Foto: Colourbox
14.11.22 Vi rådgiver dig Nyheder

Ordet ”ung” skulle berolige ansøgere

En virksomhed søgte efter en medarbejder, som kunne svare ja til at være ung og have mod på at lære mange nye ting hen ad vejen. Meningen var at berolige ansøgere, men Ligebehandlingsnævnet afgjorde, at formuleringen var i strid med annonceringsbestemmelsens forbud om annoncering efter ansøgere med en bestemt alder.

Uhensigtsmæssigt formuleret spørgsmål

I et stillingsopslag til kommunikations- og marketingskoordinator stod der blandt andet: ”Til det mangler vi dig, såfremt du kan sige ja til nedenstående: […] Er du ung og har mod på at lære mange nye ting hen ad vejen?”.

En kvinde på 57 år, som havde søgt, men ikke fået stillingen, klagede til Ligebehandlingsnævnet over forskelsbehandling på grund af alder i stillingsopslaget.

Da kvinden havde ansøgt om stillingen, modtog hun afslag fra virksomheden, som var begrundet med, at andre ansøgere var mere kvalificerede.

Kvinden mente selv, at hun var særdeles kvalificeret til stillingen, fordi hun havde en bachelorgrad i informationsvidenskab fra Københavns Universitet og relevant erhvervsmæssig erfaring fra mange års arbejde som marketingassistent. Og hun mente, at det aldersdiskriminerende aspekt i stillingsopslaget bestod i, at det efter sigende var et krav, at man skulle være ”ung”.

Misforstået betydning

Virksomheden var enig i, at formuleringen, hvor ansøgerne var nødsaget til at kunne svare ”ja” til at være ”ung”, var beklagelig og uhensigtsmæssig. Meningen med spørgsmålet var at berolige ansøgerne med, at jobbet ikke krævede meget erfaring, da man løbende ville lære det meste. Hensigten med spørgsmålet var altså ikke udelukkende at søge unge kandidater. Af samme grund valgte virksomheden at fjerne stillingsopslaget.

Virksomheden havde ikke tilbudt kvinden stillingen, fordi der var mere kvalificerede kandidater. De havde modtaget 50 ansøgninger og kun haft tre kandidater til samtale. Aldersspændet på de tre kandidater var ca. 20 år til 41 år, hvilket understøttede virksomhedens påstand om, at alder ikke spillede en faktor i udvælgelsen af kandidater.

Medhold, men ingen godtgørelse

Det fremgår af forskelsbehandlingsloven, at der ikke ved annoncering må angives, at der til ansættelse søges eller foretrækkes personer med en bestemt alder. Dette kaldes annonceringsbestemmelsen.

Ligebehandlingsnævnet fandt, at stillingsopslaget var i strid med annonceringsbestemmelsen, og kvinden fik derfor medhold i klagen. Hun fik ikke tilkendt nogen godtgørelse, da forskelsbehandlingsloven ikke giver mulighed for at tilkende godtgørelse ved overtrædelse af forbuddet mod annoncering efter personer med en bestemt alder.

DI var ikke involveret i sagen.

Nyheden er baseret på ligebehandlingsnævnets afgørelse af 22. august 2022 i sag KEN nr. 9957.

DI's råd

Afgørelsen viser i tråd med tidligere sager om forskelsbehandling, at det kan være forskelsbehandling at angive, at der til en stilling foretrækkes personer med en bestemt alder. Selv om virksomheden hævdede, at stillingsopslagets ikke var ment som en efterspørgsel efter en ung kandidat, fik kvinden medhold i sagen.

Virksomheder bør derfor undlade at formulere ansættelseskriterier vedrørende alder i forbindelse med rekrutting af nye medarbejdere.

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.