20.06.22 Miljø, energi og klima Nyheder

Ny lov kan styrke genanvendelsen af affald i Danmark

Et lovforslag blev vedtaget i starten af juni. Forslaget ændrer rollerne i affaldssektoren og gør det muligt at opbygge en stærk genanvendelsessektor i Danmark. DI har arbejdet for at disse tiltag skulle blive en realitet i mange år.

Fra den 1. juli 2022 skal kommunerne sikre indsamling af affald fra husholdningerne og derefter udbyde affaldsmængderne, så de kan blive behandlet på markedet. Samtidig må kommunerne ikke længere eje anlæg til sortering og genanvendelse – og de eksisterende anlæg skal inden for en periode på fem år lukkes eller markedsgøres.

Foretningsmuligheder for private aktører

Private aktører i affaldssektoren får en langt bedre business case i forhold til at investere i sortering og genanvendelse. Det gør de, da affaldet indsamles ensartet i hele landet, og det hele dermed kommer på markedet. De større og mere ensartede mængder gør det altså muligt at målrette investeringerne.

Enklere affaldsindsamling

Virksomheder vil med den nye lovgivning ikke længere skulle anvende kommunal indsamling af forbrændingsegnet affald. Det betyder, at virksomheder nu får mulighed for at samle både genanvendeligt og forbrændingsegnet affald hos én indsamler.

Fundament for en grøn affaldssektor 

Lovforslaget implementerer Klimaplanen for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi og lægger sig tæt op af anbefalinger fra DI og Klimapartnerskabet for affald, vand og cirkulær økonomi.

Iben Kinch Sohn

Iben Kinch Sohn

Fagleder for cirkulær økonomi

  • Direkte +45 3377 3713
  • Mobil +45 2625 0910
  • E-mail ibso@di.dk

Relateret indhold