22.05.24 Miljø, energi og klima Nyheder

OBS: Justering af producentdefinition i producentansvar for emballage

Miljøministeriet har fremlagt ændringer af krav til fremstillere af emballage og en undtagelse for mikrovirksomheder.

Den 1. juli 2025 træder et udvidet producentansvar for emballage i kraft i Danmark, og fra 1. april 2024 gælder der en registreringsforpligtigelse. Det betyder helt kort, at alle virksomheder, der tilgængeliggør produkter med emballage i Danmark eller producerer emballage, får ansvaret for emballagen, når den bliver til affald. Her skal de finansiere og organisere indsamling, sortering og behandling af emballageaffaldet.

For at harmonisere med den netop vedtagne Emballageforordning fra EU har Miljøministeriet ændret en smule i producentdefinitionen for det danske producentansvar. Altså hvem der får ansvaret for et givent stykke emballage i systemet. Det betyder, at den definition, vi bruger i Danmark, bliver den samme, som den  alle de andre producentansvarssystemer kommer til at bruge på sigt.

 

VANA om ansvaret efter seneste justering:

Den fabrikant, importør eller distributør, der første gang  tilgængeliggør emballage eller påfyldt emballage, er producent, hvilket betyder at:

  1. Den, der  fremstiller  eller  får  fremstillet  transport-, genbrugs-, primærproduktions- eller serviceemballage eller påfyldt emballage i eget navn eller varemærke har producentansvaret. Det betyder fx at hvis I fremstiller eller importerer transportemballager, som videresælges til virksomheder, der anvender det, så har I ansvaret, medmindre I har fremstillet emballagen i deres navn.

  2. Leverandører, der udbyder transport-, genbrugs-, primærproduktions- service- salgs- eller multipak emballage til mikrovirksomheder (også selvom de er fremstillet i mikrovirksomhedens navn), har producentansvaret. Det betyder fx at hvis I fremstiller serviceemballage til en mikrovirksomhed, har I producentansvaret, også selvom I har fremstillet emballagen i mikrovirksomhedens navn. 

  3. Virksomheder, der er etableret udenfor Danmark, får producentansvaret, hvis de tilgængeliggør emballager eller påfyldte emballager via  fjernsalg  direkte til  slutbrugere. Det betyder fx at jeres udenlandske leverandører kan få ansvaret for fx transportemballage, hvis I ompakker produkter og gør transportemballagen til affald hos jer.

Kilde: VANA

Tjek om din virksomhed er omfattet

Læs mere her

Miljøstyrelsens officielle vejledning

Læs mere her

Registerbekendtgørelsen

Læs registerbekendtgørelsen her
Jacob Gullak Andersen

Jacob Gullak Andersen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3432
  • Mobil +45 2785 3792
  • E-mail jaga@di.dk

Relateret indhold