Foto: Heidi Juul Petersen
06.06.24 Vi rådgiver dig Nyheder

Det er magisk, når de unge og ældre finder hinanden

Hos Osvald Jensen A/S er alle generationer repræsenteret i medarbejdergruppen. De har gode erfaringer med at lade unge og ældre arbejde sammen og bruge hinandens styrker.

"Det med at arbejde sammen på tværs af generationer, kender vi alt til. Det har vi egentlig altid gjort i virksomheden – også i familien," siger Lotte Jensen, CEO i Osvald Jensen A/S.

Lotte Jensen er fjerde generation i den familieejet produktionsvirksomhed i Skovlunde, der har eksisteret siden 1911. Virksomheden har 20 ansatte og arbejder med at udvikle og producere forskellige transmissionsdele – eksempelvis tandhjul og snekker, gearkasser.

Billede af Lotte Jensen CEO hos Osvald Jensen A/S

Da Lotte Jensen fik fast arbejde i virksomheden som 24-årig, var hendes farfar og hans bror stadig aktive i virksomheden. I dag er hendes 78-årige far også stadigvæk inde på kontoret engang imellem.

Foto: Heidi Juul Petersen

De unge skal lære at gå på arbejde

Da Lotte Jensen begyndte i virksomheden var gennemsnitsalderen høj, fordi medarbejderne typisk blev i virksomheden, til de gik på pension. Hun besluttede derfor for ti år siden, at virksomheden skulle begynde at tage unge lærlinge igen.

Lotte Jensen bed mærke i, at nogle af de helt unge lærlinge på 16 år også skulle lære at begå sig på en arbejdsplads – især hvis de ikke har haft et fritidsjob ved siden af skolen.

”I skolen er det kun dem selv, det går ud over, hvis de ikke dukker op. Nogle af de unge vi fik ind skulle først lære, at de også er en del af fødekæden. Dukker de ikke op på arbejdet, så går det ud over deres kolleger og kunderne,” siger Lotte Jensen og fortsætter:

”Mange af de unge er jo helt ubeskrevet blade, som skal lære det, vi andre tager for givet, men det giver os jo også muligheden for at præge dem.”

Virksomheden har gerne fire lærlinge ad gangen, en på hvert uddannelsesår, så de har nogle andre unge at sparre med og være sammen med.

Aldersforskellene skaber gode synergieffekter

Når teams i forskellige aldre arbejder godt sammen, så er det ikke kun de unge, der lærer af de ældre. Det er samspillet imellem dem, der får det hele til at gå op i en højere enhed.

”De unge har en helt anden indgangsvinkel og bruger i højere grad telefonen og YouTube til at finde løsninger. Det gør de ældre ikke i samme grad, men de har erfaringen til at se, om ideen er for vild, og tålmodigheden til at forklare, hvorfor ideen er for vild,” siger Lotte Jensen.

Produktionschef Christian Viereck genkender billedet af, hvordan generationer på tværs kan løfte hinanden og forbedre opgaveløsningen.

"Ny teknologi kan en masse, men computeren er kun så god som det udgangspunkt, man giver den. Den skal fodres med noget input, der har noget substans, og der kan de ældre medarbejdere komme med deres erfaringer og viden, som de yngre kan løbe videre med,” siger Christian Viereck og fortsætter:

”Og når det sker, så er det helt magisk at være på arbejdet. Jo flere gange medarbejderne oplever det ske, jo nemmere er det også for dem at se fordelen ved at arbejde sammen.”

 

Billede af Jan Andersen og industriteknikerlærling Moheeb Elbaba

”Selvom det er mig, der lærer ham op, så lærer jeg også noget af ham, da han i langt højere grad har fingeren på pulsen i forhold til nye programmer og ny teknik,” siger 63-årige Jan Andersen, der arbejder sammen med 21-årige industriteknikerlærling Moheeb Elbaba.

Foto: Heidi Juul Petersen

Gode råd til andre virksomheder

Lotte Jensen understreger, at hvis man gerne vil have en divers medarbejderskare i forskellige generationer, så er det vigtigt, at de forskellige generationer oplever fordelen ved at arbejde sammen med nogle, der kan noget andet end dem selv.

"Vær opmærksom på, at der er forskel på de forskellige generationer – og vær åben over for ny teknologi, og de unges måde at bruge den på,” siger Lotte Jensen og fortsætter:

"De unge stiller nogle helt andre spørgsmål end de ældre, og har ofte brug for lidt flere forklaringer og guidance, men man bliver udviklet og holdt til ilden af de unge. Og så tror jeg, det er en rigtig god idé at følge med, for udviklingen stopper ikke her. Om ti år vil det være nogle helt andre unge, der kommer ud på arbejdsmarkedet.”

Relateret indhold