04.07.24 Vi rådgiver dig Månedens iværksætter

Jarl Engelbrecht Vindnæs: ”Succesfulde virksomheder løser reelle problemer, og det er dét, der betaler regningerne”

Virksomheden Stykka - er født ud af en passion for iværksætteri - revolutionerer bolig- og byggebranchen med deres cirkulære inventar.

Vi tager en midtvejsstatus på 2024 og ser nærmere på regeringens nye iværksætteraftale, som ifølge iværksætter Jarl Engelbrecht Vindnæs lover godt nyt for danske iværksættere. 

Stykka producerer cirkulært inventar til bolig og byggeri

Stykka designer og producerer cirkulært inventar til bolig og byggeri med fokus på innovation, teknologi og cirkularitet. Med en ambition om at skabe tidløse produkter, der ikke bliver umoderne, følger Stykka langsigtede, globale trends som ressourcebevidsthed og miljømæssig ansvarlighed. 

Stykkas unikke modulære byggesystem og samleteknik gør det muligt at skille inventaret ad og samle det igen uden tab af kvalitet eller egenskaber. Stykka-parter er designet til at forblive fuldt funktionelle og kan bruges igen og igen, ligesom legoklodser. De prioriterer genbyg frem for materialegenbrug for at sikre en ægte cirkulær økonomi og minimere spild i det byggede miljø.

For Jan Engelbrecht Vindnæs er det medarbejderaktierne, der skal fremhæves, som noget af det positive med aftalen. 

Medarbejderaktier er et værdifuldt redskab, især for iværksættere med begrænsede lønbudgetter, da de giver mulighed for at uddele ejerskab og motivere medarbejdere. Strategien sigter mod at reducere omkostningerne og kompleksiteten ved medarbejderaktier.

Samlet set vil aftalen reducere hovedpiner for iværksættere ved at lette adgangen til kapital, forenkle skattereglerne og øge samarbejdsmulighederne med staten. Jarl Engelbrecht Vindnæs, Founder af Stykka
Adgangen til kapital betyder bare noget, når du skal banke en virksomhed op, fremhæver Jarl Engelbrecht Vindnæs.  

Adgang til kapital er en anden vigtig del.  Kapital er essentielt for at bygge og vækste virksomheder, og strategien øger tilgængeligheden af risikovillig kapital, hvilket er afgørende for mange virksomheders overlevelse og succes. Derudover fokuserer strategien på at forenkle skattereglerne, som ofte er komplekse og byrdefulde for iværksættere. En forenkling af skattereglerne, herunder lager- og realisationsbeskatning, vil lette administrative byrder og gøre det lettere at rejse kapital og drive virksomhed. 

Endelig introducerer strategien en "grøn sandbox", som skal gøre det lettere for staten at samarbejde med virksomheder og bruge sin købekraft til at støtte grønne løsninger. Dette vil også gøre det muligt for mindre virksomheder at byde ind på offentlige udbud, hvilket kan være en gamechanger for mange iværksættere. Samlet set vil strategien reducere hovedpiner for iværksættere ved at lette adgangen til kapital, forenkle skattereglerne og øge samarbejdsmulighederne med staten. 

Hvis vi bruger Stykka som eksempel, så handler det for os om, ikke blot at sælge møbler, men om at introducere en effektiv løsning ind i et ødelagt system. Jarl Engelbrecht Vindnæs, Founder af Stykka
Hvilket godt råd ville du give dig selv som ny iværksætter?

Som ny iværksætter, tror jeg det er vigtigt at fokusere på at finde et rigtigt problem at løse. Min erfaring er at det er en næsten umulig opgave bare at sætte sig ned og så tænke sig frem til "den perfekte idé". Jeg tror det er lidt som at lede efter guld. Det er noget, hvor man må ud og søge i den virkelige verden. Succesfulde virksomheder løser reelle problemer, og det er det, der betaler regningerne. For at finde det rigtige problem at løse, skal du dykke ned i forskellige brancher og måske arbejde forskellige steder. Dette handler om at finde de problemer, der virkelig betyder noget at løse. 

Sæt dig selv i situationer, hvor du kan spotte disse problemer, og prøv forskellige ting for at finde de udfordringer, der føles rigtige for dig. Hvis vi bruger Stykka som eksempel, så handler det for os om, ikke blot at sælge møbler, men om at introducere en effektiv løsning ind i et ødelagt system. Mit råd til nye iværksættere er at prøve lidt af hvert og lede efter de mest interessante og meningsfulde problemer at løse. Det sikrer samtidig, at du arbejder med noget du brænder for. 

Jeg drømmer om at bidrage positivt til verden, ikke kun for økonomisk gevinst, men for at efterlade verden en smule bedre. Jarl Engelbrecht Vindnæs, Founder af Stykka
Hvad fik dig til at blive iværksætter?

Jeg drømmer om at bidrage positivt til verden, ikke kun for økonomisk gevinst, men for at efterlade verden en smule bedre. Mit mål er at løse systemiske problemer i byggeindustrien, som jeg har observeret som arkitekt. Ved at forstå de specifikke problemer kunne jeg formulere de rigtige spørgsmål og finde løsninger. Mit "why" er at reducere spild af materialer i byggeindustrien. 

Læs mere om Stykka her

Sådan har DI Startup hjulpet Stykka

Jeg har haft stor gavn af at være i scaleup netværket. Det er altid givtigt at sparre med andre founders, der har mange af de samme hovedpiner og vokseværk som man oplever på rejsen.   

Læs mere om Scaleup Netværket her

Silke Kofoed
Skrevet af:

Silke Kofoed

Sine Linderstrøm

Sine Linderstrøm

Fagchef

  • Direkte +45 3377 3571
  • Mobil +45 2098 9913
  • E-mail sili@di.dk