Foto: Getty Images
03.10.23 Vi rådgiver dig Nyheder

Fertilitetsklinik blev frigjort fra virksomhedsoverenskomst

Arbejdsretten har netop fastslået, at en fertilitetsklinik som led i virksomhedens indmeldelse i Dansk Industris arbejdsgiverforening DI Overenskomst I (DIO I) blev frigjort fra sin virksomhedsoverenskomst ved simpel opsigelse. Afgørelsen understøtter det grundlæggende princip om, at virksomheder frit kan indmelde sig i den arbejdsgiverorganisation, som bedst matcher virksomhedens behov.

Sagen handlede om betingelserne for, at en virksomhed efter sin indmeldelse i DIO I kunne anse sig som frigjort fra en virksomhedsoverenskomst indgået med Danske Bioanalytikere (Dbio). Hovedtemaet var, om frigørelse kunne ske ved simpel opsigelse af overenskomsten, eller om frigørelse i mangel af aftale med Dbio krævede, at virksomheden desuden iværksatte en arbejdsstandsning som led i en frigørelseskonflikt.

Betingelser for frigørelse

  • 7, stk. 2, i Hovedaftalen mellem DA og LO har følgende ordlyd: ”Selv om en overenskomst er opsagt eller udløbet, er parterne dog forpligtet til at overholde dens bestemmelser, indtil anden overenskomst træder i stedet, eller arbejdsstandsning er iværksat efter reglerne i § 2.”

Betingelsen om, at ”anden overenskomst træder i stedet”, stiller krav til den nye overenskomsts dækningsområde. For at kunne træde i stedet skal den nye overenskomst i det væsentlige have samme faglige dækningsområde som den opsagte. Der stilles herudover krav til parterne i den nye overenskomst.

Dækningsområde

Virksomhedsoverenskomsten med Dbio dækkede bioanalytisk arbejde. For at opfylde kriterierne efter Hovedaftalens § 7, stk. 2, var det derfor afgørende, om Industriens Funktionæroverenskomst kunne rumme tilsvarende arbejde.

Til spørgsmålet bemærkede Arbejdsretten, at den endelige fastlæggelse af en overenskomsts dækningsområde henhører under faglig voldgift. Arbejdsretten skulle derfor tage stilling til, om DI havde sandsynliggjort, at arbejdet som bioanalytiker på fertilitetsklinikken var dækket af Industriens Funktionæroverenskomst.

Ud fra en fortolkning af ordlyden i bestemmelsen samt vidneforklaringer fandt Arbejdsretten det sandsynliggjort, at Industriens Funktionæroverenskomst dækkede arbejde, som bioanalytikere udførte hos fertilitetsklinikken.

Parterne i den nye overenskomst

Som led i prøvelsen af Hovedaftalens § 7, stk. 2, skulle Arbejdsretten også tage stilling til kravet om, hvilket fagforbund der skal være part i den nye overenskomst.

Både Dbio og fagforbundene under CO-industri er medlemmer af FH (Fagbevægelsens Hovedorganisation).

Under henvisning til to tidligere afgørelser, der vedrørte overgang til Industriens Overenskomst, fandt Arbejdsretten, at det var tilstrækkeligt, at Industriens Funktionæroverenskomt er indgået med et medlem af samme hovedorgansation, som Dbio er medlem af, med andre ord, at en arbejdsgiver kan opfylde kravet om partsidentitet på overenskomstniveau.

Afkald på dækningsområde

FH gjorde i sagen gældende, at CO-industri skriftligt havde givet afkald på at overenskomstdække arbejdet.

Arbejdsretten bemærkede hertil, at en overenskomstpart ikke ensidigt kan ændre en overenskomst ved at give afkald på at håndhæve en del af den. CO-industris afkald medfører derfor ikke, at DIO I forbliver afskåret fra at anse bioanalytikernes arbejde for omfattet af Industriens Funktionæroverenskomst.

Dansk Arbejdsgiverforening førte sagen for virksomheden på vegne af DIO I.

Nyheden er baseret på Arbejdsrettens dom af 14. september 2023 i sag nr. 2022-267.

DI mener

Arbejdsretten må nu antages at have knæsat, at en virksomhed, der søger optagelse i en arbejdsgiverforening, ved simpel opsigelse kan opsige en bestående overenskomst og ved opsigelsesvarslets udløb overgå til den relevante brancheoverenskomst.

Afgørelsen understøtter dermed også et grundlæggende hensyn til, at virksomheder kan indmelde sig i den arbejdsgiverorganisation, som bedst matcher virksomhedens behov.  

Læs Arbejdsrettens dom af 14. september 2023 i sag 2022-267

Læs mere om Industriens Funktionæroverenskomst - DI (danskindustri.dk)

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.