”Vejen til bedre sikkerhed” giver jer inspiration og konkrete værktøjer til at skabe et sikkert og sundt arbejdsmiljø.

29.08.22 Vi rådgiver dig Nyheder

Ny online værktøjskasse til en mere sikker arbejdsplads

Er sikkerhed i jeres virksomhed noget som I tager fat på, hvis uheldet er ude, eller passer alle på hinanden hver dag og tager ansvar for et sundt og sikkert arbejdsmiljø? En ny online værktøjskasse viser vejen til bedre sikkerhed på arbejdspladsen.

“Vejen til bedre sikkerhed” er en elektronisk værktøjskasse, der i fire enkle trin hjælper jer med at komme godt omkring sikkerheden på jeres arbejdsplads. Materialet er udarbejdet af arbejdsmarkedets parter og giver et hurtigt overblik og konkrete værktøjer til at øge sikkerheden. 

Hvad finder du i værktøjskassen? 

Værktøjskassen består af otte konkrete værktøjer, der fokuserer på forskellige aspekter af sikkerhedsarbejde. Nogle værktøjer inddrager ledelsen, og andre arbejder med at gøre sikkerhed til et fælles ansvar i hverdagen for alle medarbejdere. For hvert værktøj er der en beskrivelse og en guide til, hvordan I kan arbejde med værktøjet.  

Otte virksomheder viser, hvordan de arbejder med værktøjerne på deres arbejdsplads for at reducere risikoen for ulykker. Der er både mindre værktøjer, som ikke kræver så mange ressourcer, og større værktøjer, der er mere ressourcekrævende. 

Som virksomhed bør man konstant arbejde på at forbedre sikkerhedsarbejdet og sikkerhedsadfærden. De otte værktøjer kan  hjælpe med at få struktur og systematik i arbejdet. Det er vigtigt at implementere et værktøj, som passer til virksomheden og det niveau, den befinder sig på. 

Find værktøjskassen her.

Virksomheden kan arbejde med sikkerhed på fire forskellige trin, og i værktøjskassen finder I en kort test, som hjælper jer med at finde ud af, hvilket trin I er på. På hvert trin er der to værktøjer, I kan arbejde med for at få en bedre score i sikkerhed. Se de fire trin og find testen nedenfor.

Fire trin til en mere sikker arbejdsplads 

De fire trin er centrale områder i sikkerhedsarbejdet, der sikrer at I arbejder med forskellige og vigtige forhold til at øge sikkerheden. I kan følge disse fire enkle trin for at opnå et sundt arbejdsmiljø og en god sikkerhed i virksomheden. 

Trin 1: Virksomheden er reaktiv  

- Vi tager kun fat i problemerne, når vi bliver presset til det, for eksempel hvis vi får et påbud, eller der sker en ulykke. 

En virksomhed befinder sig på trin 1, når deres handlinger som udgangspunkt er reaktive, og derfor er ulykkesfrekvensen høj, sikkerhedskulturen mangelfuld, og virksomheden tager ikke ansvar for ulykker og nærved-ulykker. 

Trin 2: Virksomheden er afhængig 

- Vi skal bare overholde reglerne, og har retningslinjer og procedurer, som hjælper os med det. 

På trin 2 er virksomheden ikke kun reaktiv; her opdager virksomheden nogle sikkerhedsbrister, før de bliver til ulykker og arbejder derfor på et forebyggende niveau. 

Trin 3: Virksomhedens ansatte er uafhængige 

- Vi passer hver især på os selv og forsøger at være mere sikkerhedsbevidste, når vi arbejder. 

Virksomheden er uafhængig i forhold til sikkerheden. Når en virksomhed befinder sig på trin 3, arbejder virksomheden med en forebyggende sikkerhedskultur og forsøger i alle henseender at undgå ulykker. Sikkerhedskulturen bliver prioriteret og sikrer dermed et relativt trygt arbejdsmiljø. Der er dog stadig plads til forbedring, fordi medarbejderne på dette trin kun fokuserer på egen sikkerhed. 

Trin 4: Virksomhedens ansatte er indbyrdes afhængige 

- Vi passer på hinanden og tager fælles ansvar for at arbejde sundt og sikkert. 

Virksomhedens medarbejdere er indbyrdes afhængige i forhold til sikkerheden. Trin 4 beskriver en sikkerhedskultur, hvor risikoen for ulykker er minimal. Virksomheden arbejder kontinuerligt med at skabe en god sikkerhedskultur, og medarbejderne passer på sig selv og på hinanden.

Hvilket trin er I på?

Hvis I gerne vil arbejde med jeres sikkerhed, kan det være en god idé at finde ud af, hvor I befinder jer lige nu. 

Ved hjælp af dette enkle spørgeskema, kan I vurdere, hvor på skalaen I befinder jer, og hvad jeres næste skridt kan være på vejen mod en bedre sikkerhed på jeres arbejdsplads. 

Spørgeskema om sikkerhedsarbejde (bfa-i.dk).

Vejen til bedre sikkerhed

Klik ind på de 8 værktøjer og kom i gang med at øge sikkerheden på jeres arbejdsplads. I kan også få en konkret guide til at anvende værktøjet og se hvordan andre virksomheder har arbejdet med at øge sikkerheden. Eller I kan starte med at finde ud af på hvilket niveau i arbejder med sikkerhed på jeres arbejdsplads.

Læs mere om vejen til bedre sikkerhed (bfa-i.dk)

Christine Secher

Christine Secher

Fagleder, Tværgående projekter & kommunikation, Future of Work

  • Direkte +45 3377 4769
  • Mobil +45 2976 2320
  • E-mail chse@di.dk

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.