningsløsninger, som kan fremme både vores eksport og vækst.

Behov for en national råstofplan

Regeringsgrundlaget lægger op til, at en råstofplan med fokus på sand og grus samt genanvendelse af byggematerialer. DI støtter op om den ambition, da behovet er akut, og er allerede selv i fuld gang med at udarbejde et forslag til en strategi.

En national råstofplan er vigtig, da Danmark risikerer at mangle nødvendige råstoffer om bare ti år. Derfor er der behov for national planlægning, der kan imødekomme de behov, som Danmark står over for i udbygningen af VE, energiinfrastruktur og i byggeriet.

Det er samtidig helt centralt, at der sættes fokus på genanvendelsen af byggematerialer. Dette kan være med til at fremme udrulningen af cirkulære forretningsmodeller og samtidig spare råstoffer, hvilket er væsentligt for at komme i mål med miljø- og klimamålsætningerne.

Et ønske om en langsigtet og ambitiøs strategi for cirkulær økonomi

En strategi for cirkulær økonomi glimrede desværre ved sit fravær i regeringsgrundlaget på trods af, at det er et af de mest effektive værktøjer, vi har til at tackle miljø- og klimaudfordringerne. Som opfølgning på klimaplanen opfordrer DI derfor til, at Danmark får en langsigtet og ambitiøs strategi for cirkulær økonomi, der sætter fokus på, hvordan vi fremmer og skalerer cirkulære forretningsmodeller og bæredygtige produkter.

Regeringsgrundlaget sætter fokus på problematikker, hvor cirkulær økonomi og et smartere ressourceforbrug vil være det mest effektive værktøj til at løse dem, som f.eks. reduktion af det forbrugsbaserede CO2e-aftryk, råstoffer og biodiversitet.

Øget fokus på vand og spildevand, men vi mangler stadig en vækstplan for sektoren

Regeringsgrundlaget tager fat på nogle centrale perspektiver på vandområdet, som f.eks. afgift på overløb og øget fokus på rensning af miljøfarlige stoffer, deriblandt PFAS. Det arbejde ser vi frem til at bidrage til. Der er dog stadig behov for en samlet vækstplan for vandsektoren.

En samlet plan kan øge fremdriften i sektoren gennem blandt andet øgede investeringer i forskning og udvikling samt mere ambitiøse rammevilkår og regulering til at sikre et stærkt hjemmemarked.

Samtænkning af løsningerne på klimakrisen og biodiversitetskrisen

Det danske areal skal rumme en række formål – byområder, erhvervsområder, landbrug, skovrejsning, biodiversitet og VE. Derfor støtter DI en national arealplan, herunder til dobbelt arealanvendelse samt mere skovrejsning.

Det er også vigtigt, at biodiversitetskrisen samtænkes med klimakrisen, da både kriserne og løsningerne ofte hænger sammen. Af den grund har vi også tidligere forslået et biodiversitetspartnerskab efter klimapartnerskabsmodellen.

Nu skal ambitionerne føres ud i livet

Regeringsgrundlaget indeholder mange af de byggeblokke, der skal til, for at vi kan komme i mål med vores ambitioner. Hvis vi gør det klogt, kan både vores jord og samfund høste gevinsten. Løsningerne kommer ikke af sig selv, og nu handler det om, at de  skal føres ud i livet. Vi er i arbejdstøjet og glæder os til samarbejdet med det nye Folketing, en ny regering og ikke mindst en ny minister.

DI's overordnede vurdering af regeringsgrundlaget

Læs her.
Karin Klitgaard

Karin Klitgaard

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3695
  • Mobil +45 2565 0241
  • E-mail kakl@di.dk

Relateret indhold