Vocational training with an internship led to a proper job for 21-year-old Evalina Mwenge from Tanzania.Photo: Photo Rasmus Holm

03.07.24 Udviklingssamarbejde Cases

Stærke erhvervsuddannelser skal sikre unge i Tanzania et ordentligt arbejde

Dansk Industri og Ulandssekretariatet samarbejder med fagbevægelse og arbejdsgivere i Tanzania for at forbedre pensum og praktik, så faglige uddannelser fører til ordentlige job

21-årige Evalina Mwenge er vokset op i det nordlige Tanzania som den yngste i en søskendeflok på fem. Hendes mor sælger varer på det lokale marked, og hendes brødre arbejder som daglejere. Hun besluttede sig for at der skulle ske noget i hendes liv og flyttede derfor til Tanzanias største by, Dar Es Salaam, hvor hun har uddannet sig til montør på den statslige erhvervsskole VETA.

Ulandssekretariatet og Dansk Industri samarbejder med hovedorganisationen TUCTA og arbejdsgiverforeningen ATE om at skabe bedre faglige uddannelser i Tanzania, så unge som Evalina Mwenge kan få et ordentligt arbejde og indgå i den formelle økonomi.

Som resultat af samarbejdet har omkring 700 unge tanzaniere allerede gennemført en faglig uddannelse, hvor deres pensum og praktikforløb er udarbejdet med input fra arbejdsmarkedets parter og lokale virksomheder – præcis som vi kender det i Danmark. Det sikrer, at de unges kvalifikationer matcher behovene på arbejdsmarkedet.

”Jeg er virkelig glad for at have været en del af programmet,” siger Evalina Mwenge.

Efter seks måneder på skolebænken og to måneders praktikforløb er det lykkedes hende at lande et job i den lokale fødevarevirksomhed, hvor hun var i praktik.

 

Fra praktik til job

I Tanzania drømmer masser af unge om at få et ordentligt arbejde i den formelle økonomi. Paradoksalt nok skriger de lokale virksomheder alligevel på arbejdskraft – vel at mærke med de rette kvalifikationer.

”Vi har store udfordringer med at få kompetent og uddannet arbejdskraft,” siger afdelingsleder i arbejdsgiverorganisationen ATE, Kennedy Rwehumbiza.

Praktisk erfaring og en tæt relation til lokale virksomheder er på mange måder nøglen til at få unge i job. Derfor er erhvervsuddannelse med praktik er et vigtigt redskab til at få folk i arbejde, fordi arbejdsgivernes behov bliver mødt.

With a professional education under his belt, 21-year-old Paolo Rashidi has got a proper job as a quality technician.Photo: Photo: Rasmus Holm

Håber at inspirere andre til at tage en faglig uddannelse

21-årige Paolo Rashidi er en af de unge, der har fået en relevant faglig uddannelse via samarbejdet. Efterfølgende har han fået arbejde som kvalitetstekniker hos El Sewedy, der bl.a. producerer kabler og generatorer.

”Jeg håber, jeg kan inspirere andre til at tage en erhvervsuddannelse og skabe en bedre fremtid for dem selv og deres familie,” siger han.

Skrevet af:

Karoline Haarder, Julie Hjerl Hansen, Ulandssekretariatet